Annons

Åtta shoppingpalats med ikonstatus världen över

Nutidshistoria, kultur och glamour. Världens mest ikoniska varuhus är så mycket mer än hus med varor. Vi guidar till åtta institutioner där man vill strosa runt för alltid.

Under strecket
Publicerad

På KaDeWe i Berlin finns Europas största skoavdelning.

Foto: IBLBild 1 av 1

1 / 8

Berlin – Kaufhaus des Westens

På KaDeWe i Berlin finns Europas största skoavdelning.
På KaDeWe i Berlin finns Europas största skoavdelning. Foto: IBL

När ett amerikanskt bombplan kraschade in i KaDeWe 1943 satte det abrupt punkt för kommersen. Men bara tillfälligt. Sju år senare återinvigdes Berlins shoppinglandmärke som än i dag är störst på kontinenten. Här går man lätt vilse på Luxusboulevard, Tysklands största skoavdelning, och den legendariska gourmethallen på sjätte våningen. Där har vi två favoriter: ostronbaren Austernbar och korvbaren där ett par grånade gentlemän erbjuder ett förnämligt utbud av tysk korv.

KaDeWe genomgår just nu en totalrenovering under ledning av stilbildande arkitekten Rem Koolhaas. Bland annat kommer varuhuset att delas upp i fyra olika delar med individuell utformning.

Adress: Tauentzienstrasse 21-24

Homekadewe.de
Annons
Annons

På Mitsukoshi Nihonbashi finns androiden Aiko i informationsdisken.

Foto: IBLBild 1 av 1

2 / 8

Tokyo – Mitsukoshi Nihonbashi

På Mitsukoshi Nihonbashi finns androiden Aiko i informationsdisken.
På Mitsukoshi Nihonbashi finns androiden Aiko i informationsdisken. Foto: IBL

Japans äldsta varuhuskedja uppmärksammades häromåret när man placerade androiden Aiko i flaggskeppets informationsdisk. Vi hälsar på henne och åker sedan ner till källarplanets stora mathall. En mer extravagant introduktion till japansk mat är svår att tänka sig. Dessutom är de generösa med smakprover. Eller som matskribenten Matt Goulding uttrycker det:

– Möjligheten att under en timme absorbera stora mängder information och kalorier är fantastisk.

I diskarna säljs mat så vacker att man knappt vill äta den. Gyllene ostron, perfekta bento-boxar, marmorerad matsusakabiff och de verkliga dyrgriparna: frukter. Bakom glas, som vore de designerväskor, kikar vi på vita jordgubbar och cantaloupmeloner för en tusenlapp. Vi funderar på att slå till.

Adress: 1-4-1 Nihonbashi-Muromachi, Chuo-ku

三越オンラインストア : 三越mitsukoshi.mistore.jp
Annons
Annons

La Rinascente är ett eldorado för alla som älskar handväskor.

Foto: Marka/IBLBild 1 av 1

3 / 8

Milano – La Rinascente

La Rinascente är ett eldorado för alla som älskar handväskor.
La Rinascente är ett eldorado för alla som älskar handväskor. Foto: Marka/IBL

Poeten Gabriele d’Annunzio kläckte namnet La Rinascente, ”den pånyttfödda”. Ett namn som fick ny mening efter att varuhuset brann ner på juldagsnatten 1918 för att kort därpå pånyttfödas igen. I dag har La Rinascente tolv varuhus, men det är flaggskeppet på Duomo som är den avant-gardistiska kronjuvelen, känd för sina samarbeten med konst- och kulturvärlden. Vi minns deras utställning om Zambias rymdprogram, och när organisationen Technology Will Save Us lärde varuhusets kunder hur man bygger elektroniska musikinstrument.

På shoppingsidan är det främst mezzaninvåningen som lockar – en närmast mytologisk handväskhimmel. Värd ett besök är också Design supermarket med sitt stora utbud av köksprylar vi inte hade en aning om att vi behöver.

Adress: Piazza del Duomo

la Rinascente - Il Department Store Italiano con il Meglio di Moda, Bellezza, Design e Gourmet.rinascente.it
Annons
Annons

GUM på Röda torget har haft ett tumultartat sekel.

Foto: IBLBild 1 av 1

4 / 8

Moskva – GUM

GUM på Röda torget har haft ett tumultartat sekel.
GUM på Röda torget har haft ett tumultartat sekel. Foto: IBL

Revolution, Stalins döda hustru och modeshower. Röda torgets shoppingpalats har sett allt under ett tumultartat sekel. Stjärnarkitekten Alexander Pomerantsev skapade byggnaden, influerad av rysk medeltid och Londons tågstationer. Alexander Rodchenko, ett av de främsta namnen inom konstruktivismen, ritade logotypen. Och Lenin stod för konceptet: ett statligt varuhus som skulle bedriva ”socialistisk konsumtion”. I praktiken innebar det att kunden alltid hade fel.

Tre gånger har byggnaden varit en hårsmån från att rivas. Mot alla odds undkom den grävskoporna och därför kan vi i dag vandra genom den 242 meter långa passagen med sitt välvda glastak över de tre våningarnas butiker. Den pampiga känslan följer med oss ända in till den ”historiska toaletten” som nyligen renoverades till sin förrevolutionära glans.

Adress: Röda torget 3

Торговый Дом ГУМgum.ru
Annons
Annons

Nightingale Olympic är ett fascinerande varuhusspöke.

Foto: LG Anderson/IBLBild 1 av 1

5 / 8

Bangkok – Nightingale Olympic

Nightingale Olympic är ett fascinerande varuhusspöke.
Nightingale Olympic är ett fascinerande varuhusspöke. Foto: LG Anderson/IBL

Vi kan bara ana kontrasten när Nightingale Olympics betongbrutalistiska byggnad stod klar i Bangkoks Chinatown 1960. Detta var den tidens Siam Square och en symbol för stadens nyvakna shoppingsug. I dag är Nightingale Olympic ett fascinerande varuhusspöke där tiden stannade för länge sedan.

Under guldåren såldes främst importerade varor, och 50 år senare tycks det som att butikerna säljer exakt samma produkter från ett lager som aldrig tar slut. Tänk dammiga golfklubbor, vintageskjortor från Fred Perry, besynnerliga massagemaskiner och utgångna parfymer.

Kundservicen är sträv, för att uttrycka det milt, och att döma av säljarnas genomsnittsålder har personalomsättningen varit obefintlig sedan öppningen. En oförglömlig upplevelse.

Adress: 70 Triphet Khwang Wang Road

Annons
Annons

På Selfridges jobbar hundra personer i ett års tid med julskyltningen.

Foto: IBLBild 1 av 1

6 / 8

London – Selfridges

På Selfridges jobbar hundra personer i ett års tid med julskyltningen.
På Selfridges jobbar hundra personer i ett års tid med julskyltningen. Foto: IBL

Harry Gordon Selfridges skapelse har otaliga gånger utnämnts till världens bästa varuhus. Och man vilar inte på gamla meriter. Häromåret invigde kolossen på Oxford Street världens största avdelning för accessoarer, till den nätta kostnaden av 3 miljarder kronor. Även skoavdelningen har samma titel.

Men vad man framförallt förknippar Selfridges med är jul. I år öppnade det julbesatta varuhuset sin julavdelning redan den 1 augusti. Och när det gäller julskyltningen finns inga gränser – i fjol jobbade över hundra personer i ett års tid med att förbereda de tolv skyltfönstren. Eftersom temat var stjärntecken skickades personalen på astrologikurser.

– Vi tar brainstorming väldigt seriöst, bekräftar varuhusets kreativa manager Hannah Emslie.

Adress: 400 Oxford Street

Designer Fashion, Accessories & More - Shop Online at Selfridgesselfridges.com
Annons
Annons

Modehuset Bergdorf Goodman började som skrädderi vid Union Square.

Foto: Richie Buxo/IBLBild 1 av 1

7 / 8

New York – Bergdorf Goodman

Modehuset Bergdorf Goodman började som skrädderi vid Union Square.
Modehuset Bergdorf Goodman började som skrädderi vid Union Square. Foto: Richie Buxo/IBL

Herman Bergdorfs namn står fortfarande först på Manhattans mest åtråvärda shoppingpåsar. Han flyttade dock hem till Paris 1906 och missade därmed hur Edwin Goodman förvandlade deras skrädderi till modehus.

I dag är Bergdorf Goodman en institution mitt i modevärldens epicentrum. Modeelitens hyllningar i filmen ”Scatter My Ashes at Bergdorf’s” talar sitt tydliga språk. Men redan på 1970-talet var det hit John Lennon och Yoko Ono rusade en julaftonskväll för att sista minuten-handla julklappar för 4 miljoner kronor. Och tio år senare var det här en ung Michael Kors fick chansen att sälja sin första kollektion. Men varuhusets största legendar är och förblir Betty Halbreich, 88-årig personal shopper och still going strong ...

Adress: 754 Fifth Ave

Institutionbergdorfgoodman.com
Annons
Annons

Ai Weiwei tog i våras över Le Bon Marche med sina sagofigurer.

Foto: Svenska DagbladetBild 1 av 1

8 / 8

Paris – Le Bon Marche

Ai Weiwei tog i våras över Le Bon Marche med sina sagofigurer.
Ai Weiwei tog i våras över Le Bon Marche med sina sagofigurer. Foto: Svenska Dagbladet

Världens första moderna varuhus har i 164 år varit en av Paris chicaste shoppingadresser. Därtill en av de mest innovativa. Le Bon Marche var först med ”läsrum” för väntande män och underhållning för barn. Nytänkandet återspeglas även i arkitekturen med Gustave Eiffels vackra järnstrukturer som senare kompletterades med Andree Putmans rulltrappor.

Le Bon Marche var ett livsstilshus långt innan begreppet existerade. Någonstans pågår alltid en utställning; tidigare i år hyllades den 95-åriga modeikonen Iris Apfel och därefter flyttade Ai Weiwei in med sin största franska utställning någonsin. Under hösten försöker man sprida lite ljus i mörkret med ”Paris!” där 150 designer bidragit med unika objekt som hyllar staden.

Adress: 24 Rue de Sèvres

Le Bon Marché Rive Gauche : Grand magasin parisienlebonmarche.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons