Annons

”Åtalas för grova brott – kan ändå göra comeback”

Att Hexagons insideråtalade vd Ola Rollén sitter kvar som vd skriver om spelreglerna i näringslivet – och den första att utnyttja det är Fingerprints skandalomsusade storägare Johan Carlström, som nu siktar på comeback. Det säger SvD:s Birgitta Forsberg i Ekonomistudion.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion volvo

Det var på onsdagskvällen beskedet kom: Oslos hovrätt tar upp åtalet om insiderhandel mot Hexagons vd Ola Rollén. Rollén frikändes i tingsrätten.

Nu ska alltså saken prövas i nästa instans. Men precis som vid det tidigare åtalet, får Ola Rollén sitta kvar som vd. Och detta, att Hexagon låter en vd som står åtalad för ett allvarligt brott kan sitta kvar, får konsekvenser för hela det svenska näringslivet, enligt SvD:s Birgitta Forsberg

– Gun Nilsson, som är ordförande i Hexagon, säger att det inte betyder någonting. Men det är helt fel. Det har redan betytt saker, säger Birgitta Forsberg, och fortsätter:

Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg

– Detta ändrar näringslivets praxis för hur man gör med toppchefer som står åtalade för grova brott och för ekobrott.

Detta är Fingerprints storägare Johan Carlström ett tydligt exempel på, enligt Birgitta Forsberg. Carlström avgick som vd för Fingerprint när han blev åtalad för insiderhandel, men har nyligen meddelat att han vill bli ordförande i bolaget.

– Han gör det med hänvisning just till att börsen tillåter Hexagons vd Ola Rollén att sitta kvar på sin post medan åtalet pågår, säger Birgitta Forsberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons