Annons

Åtta olika lärare på fem år: ”Jobbigt lära känna en ny”

Pappan Kalle Tryggvesson med sonen Arthur Denizhan. Arthur har under fem år haft åtta olika klasslärare.
Pappan Kalle Tryggvesson med sonen Arthur Denizhan. Arthur har under fem år haft åtta olika klasslärare. Foto: Ari Luostarinen

Tioårige Arthur Denizhan går på en skola inom friskolekoncernen Academedia – och har haft åtta olika klasslärare på fem år. Svenska lärare byter arbetsplats allt oftare och inom Academedia är var fjärde anställd ny på jobbet.

Under strecket
Publicerad

Det är jobbigt att lära känna en ny lärare, och sen bara slutar den. Det har hänt ganska många gånger nu, berättar Arthur Denizhan.

Foto: Ari Luostarinen

Sommarlovet har just börjat för tioårige Arthur Denizhan. I dag är det knappt 20 grader men om ett par veckor ska han åka till Grekland och Turkiet med mamma Funda Denizhan och lillebror Allan.

– Vi ska vara i Grekland en natt, sedan åker vi till Water world i Turkiet och efter det ska vi hälsa på vår släkt, säger Arthur Denizhan.

För två veckor sedan gick han ut fjärde klass på Hamnskolan på Södermalm i Stockholm. Avslutningen firade tioåringen med sin åttonde klasslärare sedan han började på skolan i förskoleklass.

Som längst har klassen haft en och samma lärare i 15 månader.

– Det är jobbigt att lära känna en ny lärare, och sen bara slutar den. Det har hänt ganska många gånger nu.

Svenska lärare stannar kortare tid på sina arbetsplatser jämfört med 2013 och byter oftare jobb än sina nordiska kollegor. Det visar Talis-undersökningen som jämför lärares förutsättningar i olika länder.

Enligt den stannar svenska grundskolelärare i snitt fyra och ett halvt år på sin arbetsplats – jämfört med åtta år i Danmark och Finland.

Lärare stannar framför allt kort tid på friskolor. Hamnskolan tillhör Academediakoncernen, som hade en personalomsättning på över 26 procent i fjol (då är all personal inkluderad). Även hos en annan friskoleaktör är omsättningen hög – på Internationella Engelska skolan, IES, var nästan var femte lärare ny på jobbet förra läsåret.

Annons
Annons

Det är jobbigt att lära känna en ny lärare, och sen bara slutar den. Det har hänt ganska många gånger nu, berättar Arthur Denizhan.

Foto: Ari Luostarinen

På de kommunala skolorna är omsättningen lägre. Enligt Sveriges kommuner och landsting bytte 11 procent av lärarna på kommunala skolor jobb förra året; drygt hälften av dem till andra lärartjänster och resten lämnade sektorn.

Skolinspektionen bedömer att hög personalomsättning kan påverka undervisningen negativt.

Funda Denizhan har nu anmält Hamnskolan till Skolinspektionen. Hon anser att Academedia inte tagit deras klagomål på allvar. Skolan har även haft många byten på ledningsnivå: den ordinarie rektorn är sjukskriven sedan ett år tillbaka och under perioden har tre tillförordnade rektorer bytt av varandra.

Familjen har också beslutat sig för att flytta Arthur till en annan skola.

Det är jobbigt att lära känna en ny lärare, och sen bara slutar den. Det har hänt ganska många gånger nu, berättar Arthur Denizhan.
Det är jobbigt att lära känna en ny lärare, och sen bara slutar den. Det har hänt ganska många gånger nu, berättar Arthur Denizhan. Foto: Ari Luostarinen

– Fem dagar innan avslutningen fick vi veta att den nuvarande läraren slutar. Academedia gjorde tidigare en utredning men vi fick bara svaret att de ska rekrytera en ny lärare. Så har de sagt flera gånger, säger hon.

Sjukskrivning, jobb på annan ort och föräldraledighet – det har funnits olika skäl till att lärare i Arthur Denizhans klass har slutat.

– Vi kan bara beklaga att det är varit så många byten. Jag skulle önska att de stannade längre men arbetsmarknaden är god i Stockholm, säger Anna Eriksson, regionchef i Stockholm på Academedia.

Har ni gjort tillräckligt i det här fallet?

Annons
Annons

– Hamnskolan har inte dåligt med pedagogiska resurser och vi strävar alltid efter kontinuitet. Men vi kan inte förbjuda någon att bli sjuk, byta jobb eller gå på föräldraledighet, säger Anna Eriksson.

Lärarnas riksförbund, LR, tror att många byter jobb för att få upp lönen. Lärare på IES har tidigare berättat för SvD att de haft en lön på runt 25.000 kronor i månaden – jämfört med rikets snittlön på 34 000 kronor. Lärare på friskolor tjänar i snitt 1 000 kronor mindre än på kommunala skolor och på IES är lönen 3 000 kronor lägre, enligt LR.

– Enda sättet att påverka sin lön ordentligt är att byta arbetsgivare. Men många byter också jobb för att man inte är nöjd med arbetsmiljön, säger Åsa Fahlén, fackförbundets ordförande.

IES ser den höga omsättningen på lärare som någonting positivt. De uppger även att deras löner ligger i linje med resten av marknaden om man bryter ner statistiken på ålder. 80 procent av IES lärare är under 45 år.

– Vi rekryterar hälften av våra lärare utomlands och erbjuder dem tvåårskontrakt. Många av dem brukar vilja åka tillbaka hem eller till ett annat land sen. Nya lärare bidrar med nya perspektiv och idéer, säger Jonathan Howell, presstalesperson för IES.

Academedia säger att en låg läraromsättning är en central fråga för dem. De känner inte heller igen sig i LR:s lönestatistik.

– Vi har gjort en rad insatser för att just stärka våra lärare och vi kommer att fortsätta det arbetet. Vi har totalt sett många väldigt nöjda lärare, det ser vi i våra medarbetarundersökningar, säger Lise-Lotte Oldmark, hr-direktör på Academedia.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons