Annons

Attack mot flyktingläger i Nigeria fördöms

Minst 50 människor dödades när ett flyktingläger i Nigeria av misstag attackerades av ett stridsflygplan.
Minst 50 människor dödades när ett flyktingläger i Nigeria av misstag attackerades av ett stridsflygplan. Foto: Läkare utan gränser (MSF)/AFP/TT

Ett stridsflygplan har av misstag attackerat ett flyktingläger i nordöstra Nigeria. Minst 52 människor dödades.

Under strecket
TT
Publicerad

Rann i delstaten Borno i Nigeria.

Foto: TTBild 1 av 1

Rann i delstaten Borno i Nigeria.

Foto: TTBild 1 av 1
Rann i delstaten Borno i Nigeria.
Rann i delstaten Borno i Nigeria. Foto: TT

– Ett sådant här misstag får inte ske, säger Katrin Kisswani vid Läkare utan gränser (MSF).

Ytterligare 120 skadades i flygräden i orten Rann i delstaten Borno, enligt organisationen. Flera av de döda och skadade var hjälparbetare.

– Det är fruktansvärt och oacceptabelt att det kan ske ett sådant misstag att ett flyktingläger bombas, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser, till TT.

Enligt henne är uppskattningsvis 1,8 miljoner människor på flykt enbart i nordöstra delen av Nigeria.

– Det här sätter en ännu större press på en redan väldigt sårbar befolkning. De har levt lång tid under (terrorrörelsen) Boko Haram och försöker nu överleva, säger hon.

Kisswani har ännu inte fått någon information om några medarbetare från Läkare utan gränser skadats. Organisationen utökade nyligen sina insatser i landet på grund av det humanitära läget, där var sjätte barn lider av akut undernäring, enligt Kisswani. Svenska fältarbetare finns på plats i landet men inte i det attackerade flyktinglägret för internflyktingar.

Uppgifterna om antalet döda går isär. Nyhetsbyrån AP skriver på Twitter – med hänvisning till en nigeriansk regeringskälla – att över 100 människor dödades i attacken.

Ett flertal av de dödade och skadade var Röda Korsarbetare.

"Vi beklagar att bland offren för dagens flygattack i Rann finns sex dödade nigerianska Röda Korsmedarbetare och 13 skadade", skriver en talesperson för Internationella Rödakorskommittén till AFP.

Organisationen skriver på Twitter att 25 000 människor i akut behov av nödhjälp uppehåller sig i området som utsattes för flygattacken.

– Många civila, inklusive personal från Internationella rödakorskommittén och Läkare utan gränser, är skadade, säger en regional befälhavare, general Lucky Irabor, till Reuters.

Enligt Maude Fröberg, pressekreterare vid svenska Röda Korset, finns det inga svenska medarbetare i det drabbade området.

Flygräden, som utfördes av det nigerianska flygvapnet, ska ha haft terrorrörelsen Boko Haram som mål och beskrivs av militären som ett misstag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons