Annons

Australien laddar för bröllopsrusch

Förespråkare av samkönade äktenskap jublar utanför parlamentsbyggnaden i Canberra i samband med att lagen om att tillåta sådana klubbades tidigare i veckan.
Förespråkare av samkönade äktenskap jublar utanför parlamentsbyggnaden i Canberra i samband med att lagen om att tillåta sådana klubbades tidigare i veckan. Foto: Lukas Coch/AP/TT

Det vankas bröllop nästa år.

Australien förbereder sig för en vigselrusch i januari när samkönade par efter lång väntan kommer att få växla ringar.

Under strecket
TT
Publicerad

Människor applåderar resultatet av postomröstningen tidigare i höstas, som gav stöd åt att legalisera samkönade äktenskap.

Foto: Rick RycroftBild 1 av 1

Människor applåderar resultatet av postomröstningen tidigare i höstas, som gav stöd åt att legalisera samkönade äktenskap.

Foto: Rick RycroftBild 1 av 1
Människor applåderar resultatet av postomröstningen tidigare i höstas, som gav stöd åt att legalisera samkönade äktenskap.
Människor applåderar resultatet av postomröstningen tidigare i höstas, som gav stöd åt att legalisera samkönade äktenskap. Foto: Rick Rycroft

I storstaden Sydney är 98-årige Neville Wills strålande glad efter det historiska beslutet i det australiska parlamentet. Äntligen ska han få gifta sig med sin partner sedan 39 år, Ian Fenwicke.

De två männen planerar för ett soligt bröllop i januari.

– Jag tycker att det är underbart. Jag är glad att jag har levt så länge att jag får uppleva det, att vi nu kan göra vår relation legitim, säger han till tidningen Sydney Morning Herald.

En könsneutral äktenskapslag klubbades i veckan i Canberra med stor majoritet efter en postomröstning tidigare i år, till jubel både från åhörarläktaren och från demonstranter utanför.

En som också kommer att gifta sig är en av parlamentets ledamöter, som under en debatt om lagen passade på att fria. Klippet på Tim Wilsons frieri – och partnern Ryan Bolgers ja – har spridit sig i sociala medier världen över, liksom tv-bilderna på den allsång som utbröt i parlamentet när lagen klubbats igenom.

Annons
Annons

Nu förbereder sig bröllopsbranschen för en rusch i inledningen av nästa år.

Under lördagen, första dagen då det var möjligt enligt den nya lagen, var det många i Sydney som ville registrera sig för vigsel när flera av delstaten New South Wales registratorer höll extraöppet.

– Jag trodde att jag bara skulle komma hit och fylla i papper och att det skulle vara en formalitet, men det var faktiskt väldigt känslosamt, säger Clare Jacobs till AFP, och håller sin nyblivna fästmö Valeria Ballantyne i handen.

Processen tar en månad, vilket betyder att parets bröllop, och andras, kan hållas den 9 januari.

Premiärminister Malcolm Turnbull har redan fått ta emot flera inbjudningar, har han berättat för journalister.

– Det här är en stor australisk kram till alla samkönade par, som säger att vi älskar er och respekterar er. Ge er nu ut och gift er, sade han efter en ceremoni i fredags.

I Sydney har det berömda operahuset lysts upp i regnbågens färger efter beslutet. Flera stadsdelar utlovar nu gratisvigslar till stöd för hbtq-rörelsen. Parker och kommunala lokaler kommer i hundra dagar få lånas gratis för att hålla samkönade bröllop.

Den nya lagen kan också ge en rejäl skjuts till ekonomin, med ökad efterfrågan på catering och andra tjänster, enligt en analys av ANZ Bank.

– Vi räknar med att hälften av alla samkönade par som vill gifta sig kommer att göra det inom ett år, säger ekonomen Cherelle Murphy på storbanken till AFP.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons