Annons

Auktion av 5G-nät i höst – ingen aktör förbjuds

5G-master i London.
5G-master i London. Foto: Alastair Grant/AP

Svenskarna får vänta på sitt supersnabba mobila internet. Post- och Telestyrelsen har sagt att de nu planerar att auktionera ut 5G-nätet i oktober – ett år senare än planerat.

Under strecket
Publicerad

Planen var att Sverige skulle få sina första 5G-nät i början på 2020. En utbyggnad som nu är nästan ett helt år försenat.

Den 13 oktober 2020 hoppas Post- och telestyrelsen (PTS) kunna genomföra auktioner av 5G-nät, meddelar myndigheten.

PTS säger att en stor orsak till förseningen är en ny lag som började gälla första januari. Den tillåter PTS att ta rikets säkerhet i beaktande när de beslutar om vem som ska bli tilldelade frekvenser och inte, något som de tidigare inte fått göra.

– Vi har gjort så snabbt vi har kunnat, säger Anna Beckius, chef för enheten av spektrumanalys på PTS.

Anna Beckius förklarade att deras auktionsarbete sattes på ”paus” innan den nya lagstiftningen trädde i kraft.

Varför har PTS valt att inkludera säkerhetsbeaktande i 5G-nätsauktionen?

– Säkerhet är viktigt och det är en viktig fråga för säkerhet, och då har vi velat använda oss av den här möjligheten, svarar Anna Beckus.

I flera länder har den stora frågan varit om den kinesiska telekomjätten Huaweis utrustning ska stängas ute från 5G-nät. USA har svartlistat all Huawei-utrustning medan flera länder, bland annat Storbritannien och Tyskland, inte har förbjudit Huawei.

Den ensidiga fokuseringen skadar landets konkurrenskraft.

Det nya föreslagna auktionsförfarandet och tillståndsgivandet kommer inte förbjuda någon leverantör av 5G-utrustning i ett första skede. Anna Beckius är tydlig med att ansökningsprocessen inför auktionen kommer vara en dialog mellan aktörerna.

Telia är en av operatörerna som har varit kritiska till PTS förfarande och hur auktionsförfarandet har anpassats efter den nya lagen.

”Den ensidiga fokuseringen på att stänga ute främmande makt från 5G har försenat utbyggnaden i Sverige och skadar landets konkurrenskraft”, skrev Telias koncernchef Christian Luiga i en debattartikel i Dagens Industri den 13 januari.

När SvD når Telia efter PTS beslut är bolaget fåordigt då de precis också har nåtts av nyheten:

– Vi har noterat och håller på att gå igenom alla dokument, säger Ralf Bagner, presschef, till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons