Annons

Atlas Copcos jätteras drog ner hela Stockholmsbörsen

Rapportveckan fick sämsta möjliga start. Verkstadsjätten Atlas Copco sänkte hela Stockholmsbörsen med sin kvartalsrapport som släpptes på måndagen. Bättre gick det för sektorkollegan Sandvik – men aktien drogs trots rapporten med i fallet.

Under strecket
Publicerad
Foto: TT

Sandvik

Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT

Det blev fel redan från start på sommarens mest intensiva rapportvecka. Sandvik gjorde ett klassiskt nybörjarmisstag och la mitt under måndagens börshandel ut kvartalsrapporten på sin webbplats innan bolaget skickade ut pressmeddelandet.

– Det var lite olyckligt. Anledningen var att styrelsen blev klar snabbt och enligt börsreglerna ska rapporten ut omedelbart. Men den kom ut ett par minuter för tidigt, vilket inte är okej, säger Sandviks vd Björn Rosengren.

Nu ska Sandvik gå igenom sina rutiner så att det inte händer igen.

– Vi har anmält det till börsen och vi får ta konsekvenserna av det. Men det är viktigt att säga att det handlade om några minuter, säger Sandviks vd.

Björn Rosengren var i övrigt nöjd med måndagens rapport för årets andra kvartal.

Annons
Annons

Sandvik

Foto: TT

– Rapporten när stark på flera punkter. Det var i linje eller bättre än vi hade hoppats på. Hur börsen reagerar får andra kommenterar, säger han.

Konjunkturen ser ljus ut och i årets andra kvartal såg Sandvik även en förbättring på den så viktiga europamarknaden.

– Det har varit en positiv utveckling både i Nordamerika och Kina den senaste tiden. Vi har väntat på Europa som legat platt under en lång tid, men det roliga är att vi nu för första gången på lång tid ser att Europa lyfter, säger vd:n.

Sandvik
Sandvik Foto: TT

Kan man säga att det bådar gott för framtiden?

– Man får ta varje kvartal som det kommer. Vi får se hur det håller framöver, saker och ting kan ändras.

Sandviks aktie föll när kvartalsrapporten släpptes, men återhämtade sig snabbt. Ända till Atlas Copco släppte sina kvartalssiffror. Atlas rapport kom in sämre på flera punkter och bara Getinge föll mer på måndagsbörsen.

Omsättningen på 29 miljarder kronor var 1 miljard under förväntningarna som sammanställts av SME Direkt. Även orderingången på 31 miljarder var 1 miljard sämre än väntat. Bolaget räknar med att efterfrågan kommer ligga kvar på samma nivå i det korta perspektivet, vilket enligt analytiker var en av de främsta anledningarna till att rapporten sänkte aktien på börsen.

Atlas Copco motiverade prognosen med att kundernas aktivitet redan är såpass hög att man inte kan räkna med en ökad försäljning.

Annons
Annons

Men det hjälpte inte. Aktien rasade 7 procent och drog med sig hela Stockholmsbörsen, inklusive Sandvik, i fallet. Det betyder att aktien är tillbaka på samma nivå som slutet av mars i år. Men aktien är, trots måndagens fall, upp 11 procent från årsskiftet.

Atlas Copcos nytillträdda vd Mats Rahmström stoppade huvudet i sanden och ställde inte upp på intervjuer efter måndagens katastrofrapport.

Det gjorde däremot Alfa Lavals vd Tom Erixon, vars kanonrapport fick aktien att stiga på den i övrigt svårflirtade börsen. Men även här finns plumpar i protokollet. Varv- och skeppsindustrin har fortsatta svårigheter att tjäna pengar, vilket slår mot Alfa Laval.

– Marinsidan är långt från en återhämtning och kontrakteringen på nya fartyg är fortsatt låg. Resultatet vi levererar nu är trots att en av våra tre viktigaste marknader inte är i form, säger Tom Erixon.

Det värsta är nu förhoppningsvis i det förflutna.

– Vi upplevde att vi bottnade 2016, drivet av 30-årslägsta för kontraktering av nya fartyg och ett oljepris som kraschade. 2016 var, visade det sig, en bottennotering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons