Annons

”Att bli mamma har inte tillfört mig något”

Illustration: Jenny Alvén
Illustration: Jenny Alvén

När sociologen Orna Donaths studie om kvinnor som ångrar sitt moderskap blev omskriven i en tysk tidning våren 2015, startade en månadslång häftig debatt i Tyskland. Själv ville Orna Donath i första hand få igång en diskussion i sitt hemland, Israel.

Uppdaterad
Publicerad

Ångra föräldraskapet | Del 1

Våren 2015 utbröt en häftig debatt om moderskap i Tyskland. Fokus låg på frågan om man får ångra att man blivit mamma.

Det började med att tidningen Süddeutsche Zeitung skrev om den israeliska sociologen Orna Donaths studie ”Regretting motherhood: A sociopolitical analysis” som publicerats i en vetenskaplig tidskrift. Sociologen hade djupintervjuat 23 kvinnor som ångrade sitt moderskap.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Diskussionerna i sociala medier fick snabbt hashtaggen #regrettingmotherhood, senare en andra hashtag #notregrettingmotherhood. Kommentarerna skildrade allt från förvåning till ilska och inte minst försvar för de egna livsvalen och ett sökande
efter förklaringar. ”Hur kommer barnen att känna när de förstår att de är en belastning för sina föräldrar?” frågar sig till exempel @HollsteinM, politikskribent på Bild Am Sonntag.

Annons

”Jag ångrar inte mitt moderskap, men jag ångrar att jag lever i ett samhälle som inte inser att det exkluderar kvinnor som är mammor”.

En av de artiklar som fick flest rekommendationer var skriven av den Berlinbaserade författaren Jacinta Nandi. ”Jag ångrar inte mitt moderskap, men jag ångrar att jag lever i ett samhälle som inte inser att det exkluderar kvinnor som är mammor”.

Orna Donath kunde inte föreställa sig att debatten skulle sprida sig utanför Israel när hon publicerade sin studie i Signs, en vetenskaplig tidskrift för genusstudier i december 2014.

–  Jag förstår givetvis att Israel inte är det enda landet där det skulle vara tabu att ångra sitt moderskap, men jag blev verk-ligen förvånad över debatten
i Tyskland, säger Orna Donath på telefon från Tel Aviv i Israel.

I Tyskland fortsatte en strid ström av kommentarer och artiklar i över en månad, medan den i Israel var över efter bara en vecka.

– Det är klart, i Israel händer det så många andra omstörtande saker hela tiden, men kanske visar detta också att vårt land inte är redo för den här typen av diskussion ännu.

De flesta av de 23 kvinnorna som djupintervjuades i studien understryker att de ångrar att de blev mödrar, men de ångrar inte sina barn. Känslorna gäller inte barnen som personer. Orna Donath nämner att antiabortorganisationen Efrat i sina kampanjer säger att ”många kvinnor ångrar att de har gjort abort, men inga kvinnor har känt ånger efter att ha fött sitt barn”. Ett av hennes syften med studien var att ifrågasätta om det är omöjligt att ångra moderskap.

Det är dags att göra dessa röster hörda, menar hon. I sin undersökning beskriver hon hur olika stater försöker styra nativiteten. I Israel är den påtaglig. ”Att inte skaffa barn ses av vissa som ett ställningstagande mot staten Israel”, skriver journalisten Shoham Smith i en intervju med Orna Donath i den israeliska tidningen Haartez om hennes bok ”Taking a choice: being childless in Israel”. Orna Donath menar att det finns en intolerant inställning till både kvinnor och män i Israel som inte vill bli föräldrar.

Att få igång en debatt om konsekvenserna av samhällets förväntningar och press på kvinnor var precis vad hon önskade sig. Själv har hon sedan 16-årsåldern tänkt att hon själv inte ville bli mamma. Och ända sedan tonåren har hon fått frågor om hon varit med om några traumatiska händelser som lett till denna slutsats. En programledare i israelisk tv frågade henne till och med vem som hade slagit henne när hon var liten.

– Varför förutsätter samhället att alla kvinnor vill ha barn? Jag är övertygad om att det finns många kvinnor som definitivt vill bli mödrar, men också andra som inte vill det. Jag råkar vara en av dem som inte vill ha barn och jag har inte haft problem att ta det beslutet. Men jag insåg snabbt att samhället har problem med mig.

Orna Donath, israelisk psykologiforskare vid Ben Gurion-universitetet. Foto: Tami Aven

När Orna Donath skulle bli intervjuad om boken ”Taking a choice: being childless in Israel” satte hon ett villkor, nämligen att det i samband med artiklarna skulle publiceras en fråga till läsarna om någon ville delta i hennes nya studie om att ångra sitt föräldraskap. Hon ville att deltagarna själva skulle ta initiativ till att vara med.

35 kvinnor hörde av sig. Senare visade det sig att 12 av dem ställde in bokade intervjuer eller inte ville ha sina berättelser publicerade även om de var anonyma.

– Flera av dem såg detta som en politisk fråga eftersom de vill skapa en diskussion om föräldraskap. Andra kände sig bara ensamma med sina känslor och tog chansen att prata öppet utan att känna sig dömda.

Enligt Donath kan de som ångrar sig delas upp i tre grupper. En tredjedel säger att de aldrig riktigt har velat bli mammor, men de blev det ändå till exempel för att undvika skilsmässa. För en tredjedel var det snarare så att de hade blivit med barn utan ett aktivt beslut. Den sista tredjedelen hade helhjärtat velat ha barn, men deras förväntningar på moderskapet uppfylldes inte när de fick barn.

Anledningarna till att kvinnorna ångrade sitt moderskap var olika. Några saknade sin frihet, andra tyngdes av det stora ansvaret.

– Varje kvinna har sin egen sociala bakgrund och personlighet, förklarar Orna Donath.

Hon betonar också att kvinnor har olika förutsättningar och att längtan efter moderskap inte nödvändigtvis är naturgiven. I sin analys beskriver Orna Donath konceptet moderskap som ”en kulturell och historisk konstruktion i vilken kvinnor behandlas som naturliga omsorgsgivare”.

– Vårt kön definierar inte våra önskningar eller intressen.

Jag ångrar att jag fick barn och att jag blev mamma, men jag älskar ändå de barn jag fick.

Charlotte, 44 år, skild tvåbarnsmamma blev med barn utan så mycket funderingar i förväg. Moderskapet var en självklarhet i hennes religiösa familj. Hon försöker förklara komplexiteten i paradoxen så här:

”Jag ångrar att jag fick barn och att jag blev mamma, men jag älskar ändå de barn jag fick. Jag skulle inte vilja att de inte fanns, men jag skulle bara inte vilja vara mamma.”

För alla intervjuade överväger nackdelarna med moderskapet fördelarna. Några av dem säger att moderskapet inte tillfört något till livet förutom svårigheter och oro.

Tvåbarnsmamman Danit, 35 år, säger: ”Efter mitt första barns
födelse trodde jag att det var något fel på mig, att jag inte var tillräckligt väl förberedd, och att jag behövde terapi. Därför gick jag i terapi och bearbetade all min inre smärta. Men då missade jag den verkliga källan till problemen, alltså det faktum att det är föräldraskapet jag kämpar med.”
Mödrarna i hennes studie talar om en djup ångerkänsla, inte bara de första åren som mammor.

– Det är verkligen svårt att gå mot strömmen, särskilt i ett nativitetsfixerat land som Israel där kvinnor i snitt föder tre barn. Jag vill däremot visa på problemet med de samhällen som får kvinnor att känna den pressen. Israel är en global superkraft när det gäller reproduktionstekniker eftersom de är mer efterfrågade här än någon annanstans. Kvinnor får bidrag från staten för att försöka bli gravida många gånger om.

– Men stödet man får efter att ha fött barn kunde vara bättre, så det är gott om besvikelser, säger Orna Donath.

Maike Schultz är gästreporter från Berliner Zeitung

Övers: Maria Carling

idag@svd.se

Läs några av de tyska twitterkommentarerna via länken nedan

Läs tidigare Idagartikel och Understreckare om att välja bort barn

Ingen barnlek att ­inte bli förälder | SvD svd.se
Annons
Annons
Annons

Orna Donath, israelisk psykologiforskare vid Ben Gurion-universitetet.

Foto: Tami Aven Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons