Annons

Att vara dödligt förälskad – men också behöva annat

Ny in på listan är Elin Bengtsson författare till ”Rosenregimen”.
Ny in på listan är Elin Bengtsson författare till ”Rosenregimen”.

”Vad jag älskar är bokens kompromisslösa inlevelse” skriver en kritiker om en av veckans nya titlar. Skrolla ner för att se boken som sålde mest men inte kom med på listan.

Under strecket
Publicerad

Sara Danius

Foto: Thron Ullberg

1 / 15

Sara Danius
Sara Danius Foto: Thron Ullberg

14. Om fenomenet Dylan

”Om Bob Dylan” av Sara Danius (13)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Den tidigare ständige sekreteraren Sara Danius ger en inblick i turerna bakom Bob Dylans Nobelpris, men placerar också poeten i en litterär kanon.

Mest positiv:

SvD:s Erika Hallhagen har vissa invändningar men är till största del positiv och skriver att ” Med denna gulliga bok i fickformat, där prickar från hans skjorta från 1966 trillat ut över bokryggen, återfinner jag ändå glädjen med att Dylan tilldelats Nobelpriset.”

Sveriges radios kritiker är till största del positiv, men tycker att boken är för tunn.

DN:s PO Tidholm tycker dock att ”Sara Danius själv är väldigt imponerad av Bob Dylan på ett sätt som inte känns särskilt konstruktivt.”

Annons
Annons

Max Tegmark

Foto: Lars Pehrson

2 / 15

13. Om människans framtida existens

Max Tegmark
Max Tegmark Foto: Lars Pehrson

”Liv 3.0 : att vara människa i den artificiella intelligensens tid” av Max Tegmark (12)

Volante

Sakprosa

Kommer vi att skapa övermänsklig intelligens? Hur gör vi i så fall för att kontrollera den? Utifrån frågor som dessa för teknikprofessorn Max Tegmark ett samtal om mänsklighetens framtida existens.

”En perfekt bok för den som vill förstå de samhälleliga utmaningar som möter oss i en värld där vi lyckats skapa generell artificiell intelligens”, skriver Nicklas Berlid i SvD.

Mattias Svensson är delad och skriver i Aftonbladet att ”trots sina brister är Max Tegmarks Livet 3.0 en bok som gjort mig mer hoppfull”

Annons
Annons

David Lagercrantz.

Foto: Malin Hoelstad

3 / 15

12. Nytt uppdrag för Salander

David Lagercrantz.
David Lagercrantz. Foto: Malin Hoelstad

”Mannen som sökte sin skugga” av David Lagercrantz (11)

Norstedts

Prosa

I femte boken om Lisbet Salander får hon reda på saker som kastar nytt ljus över övergreppen i hennes barndom.

”Gestalterna fortsätter att fascinera, och när det gäller spänningsalstrande läsning är det få av de samtida kollegerna i genren som kan slå honom på fingrarna”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Om Larsson alltså leker sig fram eldad av genren och sin politiska glöd, liknar Lagercrantz mer en njutningsfullt uppslukad meccanobyggare”, skriver Ingegärd Waaranperä i DN.

Ulrika Knutson är inte lika nöjd och skriver i Expressen att första halvan av boken kännetecknas ”mer av plikt än av lust”.

Annons
Annons

Lena Andersson

Foto: Staffan Löwstedt

4 / 15

11. Om det svenska folkhemmet

Lena Andersson
Lena Andersson Foto: Staffan Löwstedt

”Sveas son” av Lena Andersson (10)

Bokförlaget Polaris

Prosa

En berättelse om det svenska folkhemmet och en av alla de människor som förkroppsligade det och gjorde det möjligt – Sveas son Ragnar.

Kristoffer Leandoer skriver i SvD att Lena Andersson är ”en romanförfattare av rang: gång på gång trotsar hennes gestalter och letar sig fram till den spegel där de börjar prata med författarens egen stämma, utifrån ett starkt inre tvång.”

”En stram och fängslande historia om Sverige, Stockholm, klassamhället, folkhemmet och moderniteten med avstamp i början av förra seklet,” skriver Expressens Nina Lekander

Vare sig Sveriges radios eller Aftonbladets kritiker är särskilt imponerade och Jens Liljestrand skriver i DN att ”det saknas en konstnärlig växel”.

Annons
Annons

Hans Rosling

5 / 15

10. Han hjälper oss förstå världen

Hans Rosling
Hans Rosling

”Factfulness. Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (9)

Natur och Kultur

Sakprosa

Varför missförstår vi ständigt världens utveckling? Team Rosling presenterar tio olika metoder som ska få oss att tänka och agera i enlighet med vad de kallar factfulness.

”Med utgångspunkt i siffrorna lyfter och vänder och vrider han på fakta, egna erfarenheter, på vad som är rimligt och orimligt och kommer fram till en sorts övergripande etik”...”Jag kapitulerar inför Factfulness” skriver Torbjörn Elensky i SvD.

DN:s Ingrid Carlberg skriver att ”Lektionerna i "Factfulness" samlar sig till ett mäktigt slutord från en världsstjärna i pedagogik, ett efterlängtat vapen för oss som är kvar mot alla de falska nyheter som skymmer våra blickar.”

Expressens Ulrika Kärnborg är inte lika positiv och skriver att det i författarnas ”värld finns bara ”vi har rätt och ni har fel”, även när läsaren känner hur osäkerheten växer. ”

Annons
Annons

Leif GW Persson

Foto: Anders Wiklund/TT

6 / 15

9. Följer upp populära ”Gustavs grabb”

 Leif GW Persson
Leif GW Persson Foto: Anders Wiklund/TT

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson (8)

Albert Bonniers förlag

Biografi

Så gick det till när en pojke med mästerdetektiv-drömmar blev professor i kriminologi. Fortsättningen på memoarboken ”Gustavs grabb”.

”En trevlig bok” som är ”som bäst när han lyfter blicken och delar med sig av sina samhällsspaningar”, skriver SvD:s Josefin Holmström som är till största del positiv.

”När han berättar om det han sett och varit med om gör han det emellanåt mycket bra. Bättre än de allra flesta, som han själv skulle ha sagt”, skriver Anna Andersson i Expressen, men tycker också att ”han förlorar sig i detaljer på bekostnad av helheten, strukturen”.

DN:s kritiker är till största del positiv, medan Aftonbladets Carsten Palmær är negativ: ”Av någon anledning har han valt att skriva sina memoarer en gång till, fast sämre”.

Annons
Annons

Elin Bengtsson

Foto: Sara Mac Key

7 / 15

8. Kärlekens maktspel och rollekar

Elin Bengtsson
Elin Bengtsson Foto: Sara Mac Key

”Rosenregimen” av Elin Bengtsson (ny)

Natur & Kultur

Prosa

Niko och Emmy möts och blir förälskade, men den kompromisslösa Niko har svårt att förhålla sig till ett ordnat liv med krukväxter och regelbundna måltider.

”Vad jag älskar är bokens kompromisslösa inlevelse i Nikos sits: att vara dödligt förälskad men också längta, behöva något annat. Att upptäcka att en parrelation kan vara lika förhärskande och tärande som en obesvarad kärlek. Men också att inse att alternativen är få”, skriver Valerie Kyeyune Backström i Expressen.

”Precis som i sina tidigare romaner skriver hon fram förbjudna känslor, maktspel och rollekar på ett sätt som får håren på underarmarna att resa sig”, skriver Hanna Jedvik för Sveriges radio.

Också DN:s kritiker är positiv.

Annons
Annons

Hans Rosling.

Foto: Jörgen Hildebrandt

8 / 15

7. Berättelsen om nyfiken professor

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (6)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons

Magnus Västerbro

Foto: Johanna Hanno

9 / 15

6. ”En fasaväckande wow-känsla ”

Magnus Västerbro
Magnus Västerbro Foto: Johanna Hanno

”Svälten” av Magnus Västerbro (7)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Om de svåra missväxtåren 1867–69, vilkas effekter förvärrades av politiska felbeslut och ledde till en svår hungersnöd, massdöd och emigration.

SvD:s Dick Harrisons skriver att ”Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.”

Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att det viktigaste i Västerbros ”engagerade, solida och pedagogiska genomgång – detta barkbröd smakar Augustpris – är de tidlösa lärdomarna.”

Också Aftonbladets kritiker är positiv, medan DN:s är delad.

Annons
Annons

Malin Lindroth

Foto: INES SEBALJ

10 / 15

5. Vill ta tillbaka begreppet ”nucka”

Malin Lindroth
Malin Lindroth Foto: INES SEBALJ

”Nuckan” av Malin Lindroth (5)

Norstedts

Sakprosa

En personlig essä om den ofrivilligt ensamma kvinnan och ett återtagande av begreppet ”nucka”.

“En både sårig och nyanserad kampskrift skriven med skarp blick och lätt hand, nödvändig”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

“Malin Lindroth talar utan piruetter och förbehåll – rakt in i läsarens egen skräckkammare”, skriver Kristina Lindquist i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är positiv.

Annons
Annons

Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Foto: Josefin Bäckström

11 / 15

4. ”Trollbindande roman”

Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Caroline Ringskog Ferrada-Noli Foto: Josefin Bäckström

”Rich boy” av Caroline Ringskog Ferrada-Noli (2)

Natur & Kultur

Prosa

Roman som spänner över hela 1900-talet och gestaltar tre kvinnors strävan att älska och överleva.

”Så fort jag vill nagla fast det särpräglade i "Rich boy" glider det mig ur händerna. Det är möjligt att det är just det som är så sugande, trollbindande med den här romanen”, skriver Therese Eriksson i SvD.

"En stor roman….Caroline Ringskog Ferrada-Nolis "Rich boy" kommer att få många läsare, och det är den värd. Den luktar August lång väg”, skriver Ulrika Knutson i Expressen.

Aftonbladets kritiker är positiv. Det är också Sveriges radios och DN:s kritiker men de har också invändningar.

Annons
Annons

Fatima Bremmer.

Foto: Helén Karlsson

12 / 15

3. ”Starkaste biografin på länge”

Fatima Bremmer.
Fatima Bremmer. Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (3)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons

Tessa Hadley

Foto: Mark Vessey

13 / 15

Tessa Hadley
Tessa Hadley Foto: Mark Vessey

2. ”Tänker på den varje dag”

”Syskonen” av Tessa Hadley (4)

Wahlström & Widstrand

Översättning av Amanda Svensson

Prosa

Nutid och dåtid möts och förändrar allt för fyra vuxna syskon som semestrar i sin barndoms sommarstuga.

”Jag visste inte att jag längtade efter Tessa Hadley förrän jag fick ’Syskonen’ i min hand”… ”fortfarande tänker jag på den någon gång varje dag”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Jag blir faktiskt så förtjust i Syskonen att jag omedelbart beställer tre andra romaner av Hadley, som jag också plöjer.”.. ”Tessa Hadley förstår det barn-jag som finns kvar i varje vuxen, hon skildrar tidens gång genom att fånga nuet”, skriver Sveriges radios Anneli Dufva.

Också DN:s och Expressens kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons

Ulf Lundell.

Foto: Fredrik Sanberg/TT

14 / 15

Ulf Lundell.
Ulf Lundell. Foto: Fredrik Sanberg/TT

1. En rockares dagbok

”Vardagar” av Ulf Lundell (1)

Wahlström & Widstrand

Prosa

Vardagar är ett urval ur rockpoeten Ulf Lundells dagboksanteckningar under 2017, där han både iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv.

SvD:s Fredrik Sjöberg skriver att att boken griper ”tag i mig ungefär på samma sätt som Strindbergs vackra och vemodiga roman "Ensam", skriven i Stockholm 1903, efter kriserna, dårskaperna och skilsmässorna”...”Enstöringen som alltid kommer tillbaka har skrivit en av sina bästa böcker.”

”MedVardagarhar Ulf Lundell gjort ­något så unikt som skrivit ytterligare en generations­roman”, skriver Aftonbladets Åsa Lindeborg

”På sitt eget bisarra sätt blir så ”Vardagar” vacker, sorgsen och genuint gripande. Eller som det heter på lundellska: förbannat bra” skriver Rebecka Kärde i DN.

Positiva är också Expressen och Sveriges radio.

Annons
Annons

Olga Rönnberg

15 / 15

Populär kroppsbok inte på listan

Olga Rönnberg
Olga Rönnberg

”Olgas omstart. Mat, träning och hormoner när kroppen förändras” av Olga Rönnberg

Bonnier fakta

Sakprosa

Boken sålde näst mest denna vecka men har inte recenserats av SvD, DN, Aftonbladet, Expressen eller Sveriges radio och kan därför inte komma med på listan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons