Annons

Autofiktionens svenska pionjär

Sun Axelsson, 1984.
Sun Axelsson, 1984. Foto: LEIF R JANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Idag, måndag, skulle författaren Sun Axelsson (1935–2011) fyllt 80 år. Axelsson, vars ”själsbiografiska” verk tog läsaren från Göteborg och Stockholm till Grekland och Sydamerika var en av autofiktionens svenska pionjärer.

I samband med födelsedagen utkommer en nyutgåva av trilogin ”Ett eget liv" med ett nyskrivet förord av Karolina Ramqvist.

**Hur tror du det kommer sig att Sun Axelsson blev en så läst och älskad författare? **

– Jag vet inte riktigt, men själv tror jag att jag fångades av det suggestiva i texterna. Kombinationen av hennes surrealistiska influenser och hur hon hela tiden strävar mot en sorts punkt av total ärlighet, samtidigt som hon problematiserar sin egen berättelse och sin blick på sig själv.

Varför bör vi läsa henne idag?

– Det är romaner som får en aktualitet intill dagens diskussioner om självbiografiskt skrivande. Hon ägnar sig åt ett bitvis ganska traditionellt krönikerande men hennes syn på jaget, den som skriver och den som blir huvudperson, är intressant utifrån flera perspektiv. I vår tid har berättandet blivit allt och vår verklighet fylls hela tiden av berättelser där jaget eller subjektet är en hjälte som besegrar det onda för att sedan berätta för oss om det. Sun Axelsson ägnade sig förstås åt något helt annat. Hennes jag var många, svaga och stinkande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons