Annons

Augustvinnaren klättrar bland bästa bästsäljarna

”Den starkaste biografin jag har läst på länge” skriver en kritiker om boken som belönades med Augustpriset och klättrar på SvD:s boklista. Skrolla ner för att se vilken storsäljare som inte kom med på listan.

Publicerad
Foto: KC Ogundele Bild 1 av 1

Del 1 av 21

20. ”Melodramatisk och bitsk”

Foto: KC Ogundele

”Stanna hos mig” av Ayòbámi Adébáyò (16)

Piratförlaget

Översättning av Erik MacQueen

Prosa

Ett ungt par kan inte få barn, och mannens släkt försöker få honom att ta en till fru. En kärlekshistoria som utspelar sig mitt i 1980-talets politiska turbulens i Nigeria.

DN:s Maria Schottenius skriver att ”romanen är en målande och brutal skildring av en frontalkrock mellan det nya och det gamla samhället.”

”Melodramatisk är den, men också bitskt underhållande”, skriver Pia Bergström i Aftonbladet.

Annons
Annons
Annons
Foto: Nille Leander Bild 1 av 1

Del 2 av 21

19. ”Folkbildning av bästa märke”

Foto: Nille Leander

”1918. Året då Sverige blev Sverige” av Per T Ohlsson (20)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Världskriget rasar, spanska sjukan härjar och i Sverige får demokratin slutligen sitt genombrott. Detta är berättelsen om året då Sverige tog klivet mot att bli det välfärdssamhälle vi känner i dag.

”1918. Året då Sverige blev Sverige” är folkbildning av bästa märke. Köp in den i stora lass till alla som tar studenten jubileumsvåren 2018”, skriver Jan Eklund i DN.

”1918 är ett tacksamt ämne för en författare med sinne för belysande anekdoter och min tyngsta invändning mot Per T Ohlssons bok är att den gärna kunde ha varit ännu lite längre”, skriver Carsten Palmaer i Aftonbladet.

Också Sydsvenskans kritiker är positiv, men Expressens Daniel Suhonen skriver att ”Det känns påklistrat när författaren vandrar sitt år månad för månad med kuriösa skitdetaljer, ovanpå den helt centrala demokratikampen.”

Annons
Annons
Annons
Foto: Martin Stenmark Bild 1 av 1

Del 3 av 21

18. ”Sanslöst spännande”

Foto: Martin Stenmark

”Top dogg” av Jens Lapidus (17)

Wahlström & Widstrand

Prosa

Ett hemligt nätverk i Stockholm utnyttjar unga flickor. Tredje och sista delen om Teddy och Emelie, kåkfararen och advokaten.

”Den nya romanen är liksom de föregående sanslöst spännande”, skriver SvD:s Magnus Persson men ger minus för vissa schablonartade romanfigurer.

”Jag har lätt att känna sympati för Lapidus konsekventa analys av brottets orsaker, av ojämlikhet och orättvis fördelning som grund för att vissa blir galet rika och andra utan framtid”, skriver Ulrika Stahre i Aftonbladet.

Expressen kritiker Dan Hallemar är delvis positiv.

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 4 av 21

17. ”Helt egensinnig bok”

”Vrålstark och skiträdd. Marie Göranzon berättar om sitt liv för Stina Jofs” av Stina Jofs och Marie Göranzon (15)

Marie Göranzon har arbetat på Dramaten i 50 år, och blivit en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Nu berättar hon om rollerna, kärleken, kampen och makten.

”Göranzon och Jofs diskuterar, prövar och försöker komma bortom klichéer och självgodhet. Det är helt enkelt en rik, rak och helt egensinnig bok”, skriver SvD:s Lars Ring.

”Möjligen är det just denna oräddhet, den underförstådda självklarheten i att just hon sitter just här och berättar om sitt liv på just det här sättet, som gör boken både läsvärd och, faktiskt, subversiv”, skriver Johan Hilton i DN.

Annons
Annons
Annons
Foto: Stefan Mattsson/IBL Bild 1 av 1

Del 5 av 21

16. Det mytomspunna 1968

Foto: Stefan Mattsson/IBL

”1968" av Jan Guillou (14)

Piratförlaget

Prosa

Sjunde delen i romanserien ”Det stora århundradet” handlar om det mytomspunna året 1968. Eric Letang är nu färdigutbildad jurist och aktiv inom politiken.

”Det här är en professionellt krönikejournalistiskt byggd text i mycket lätt gestaltningsförmiddagskostym som med gott humör och ett par subjektiva och pålästa nedslag tittar in lite här och där i det sena sextiotalets samhällsbygge som det kan ha sett ut”, skriver Jenny Teleman i Aftonbladet.

”Guillou fortsätter borsta dammet av överklassen och åskådliggöra dess flora av käbbel och briljanta hjärnor”, skriver Martina Montelius i Expressen.

SvD:s Kaj Schueler är dock något negativ:

”Det som för min del stör läsningen är det förnumstiga och undervisande tonläget. Här finns ett rätt och ett fel, allt är kamp och nyanserna och komplexiteten har svårt att leta sig in i resonemangen och texten.”

Annons
Annons
Annons
Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Del 6 av 21

15. Nytt uppdrag för Salander

Foto: Malin Hoelstad

”Mannen som sökte sin skugga” av David Lagercrantz (13)

Norstedts

Prosa

I femte boken om Lisbet Salander får hon reda på saker som kastar nytt ljus över övergreppen i hennes barndom.

”Gestalterna fortsätter att fascinera, och när det gäller spänningsalstrande läsning är det få av de samtida kollegerna i genren som kan slå honom på fingrarna”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Om Larsson alltså leker sig fram eldad av genren och sin politiska glöd, liknar Lagercrantz mer en njutningsfullt uppslukad meccanobyggare”, skriver Ingegärd Waaranperä i DN.

Ulrika Knutson är inte lika nöjd och skriver i Expressen att första halvan av boken kännetecknas ”mer av plikt än av lust”.

Annons
Annons
Annons
Foto: Thron Ullberg Bild 1 av 1

Del 7 av 21

14. ”Läs och lär, deckarfabrikanter”

Foto: Thron Ullberg

”Helikopterrånet” av Jonas Bonnier (12)

Albert Bonniers Förlag

Prosa

Roman om det spektakulära rånet i Västberga 2009. Rånarna anländer via helikopter och försvinner med 40 miljoner kronor utan att ett enda skott avlossas.

Magnus Persson skriver i SvD att boken är ett ”oväntat och övertygande, närmast elegiskt, utsnitt av vanliga och ovanliga liv och händelser i Stockholm under några månader 2009” och att den är ”årets bästa svenska deckare”.

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att ”snart förstår jag varför Jonas Bonniers bok sålts till fler länder än som ingår i EU och ska filmas av Netflix på ort och ställe i Västberga”.

DN:s kritiker är positiv men har också invändningar.

Annons
Annons
Annons
Foto: Jonathan Ring/Albert Bonniers Förlag Bild 1 av 1

Del 8 av 21

13. Världens verkliga centrum

Foto: Jonathan Ring/Albert Bonniers Förlag

”Sidenvägarna. En ny världshistoria” av Peter Frankopan (13 vecka 40)

Albert Bonniers förlag

Översättning av Peter Handberg

Sakprosa

Det var i öst världens stora religioner föddes och språk och idéer började spridas. Denna bok omprövar vår världshistoria och handlar om världens verkliga centrum.

Ingela Wiman skriver i SvD att boken är ”välskriven, roande, oroande och spännande som en deckare.”

”Den bok han skrivit måste vara en av de senaste decenniernas mest betydelsefulla med sin överblick, kunskapsförmedling och förmåga att överblicka en värld som inte bara speglar den västerländska kulturens historia” skriver Olle Svenning i Aftonbladet.

Också DN:s kritiker är positiv även om han slår ner på bristande översättning.

Annons
Annons
Annons
Foto: Marica Rosengård Bild 1 av 1

Del 9 av 21

12. ”Starkt beroendeframkallande epik”

Foto: Marica Rosengård

”Den svavelgula himlen” av Kjell Westö (11)

Albert Bonniers Förlag

Prosa

En Helsingforsskildring som utspelar sig från 1960-talet fram till vår tid, och berättar om klass och genus men också familjeband och kärlek.

SvD:s Jenny Aschenbrenner skriver att ”i stämningar, scener, perfekt funna detaljer som slår bågar från det lilla livet ut i det stora är Kjell Westö suverän” men också att ”många spår är märkligt ofullgångna”.

”’Den svavelgula himlen’ är fem hundra sidor starkt beroendeframkallande epik. Kjell Westö i högform”, skriver Sveriges Radios Ulla Strängberg.

”Kjell Westö har en osviklig förmåga att blåsa mänskligt liv i den finländska huvudstaden”, skriver Björn Wiman i DN.

Expressens kritiker är positiv men har invändningar.

Annons
Annons
Annons
Foto: Peter Knutson Bild 1 av 1

Del 10 av 21

11. ”Känner mig utvald som läsare”

Foto: Peter Knutson

”Koka björn” av Mikael Niemi (9)

Piratförlaget

Prosa

1852, i en by i nordligaste Sverige försvinner en vallpiga i den djupa skogen, och samepojken Jussi ger sig av på jakt tillsammans med prosten Lars Levi Laestadius.

”Det är lite prilligt alltihop, djupsinnigt, utsagt inifrån och fotat utifrån, stor miljö och törstig själ i samma bok”, skriver Sveriges Radios Jenny Teleman.

Petter Lindgren skriver i Aftonbladet att en av Niemis största tillgångar är ”att han bakom varje krök lyckas duka fram just det som jag (och förmodligen varenda jävel) blir lycklig av att få läsa just då. Det är nästan lite kusligt, men det får mig också att känna mig utvald som läsare.”

Också Expressens kritiker är positiv.

SvD:s Jenny Aschenbrenner har vissa invändningar och skriver att det är för många spår att följa i ”Koka björn”.

Annons
Annons
Annons
Foto: Thron Ullberg Bild 1 av 1

Del 11 av 21

10. Han avslöjar allt i biografin

Foto: Thron Ullberg

”Mikael Persbrandt. Så som jag minns det” av Carl-Johan Vallgren (8)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Sveriges mest kända skådespelare talar ut om kokainmissbruket, otrohetsaffärerna och vad som händer bakom kulisserna i teater- och filmvärlden.

”I Carl-Johan Vallgrens njutbara, flytande språkdräkt finns här en finstämd berättelse om uppväxten och klassresan från Jakobsberg till den svenska dramatikens finrum”, skriver Jens Liljestrand i Expressen.

”En av de mest intensiva memoarer jag någonsin läst”, skriver Aftonbladets Åsa Linderborg.

Också DN:s kritker är positiv, medan Sveriges radios har vissa invändningar.

SvD:s Lars Ring är dock inte imponerad och skriver att ”draget av hybris blir tråkigt tydligt.”

Annons
Annons
Annons
Foto: Jörgen Hildebrandt Bild 1 av 1

Del 12 av 21

9. Sålde bäst av alla böcker

Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (7)

Natur & Kultur

Biografier’

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons
Annons
Foto: Norstedts Bild 1 av 1

Del 13 av 21

8. Ny trilogi av Ferrante

Foto: Norstedts

”Dagar av ensamhet” av Elena Ferrante (6)

Norstedts

Översättning av Barbro Andersson

Prosa

38-åriga tvåbarnsmamman Olga överges av sin man, och hamnar i en djup personlig kris. En av tre kortromaner i en trilogi om kärlek.

”Så skriver hon in den lämnade kvinnan, hennes vrede och förtvivlan i en större berättelse om människan”, skriver Jenny Aschennbrenner i SvD.

”Hon är så skicklig, Ferrante. Så precis i sina iakttagelser och så förföriskt lätt att läsa”, skriver  Kristofer Folkhammar i Aftonbladet.

Också Sveriges Radio och Expressen ger en positiva recensioner.

DN:s Jens Christian Brandt skriver dock att även om boken är ett berättartekniskt mästerverk möter vi ”skissartade gestalter som aldrig riktigt vaknar till liv”.

Annons
Annons
Annons
Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

Del 14 av 21

7. Anyurus dystopi nära verkligheten

Foto: Staffan Löwstedt

”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” av Johannes Anyuru (5)

Norstedts

Prosa

I en dystopisk men inte avlägsen framtid har skräcken och rasismen slagit klorna i Sverige och Europa.

”Allt flätas samman till ett både drabbande och intelligent utforskande av vilka vägar människan är kapabel att ta”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

Enligt Sveriges Radios Martina Lowden förenar Anyurus prosa ”elektrifierande spänning med eldfast mystik, skönhet med nödvändighet.”

Också Aftonbladet och Expressen hyllar boken, men DN låter sig inte övertygas.

Annons
Annons
Annons
Foto: Helén Karlsson Bild 1 av 1

Del 15 av 21

6. ”Starkaste biografin på länge”

Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (10)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som wallraffade på en bondgård innan uttrycket ens uppfunnits. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons
Annons
Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Albert Bonniers Förlag Bild 1 av 1

Del 16 av 21

5. ”Akut och viktig”

Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Albert Bonniers Förlag

”Den underjordiska järnvägen” av Colson Whitehead (8 vecka 43)

Albert Bonniers Förlag

Översättning Niclas Nilsson

Prosa

Under 1800-talet var ”den underjordiska järnvägen” ett nätverk som hjälpte slavar att fly från amerikanska södern till nordstaterna. I denna roman existerar järnvägen bokstavligen.

”Genom sitt förhållande till den faktiska historien gör sig Colson Whitehead till suverän härskare över sitt litterära universum”, skriver Magnus Eriksson i SvD.

”Whiteheads roman är ett akut och viktigt bidrag till kritiken av de rådande förhållandena”, skriver Ulf Olsson i Expressen.

Också DN:s, Aftonbladets och Sveriges Radios kritiker lovordar boken.

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 17 av 21

4. ”Tillhör nu klassikerna”

”Det förlorade barnet” av Elena Ferrante (3)

Norstedts

Översättning av Johanna Hedenberg

Prosa

I den fjärde och avslutande delen i Neapelkvartetten flyttar den numera etablerade författaren Elena tillbaka till Neapel, där hon åter möter vännen Lila.

”Hur Ferrante berättar en klassresa och ett feministiskt uppvaknande utan att skriva på näsan, hur hon stirrar så närgånget på sina romanfigurer att de blir komplexa, hur hon med skenbar lätthet skapar litteratur av ett liv utan att förenkla, det är storartat”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Den här sviten, vars sista del har allt man kan begära av en roman, tillhör nu klassikerna”, skriver Sveriges Radios Sandra Stiskalo.

DN, Expressen, Aftonbladet, GP och Sydsvenskan hyllar den sista delen i Neapelsviten.

Annons
Annons
Annons
Foto: Albert Bonniers Förlag Bild 1 av 1

Del 18 av 21

3. Hennes hittills bästa

Foto: Albert Bonniers Förlag

”Swing time” av Zadie Smith (4)

Albert Bonniers Förlag

Översättning av Niclas Nilsson

Prosa

Två flickor växer upp i norra London och har dansen som gemensam kärlek, i denna bok om vänskap, ambitioner och rasism.

”Om ’Om skönhet’ framförallt var en uppvisning av perfektionens hantverkskicklighet och ’NW’ resultatet av en djärvare försöksperiod, är ’Swing time’ en fusion av dessa båda sidor av Smith – och hennes hittills bästa”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Med tiden har Smith blivit en mer subtil berättare, en virtuos stilist mer hemma i moll än i dur”, skriver Amanda Svensson i Expressen.

Också Sveriges radio, Aftonbladet och DN lovordar boken.

Annons
Annons
Annons
Foto: Harry Borden Bild 1 av 1

Del 19 av 21

2. ”Jag sträckläser maniskt”

Foto: Harry Borden

”Spionernas arv” av John le Carré (1)

Albert Bonniers förlag

Översättning av Klas Östergren

Prosa

Spionchefen George Smiley, från klassikern ”Spionen som kom in från kylan”, är tillbaka. Boken börjar i nutid men går tillbaka till ännu olösta gåtor under kalla kriget.

”När han är som bäst har le Carré en sällsam förmåga att få mig att vilja lyssna, tills jag sträckläser maniskt”, skriver Håkan Lindgren i SvD.

”Satans spännande”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressen, Aftonbladet och Sveriges radio ger positiva recensioner.

Annons
Annons
Annons
Foto: TT, Wahlström & Widstrand Bild 1 av 1

Del 20 av 21

1. Sagor och ödesfrågor

Foto: TT, Wahlström & Widstrand

”Begravd jätte” av Kazuo Ishiguro (2)

Wahlström & Widstrand

Översättning Rose-Marie Nielsen

Prosa

Det är 500-tal och i landet som ska bli England rör sig människor på obestämd flykt bland monster och demoner. En mystisk saga men också en betraktelse över våra myter och det kollektiva minnet.

”Den är precis lika skickligt berättad som tidigare romaner, bara man kan bortse från alla ackumulerade förväntningar på hur god prosa ska uppföra sig”, skriver Kristoffer Leandoer i SvD.

”Det är en på ytan enkel bok, som kan läsas som en av många sagor om den tiden. Men under ytan rör sig de stora ödesfrågorna om den mänskliga till- och samvaron”, skriver Jonas Thente i DN.

Också i Sveriges Radio, Expressen och Aftonbladet får ”Begravd jätte” fina recensioner.

Alla är dock inte lika positiva. Amanda Svensson skriver i Sydsvenskan att ”’Begravd jätte’ är en roman med drag av mysteriespel, där det största mysteriet är varför den ens blivit skriven.”

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 21 av 21

Storsäljaren som inte kom på listan

"Guinness World Records 2018"

Bonnier Fakta

Näst bäst denna vecka såldes "Guinness World Records 2018". Eftersom den inte recenserats i SvD, DN, Aftonbladet, Expressen eller SR kan den inte komma med på listan.

Annons

Läs även

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons