Annons

Demonstranter får fängelse efter nazimarsch

Åtta personer döms till fängelse för bland annat våldsamt upplopp i samband med nazistiska NMR:s demonstration i september.

Totalt döms elva män för att bland annat ha kastat stenar mot polisen.

– Domen är en viktig signal, säger kammaråklagaren Mats Ihlbom.

Under strecket
TT
Publicerad

Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TTBild 1 av 1

Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TTBild 1 av 1
Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Göteborg.
Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tusentals personer intog Göteborgs gator för att demonstrera mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR). De nu dömda männen fälls för händelser utan Liseberg, där polisen hade gjort en avspärrning runt nazisterna som stannat i närheten.

De elva dömda anses ha ingått i en folksamling som "med förenat våld" gick till angrepp. Enligt åtalet slängde gruppen stenar, flaskor, ägg, rökfacklor och annat — främst mot polisen, som fanns mellan motdemonstranterna och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR.

– Det är väl säkert flera av dem som initialt varit på plats för att visa avsky mot NMR. Men den händelsen uppe vid Liseberg var enligt mig riktad mot polismyndigheten enbart, säger kammaråklagare Mats Ihlbom till TT.

– Så det är väldigt bra att de blir dömda. Om folk börjar använda våld mot polisen är det naturligtvis inte bra. Så det är klart att det är allvarliga brott.

Längst straff får en 19-åring, som döms till nio månaders fängelse för våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot maskeringsförbudet. Åklagaren hade dock yrkat på ett år och tio månaders fängelse för mannen, som enligt åtalet kastade stenar på polisen med en slunga.

Totalt döms åtta av männen till fängelse i mellan tre och nio månader, medan två döms till skyddstillsyn och en man får villkorlig dom.

– Straffen ligger generellt sett lite lägre i sin bedömning än vad jag yrkade på. Men i övrigt är jag väldigt nöjd med tingsrättens sätt att se på saken, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.

– Det är också en målsägande, en polis, som har tillerkänts skadestånd. Det är inte så ofta som poliser får skadestånd när de har varit utsatta för båld, så det är enligt mig en viktig signal att det här går utöver det vanliga.

Utredningarna om misstänkta brott bland NMR:s demonstranter pågår fortfarande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons