Annons

Anders Lindblad:Att sätta hårt mot hårt löser inte läktarproblem

Klyftan mellan polisen och de allsvenska supporterorganisationerna har försämrats avsevärt. Den nya mer hårdföra linjen från ordningsmakten riskerar att få omvänd effekt. Bättre dialog är ett måste för att inte förvärra situationen.

Under strecket
Publicerad

Malmö FF:s fans protesterar mot minskat antal ståplatser.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Malmö FF:s fans protesterar mot minskat antal ståplatser.

Foto: Andreas Hillergren/TT
Malmö FF:s fans protesterar mot minskat antal ståplatser.
Malmö FF:s fans protesterar mot minskat antal ståplatser. Foto: Andreas Hillergren/TT

Relationen mellan polisen och de stora allsvenska supportergrupperingarna är frostig och på väg att frysas till is. Intima, integritetskränkande kroppsvisitationer, ett minskat antal ståplatser, samt förbud mot stora flaggor på läktarna (så kallade OH-flaggor) har förorsakat stora protester hos supportrarna. 

Polisens förklaring till förbudet av OH-flaggor är att de används som brottsverktyg i syfte att dölja maskering och annan brottslig handling, exempelvis förberedelse att fyra av olaglig pyroteknik.

Vid derbyt mellan Djurgården och AIK senast på Tele2 arena skapade de bägge lagens klackar en växelramsa i prostest mot de tuffare riktlinjerna, där AIK-supportrana först skanderade ”snutjävlar” och Djurgårds-fansen svarade ”fotbollsmördare”.

Annons
Annons

Det är långtifrån den enda protestaktion som förekommit under säsongen. I Malmö visade exempelvis fansen från både MFF och Elfsborg sitt missnöje mot polisen genom att helt enkelt utebli under de första tio minuterna av matchen, och i Sundsvall har ståplatspubliken manifesterat genom att sitta ned och vara helt tyst i tio minuter. 

Även vid andra matcher har supportergrupperingar protesterat mot de nya riktlinjerna. Efter flera år av ett gott samarbete och bra dialog mellan polisen och de allsvenska supporterorganisationerna är relationen nu väldigt kylig, minst sagt.

Supportrarna menar att polisen är fientlig och att utökad kroppsvisitering inte leder till ett stopp av pyroteknik inne på arenorna, utan till en kvävd läktarkultur. Polisen, å sin sida, följer Riksidrottsförbundets nya riktlinjer. 

Den svenska fotbollssupporterunionen, SFSU, driver en linje om lagliga alternativ av pyroteknik. Så här långt står det hur som helst klart att de intima, mer detaljerade, kroppsvisiteringarna och förbuden mot stora OH-flaggor på läktarna inte stoppat pyroteknik. De eller den som vill elda bengaler lyckas på något sätt ändå alltid att ta in pyroteknik på arenorna. 

Efter mer än 35 år på allsvenska läktare i framför allt Stockholm, med massor av avbrutna matcher och flera otäcka incidenter som följd, är jag absolut inget fan av (olaglig) pyroteknik, men att gå till hårdför attack mot supportrarna tror jag inte alls är rätt väg. 

Det kommer bara att få motsatt effekt i en negativt laddad spiral. 

Det kommer bara att få motsatt effekt i en negativt laddad spiral. 

Allsvenskan är ingenting utan dess supportrar. Det gäller för alla inblandade parter att jobba tillsammans för en bra läktarkultur, där alla känner sig välkomna. Tyvärr finns en del rötägg på läktarna och varje olaglig handling ska givetvis fördömas och anmälas till rättsväsendet, men jag är säker på att en nyupptagen dialog och ömsesidig respekt mellan polisen och supporterorganisationerna ger ett bättre resultat än att ”sätta hårt mot hårt”. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons