SvD Perfect Guide
Annons

Att berätta eller inte berätta

Text: Hugo Rehnberg - 25 mars 2017

Så din kompis blir bedragen.

Du såg hens partner på Kungsgatan med tungan djupt nerborrad i någon annans hals och nu ligger du sömnlös över din hopplösa situation. Berätta eller inte berätta? Titta bort och förlita dig på att devisen ”det man inte vet har man inte ont av” är en universell sanning – eller vara en moraltaliban som rapporterar och riskerar att trasa sönder såväl deras förhållande som din egen vänskapsrelation.

Jag har befunnit mig vid det där lose lose-vägskälet några gånger och valt båda stigarna. Kan tyvärr inte påstå att mina erfarenheter gjort mig mycket klokare. Eftersom jag har förmågan att förtränga mörka händelser minns jag inte heller vilka bevekelsegrunder jag hade för att gola eller inte gola.

I USA – landet där inga mellanmänskliga förehavanden lämnas oundersökta – har man givetvis gjort studier på hur folk beter sig i såna här situationer.

Vid händelsen att en närstående blir bedragen, och det handlar om – deras ord – ”penile-vaginal sexual intercourse”, säger sig nio av tio vara potentiella visselblåsare. En hög siffra, men kanske inte helt oväntad givet att 84 procent av alla amerikaner anser att otrohet är oacceptabelt (längst bort i andra änden finns – till ingens förvåning – fransmännen, vars motsvarande siffra är 47 procent).

Det intressanta är vad som triggar visselblåsandet. Om den otrogne har en lång historik av vänsterprassel ökar viljan att berätta. Likaså om denne, fysiskt eller psykiskt, misshandlar sin partner. En annan omständighet som ökar viljan att berätta är om paret står inför ett stort kliv i sin relation, som att gifta sig eller skaffa barn.

Här kommer en kittlande detalj. De tillfrågade hade betydligt större benägenhet att avslöja otrogna som blir försörjda av sin partner än tvärtom. Fritt översatt: rika har lättare att komma undan med snedsprång. Ännu en av livets många orättvisor.

Önskar att jag kunde avsluta med något sedelärande, men jag har tyvärr inget klokare än att otrogna borde visa mer medkänsla mot tredje part – den oskyldiga kompisen som försätts i högst oönskat morallimbo.

Annons