Annons

Attendos besked: Nej till sänkta priser

Attendos högsta chefer vägrar att bemöta kritiken som framkommit efter SvD Näringslivs granskning. I stället hanterar man flyktingströmmen med att fortsätta höja lönsamheten genom att ha ännu fler barn i samma rum – utan att sänka priserna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Attendos vd Henrik Borelius.

Foto: Anders G Warne/AttendoBild 1 av 1

Attendos vd Henrik Borelius.

Foto: Anders G Warne/AttendoBild 1 av 1
Attendos vd Henrik Borelius.
Attendos vd Henrik Borelius. Foto: Anders G Warne/Attendo

Kostnaderna för det svenska flyktingmottagandet skenar snabbt. Den Wallenbergägda vårdkoncernen Aleris har i en intervju med SvD erbjudit sig att sänka sina priser för att ta hand om ensamkommande barn. Men från Attendo lyser liknande initiativ med sin frånvaro.

– Det räcker med en nick från ägarna så skulle bolagen sänka priserna, sa migrationsminister Morgan Johansson till SvD i oktober.

Men någon nick har inte kommit från Attendos ägare, riskkapitaljätten IK, som förbereder en börsnotering av vårdkoncernen.

SvD Näringsliv har i flera veckor bett om en intervju med Attendos vd Henrik Borelius eller med chefen för affärsområdet Attendo Individ och Familj, Cecilia Addamshill. Båda avböjer. Även telekomjätten Ericssons finanschef Jan Frykhammar, ledamot i Attendos styrelse, duckar för frågor.

Annons
Annons

Attendos presschef Charlotte Näsström Morén är den enda i bolaget som kan ställa upp på en intervju.

Hon medger att det kan tyckas märkligt att ett så stort bolag inte låter medier prata med den som är ytterst ansvarig för verksamheten.

– Jag förstår det resonemanget, men så här har vi det hos oss, säger hon.

Samtidigt visar nya siffror att Attendo nu passar på att öka lönsamheten ytterligare. Detta trots att både statsministern, utbildningsministern och migrationsministern alltså har kritiserat bolagen för att dra nytta av den nuvarande situationen som är mycket ansträngande för statens finanser.

Vid transitboendet i Solna, strax norr om Stockholm, har Attendo utökat antalet platser ännu mer sedan SvD senast skrev om boendet i september. Nu finns här plats för 48 barn fram till den sista november, enligt Björn Löfholm, verksamhetscontroller vid Solna kommun.

Priset per barn har trots det inte sänkts jämfört med priset på de ordinarie platserna – vilket gör att Attendo kan öka lönsamheten per barn ännu mer.

– Jag har aldrig påstått att kostnaderna ökar lika mycket som intäkterna. Däremot ser vi till att leverera det vi ska, säger Charlotte Näsström Morén.

Och Attendo har inga planer på att sänka priserna.

– Det beror på vad framtiden utvisar och vad som händer i dialogen med kommunen men så här ser det ut just nu, säger Charlotte Näsström Morén.

– Nu har man fyllt på vissa verksamheter mer än vad vi sa var max från början. Men det är för att man ser hellre att barn bor tillsammans än på gatan.

Men vore det inte rimligt att sänka priserna när de bor i samma rum och era kostnader minskar?

– Jo, men det är så här det ser ut nu. Vi har redan ett avtal som vi följer och som kommunen är med på att vi har.

**Så varken ni eller kommunen vill sänka priserna?

– Kommunen får tala för sig, men vi följer det avtal som vi har och som vi uppfattar att både vi och kommunen är nöjda med.

Är målet att öka lönsamheten i år?

– Vi uttalar oss inte om prognoser, men precis som alla företag eftersträvar vi att vara lönsamma. Vi öppnar verksamheter i den mån vi har möjlighet för att kunna garantera en kvalitet.

Ser ni något problematiskt att tjäna pengar på ensamkommande barn?

– Som för alla andra företag är lönsamhet en förutsättning för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet. Vi har arbetat med ensamkommande barn länge. Vi var en av en av de första aktörerna som gick in 2006, så det vore fel att kalla oss lycksökare som poppat upp på senare tid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons