Annons

”Att utlämna Assange hotar pressfriheten”

Piratpartiet vill inte att Julian Assange utlämnas till USA. Partiet drar paralleller till den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden – som de anser att Sverige borde ge asyl.

Under strecket
Publicerad

Wikileaks grundare Julian Assange.

Foto: Rob Pinney/TTBild 1 av 1

Wikileaks grundare Julian Assange.

Foto: Rob Pinney/TTBild 1 av 1
Wikileaks grundare Julian Assange.
Wikileaks grundare Julian Assange. Foto: Rob Pinney/TT

USA har begärt Julian Assange utlämnad för försök till dataintrång. Assange greps av brittisk polis i fredags efter att ha tillbringat sju år på Ecuadors ambassad i London.

– Oavsett vad man personligen tycker om Assange är det här en viktig fråga för pressfriheten. Ingen journalist ska åtalas för att ha publicerat statshemligheter, inte ens för att ha uppmuntrat sina källor att läcka material, säger Magnus Andersson, partiledare för Piratpartiet, i ett pressmeddelande.

Magnus Andersson hävdar att Julian Assange inte kan förvänta sig en rättvis rättegång i en hemlig specialdomstol i USA.

– Han bör inte utlämnas till ett land som konsekvent struntar i mänskliga rättigheter i dessa frågor – det hade skickat en tydlig signal om att tystna till framtida visselblåsare i Europa. Oavsett detta bör anklagelserna om våldtäkt i Sverige utredas och skuldfrågan klargöras av rättsväsendet, säger Magnus Andersson i pressmeddelandet.

Piratpartiet drar paralleller till Edward Snowden, som 2013 avslöjade USA:s omfattande avlyssning via National Security Agency, NSA. Edward Snowden gömmer sig för tillfället i Ryssland.

”Om Ecuador kan upphäva Assanges asyl när de känner för det – vad kan inte då Ryssland göra mot Snowden?”, skriver Piratpartiet i sitt pressmeddelande och fortsätter: ”Det är dags för Sverige att ge Snowden asyl”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons