Annons

”Attackerna mot Vita hjälmarna måste upphöra”

Civila räddningsarbetare har fått utstå en smutskastningskampanj av sällan skådat slag där de utmålas som terrorister. Ryssland spelar en avgörande roll i det pågående propagandakriget. Detta måste upphöra, skriver 27 Right Livelihood-pristagare från 20 länder som uppmanar till respekt för FN-resolution 2401.

Under strecket
Publicerad

Räddningsinsats med de så kallade Vita hjälmarna, en organisation med över 3000 volontärer som räddar liv i krigets Syrien.

Foto: The Right Livelihood AwardBild 1 av 1

Räddningsinsats med de så kallade Vita hjälmarna, en organisation med över 3000 volontärer som räddar liv i krigets Syrien.

Foto: The Right Livelihood AwardBild 1 av 1
Räddningsinsats med de så kallade Vita hjälmarna, en organisation med över 3000 volontärer som räddar liv i krigets Syrien.
Räddningsinsats med de så kallade Vita hjälmarna, en organisation med över 3000 volontärer som räddar liv i krigets Syrien. Foto: The Right Livelihood Award

DEBATT | SYRIEN

Syria Civil Defence, mer kända som Vita hjälmarna, är en organisation med över 3 000 volontärer. Sedan 2013 har dessa kvinnor och män riskerat sina egna liv för att rädda tiotusentals människor undan raserade hus som förstörts under det syriska inbördeskriget. Oavsett offrens religiösa eller politiska tillhörighet.

Bagare, skräddare, försäljare och lärare har utbildats till brandmän, räddningsarbetare och sjukvårdare. Arbetet tar utgångspunkt i att varje mänskligt liv har ett inneboende värde och de har anammat ett motto från Koranen som säger: ”att rädda ett liv är att rädda mänskligheten”.

Vita hjälmarna fungerar som en livlina för den krigshärjade civilbefolkningen och utgör en sällsynt källa till hopp. De utbildar barn och vuxna i hur de kan skydda sig under luftangrepp och reparerar även infrastruktur som förstörts.

Annons
Annons

De har också avslöjat krigsbrott, däribland att kemiska stridsmedel användes vid en attack i april förra året. Deras hängivna humanitära arbete har gjort att omvärldens ögon riktats mot civilbefolkningens lidande under det urskillningslösa bombandet i Syrien, och de har oupphörligen vädjat om att få ett slut på stridigheterna i landet.

Man skulle kunna tro att Vita hjälmarnas modiga volontärer fick allt tänkbart moraliskt och monetärt stöd för att rädda mänskligheten i Syrien. Men organisationen har istället fått utstå en smutskastningskampanj av sällan skådat slag där de utmålas som terrorister kopplade till al-Qaida. Ryssland spelar en avgörande roll i det pågående propagandakriget.

Vita hjälmarna tilldelades Right Livelihood-priset, även känt som det ”Alternativa Nobelpriset”, hösten 2016 ”för deras enastående mod, medmänsklighet och humanitära insatser för att rädda civila från förödelsen i inbördeskrigets Syrien”.

Vi, 27 Right Livelihood-pristagare från 20 länder och sex världsdelar, anser att anklagelserna som riktas mot Vita hjälmarna saknar grund och inte håller vid en närmare granskning. Vi uttrycker vår djupaste solidaritet med Vita hjälmarna, deras modiga volontärer och den krigsdrabbade syriska civilbefolkningen.

Vita hjälmarna attackeras inte bara med falska anklagelser, utan också med dödliga vapen. I skrivande stund har Vita hjälmarna förlorat 225 volontärer – varav nio har dödats bara sedan årsskiftet. Fler än 500 har skadats allvarligt. Sorgligt nog är dessa siffror antagligen ännu högre när du läser denna text.

Annons
Annons

Vi uppmanar samtliga parter i Syriens sju år långa konflikt att upphöra med alla attacker som riktas mot Vita hjälmarna och andra räddningsarbetare i Syrien som räddar liv och tillhandahåller humanitärt stöd för civilbefolkningen.

Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att tillse att resolution 2401 (2018) respekteras. Resolutionen kräver omedelbart eldupphör, att belägring av bebodda områden däribland östra Ghouta avbryts, att en snabb, säker och obehindrad evakuering av alla civila som vill lämna möjliggörs samt att civilbefolkningen ges tillgång till mat och medicin.

Vi uppmanar alla att visa sitt stöd för Vita hjälmarna och alla andra modiga människor i Syrien som räddar liv, räddar mänskligheten och försöker återställa fred.

Right Livelihood-pristagare:

Manfred Max-Neef, Chile

Khadija Ismayilova, Azerbajdzjan

Chico Whitaker, Brasilien

Johan Galtung, Norway

András Biró, Hungary

Wes Jackson, USA

John F C Turner, United Kingdom

Hunter Lovins, USA

Tapio Mattlar, Finland

Swami Agnivesh, India

Angie Zelter, United Kingdom

Helen Mack Chang, Guatemala

Vandana Shiva, India

Sima Samaar, Afghanistan

Paul Walker, USA

GRAIN, International

Monika Hauser, Germany

International Baby Food Action Network, Global

Theo van Boven, Netherlands

Raúl Montenegro, Argentina

Sunchul Yun, Secretary General, Citizens’ Coalition for Economic Justice, South Korea

Shrikrishna Upadhyay, Nepal

Alyn Ware, New Zealand

Kasha Jacqueline Nabagesera, Uganda

Bianca Jagger, Nicaragua

Nnimmo Bassey, Nigeria

Juan Pablo Orrego, Chile

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons