Annons
Krönika

Katarina Wennstam:Att berömma Victoria är att dumförklara henne

Under strecket
Publicerad

Att förutsätta att en människa inte är kapabel är enligt min mening att se ner på vederbörande. Om det dessutom handlar om en person med makt, med hög utbildning och vid god hälsa, blir det än märkligare.

Detta är verkligheten för hur många ser på vårt kungahus. De verkar förutsätta att då vår kung eller kronprinsessa inte har någon formell makt över statliga beslut, eller ska uttrycka politiska åsikter, kan inga krav ställas på familjen Bernadotte.

Kritiken mot Aktuellts fråga, om vår blivande statschefs syn på nazismen med tanke på att hon i sin familj har både hjältar och skelett i garderoben, har varit rungande. Och gåtfull. Än mer bisarrt är att kronprinsessan har fått beröm, för att hon klarade frågan bra.

Förlåt, men ingen kan väl mena allvar? I ett land där vi nästan lynchar politiker som stammar till svar på en enda fråga, hur befogad eller befängd den än må vara, så betror vi en tronarvinge som har drillats i retorik och sociala skills sedan blöjåldern med så lite. Hon som har haft de bästa lärarna för att kunna föra sig, i alla sammanhang, och som till svar på Rolf Fredrikssons fråga säger absolut ingenting. Bara nonsens.

Annons
Annons

Ska vi nöja oss med detta? Nazismen är fasansfull, säger kronprinsessan, stående med överlevande för Förintelsen vid sin sida, med Auschwitz murar i bakgrunden. Ett fullkomligt självklart svar. Sedan lite svammel om att det finns mycket information för den som så önskar.

Räcker det att en kunglighet får ur sig ett svar med någorlunda meningsbyggnad för att få godkänt? Att berömma kronprinsessan här är att samtidigt dumförklara henne.

Jag har ganska höga tankar om vår blivande drottning, och högt ställda krav. Hon ska en dag ta över en av de främsta posterna i landet, utan att bli demokratiskt vald dessutom. Hon ska hålla måttet, i alla lägen. Hon ska kunna svara på smarta frågor, dumma frågor, jobbiga frågor och samma förbannade frågor. Det är en del av jobbet.

Det enda jag egentligen saknade med Aktuellts intervju är just att frågan hade ställts om och om igen, tills dess att kronprinsessan verkligen hade svarat på frågan. Tänk Maud Olofsson i Aktuellts studio om Nuon-affären. För där förutsätter vi att Olofsson ska klara av det.

Att förvänta sig att kronprinsessan är beredd på dylika frågor är inte en förolämpning, tvärtom. Det är att betro henne. Hon är en kompetent kvinna.

Både Folke Bernadotte och Walther Sommerlath är en del av den svenska kungafamiljens historia. Det handlar inte om arvsynd, utan om att ett svar om detta faktiskt är intressant. Många andra svenskar delar Victorias erfarenhet, att ha släktingar vars åsikter man har svårt att begripa i efterhand. Tänk på hur kungen sade sig förstå alla de som mist någon i tsunamin, eftersom han själv blev faderslös i unga år. Det blev till en utsträckt hand. Om kronprinsessan verkligen hade svarat något annat än blaj hade det varit både viktigt och banbrytande. Inte som nu, bara tomma ord.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons