Annons

Jan Guillou: ”Är bra för att vara en tjejfilm”

Anthony Hopkins och Emma Thompson i ”Återstoden av dagen”.
Anthony Hopkins och Emma Thompson i ”Återstoden av dagen”. Foto: Columbia pictures

”Jag måste erkänna att jag har sett filmen men inte läst boken”, sa Jan Guillou som kommentar till att Kazuo Ishiguro tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Vi är fler som sällar oss till ledet. SvD Kultur samlar minnen från ”Återstoden av dagen”.

Publicerad

Jag såg ”Återstoden av dagen” i en herrgård i Essex dit min aupairfamilj åkt över helgen. Vi hade ätit rådjursstek och satt nu i salongen med varsitt glas rött vin och en chokladbit och mitt anglofila hjärta gjorde ungefär en miljon glädjeskutt av hela arrangemanget. Följande vecka skickade mitt 20-åriga jag en mängd brev till alla kompisar och familjemedlemmar där hemma, säkert till dem jag för tillfället spelade basket med i England också, där jag kungjorde att jag älskade dem. För man kunde ju inte gå som Anthony Hopkins och hålla inne med saker hela livet.

Idag vet jag att sånt kan missförstås.

Erika Hallhagen

Jan Guillou.
Jan Guillou. Foto: Pontus Lundahl/TT

Min hustru bokförläggaren sa att filmen var skitbra, och ville se om den. Vi brukar se varannan manlig, varannan kvinnlig film. De kvinnliga är relationsdramer och psykologiska filmer, inte spänning och action. Det som gjorde att jag tyckte om den var skådespeleriet – trots att det inte finns någon yttre dramatik lyckades Emma Thompson och ”Hannibal Lecter” göra mycket av rollerna. Den är bra för att vara en tjej-film.

Jan Guillou

Jag blev först förfärad men mest ilsk över att butlern inte fattade sitt eget bästa. Sedan tänkte jag vidare och blev avgrundsdjupt ledsen över hur livet hade stukat framför allt honom. Lojalitet är fint, men inte till ett sådant pris.

Lena Jonsson

Såg den hemma på tv för ganska många år sedan. Jag blev ganska olycklig av handlingen. För att knyta an till Akademiens ständiga sekreterares presentation kan jag förstå hennes tal om inflytande i viss mån från Jane Austen och Kafka. Jag skulle idag ha givit filmen titeln ”Stolthet och frustration”. Njöt av interiörerna som i så många välgjorda engelska filmer men filmen lämnade, som sagt var, en bitter eftersmak.

Gunilla Bergendal

Författaren Elin Olofsson.
Författaren Elin Olofsson. Foto: Tommy Andersson/TT

”Återstoden av dagen” är ju en av världens bästa filmer. Börjar gråta bara av att tänka på den. Jag såg den hemma, ensam och lite ungdomligt överspänd – och gick av som en bomb i slutet, en bomb av gråt, snor och dånande vemod.

Elin Olofsson

Kazuo Ishiguro fick Bookerpriset för sin roman ”Återstoden av dagen”. Filmatiseringen från 1993 nominerades till åtta Oscars, men tilldelades ingen.
Kazuo Ishiguro fick Bookerpriset för sin roman ”Återstoden av dagen”. Filmatiseringen från 1993 nominerades till åtta Oscars, men tilldelades ingen. Foto: Columbia pictures

Jag gick själv på bio och hamnade bredvid en man som smygfes. Jag kommer ihåg att filmen var väldigt vacker, men att jag hade svårt att koncentrera mig då jag var rädd att de runt omkring skulle tro att det var jag som luktade.

Linda

Det var en av de filmer min mamma så gärna ville dela med sig av till mig när jag var i tonåren, och det som gjorde starkast intryck på mig var alla tillfällen av outtalad kärlek.

Li Thornell

”Återstoden av dagen” kretsar kring den outtalade kärleken mellan Miss Kenton (Emma Thompson) och Mr Stevens (Anthony Hopkins”.
”Återstoden av dagen” kretsar kring den outtalade kärleken mellan Miss Kenton (Emma Thompson) och Mr Stevens (Anthony Hopkins”. Foto: Columbia pictures

Jag gick på den medan hela Sverige kollade på OS-finalen i hockey 1994. Vilket är konstigt eftersom jag normalt föredrar sport före låååångsamma djupa saker.

Dan Edström

Tror att jag såg den på typ Filmnet/TV 1000/Canal Plus med min far, som möjligen somnade. Jag höll mig definitivt vaken, men minns tyvärr inte mer än ”helt okej film”.

Mats Jonsson

Serieskaparen och Galagoredaktören Mats Jonsson.
Serieskaparen och Galagoredaktören Mats Jonsson. Foto: Emma-Sofia Olsson
Anthony Hopkins fick en BAFTA för sin roll som Stevens.
Anthony Hopkins fick en BAFTA för sin roll som Stevens. Foto: Columbia pictures

Stevens får mig att känna mig som mitt i en skilsmässa. Saker pågår som man inte kan göra det minsta åt. Man önskar ju att en människa som levt för att anpassa och behärska sig på hans nivå också skulle få större utdelning av livet. Men så blir det ju dessvärre inte. Den där scenen i slutet, när han lyfter på hatten i regnet – det är ett väldigt stort adjö. Som vanligt blir man ju dödligt förälskad i Emma Thompson. Men det är sen gammalt.

Roger Rosenlund

Författaren och kulturskribenten Cecilia Hansson.
Författaren och kulturskribenten Cecilia Hansson. Foto: Staffan Löwstedt

”Återstoden av dagen” såg jag på den klassiska biografen Urania i Wien, men en kille vi kallade D-Marc (han hette Marc) en tysk läkarstudent snobbig som fan och rätt så dryg. D-Marc-historien slutade på en blöt (paß auf: ordvits!!) universitetsfest när min kompis G sköt D-Mark rätt i skrevet med en vattenpistol fylld med öl.

Cecilia Hansson

Annons
Annons
Bild 1 av 8

Jan Guillou.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 8

Författaren Elin Olofsson.

Foto: Tommy Andersson/TT Bild 3 av 8

Kazuo Ishiguro fick Bookerpriset för sin roman ”Återstoden av dagen”. Filmatiseringen från 1993 nominerades till åtta Oscars, men tilldelades ingen.

Foto: Columbia pictures Bild 4 av 8

”Återstoden av dagen” kretsar kring den outtalade kärleken mellan Miss Kenton (Emma Thompson) och Mr Stevens (Anthony Hopkins”.

Foto: Columbia pictures Bild 5 av 8

Serieskaparen och Galagoredaktören Mats Jonsson.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 6 av 8

Anthony Hopkins fick en BAFTA för sin roll som Stevens.

Foto: Columbia pictures Bild 7 av 8

Författaren och kulturskribenten Cecilia Hansson.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 8
Annons
Annons
Annons
Annons