Annons
Krönika

Katarina Wennstam:Den strypta flickans ord får vi aldrig höra

Under strecket
Publicerad

En sextonårig flicka är död. Hennes död har inte passerat helt obemärkt förbi i mediebruset, men nästan. Det faktum att flickan dog dagen efter att jämngamla Lisa Holm hittades mördad i juni förra året, säger en del om hur media och allmänhet förhåller sig till olika flickors död. Den sextonåriga flickan hade självmant tagit in på ett hotell i Helsingborg med en tjugotvåårig man. Under natten hade de strypsex, under samlaget dog hon under oklara omständigheter.

En sextonårig flicka är död. Mannen orsakade enligt tingsrätten hennes död genom att under samlaget ta ett grepp med båda händerna runt hennes hals. När han efter att ha fått sin utlösning märkte att hon var okontaktbar ringde han inte SOS Alarm, utan bad sin bror och en kompis att komma till hotellet. Han la täcket över hennes kropp för att ”slippa se” henne. Han gjorde inga återupplivningsförsök. Först senare ringdes det efter en ambulans. Han tittade inte ens på båren som förde ut den döda flickan. Han visade enligt polisen på plats ”inte ånger för fem öre”.

Annons
Annons

**En sextonårig flicka **är död. Hennes ord om den natten kommer vi aldrig att få höra. Vad som hände där på hotellrummet, dit mannen hade med sig en sexpack cider, en sexpack starköl och en kvarting whiskey. Hur hon egentligen mådde – hon hade 1,85 promille alkohol i blodet.

Vad hon egentligen ville får vi aldrig veta. För det är mannens uppgifter om natten som helt ligger till grund för tingsrättens bedömning, eftersom han har lämnat en tydlig redogörelse som inte verkar alltför osannolik.

Han säger att hon sa ”stryp mig”. Han säger att han inte hade en tanke på sex den där kvällen, att närhet är det viktigaste för honom. Han som riskerar många år i fängelse blir trodd när han säger att han hade hennes samtycke. Han som är den enda vid liv som vet vad som egentligen hände. Hon är död, och nu gäller hans ord om vad hon sa.

Mannen säger i förhör att ”i hans värld kan man inte dö av strypsex”. Men det kan man. Det visar den sextonåriga flickans död. Det vet de flesta från förskolan och uppåt att det är fullkomligt livsfarligt att klämma åt om någons hals, också då man inte kombinerar det med mängder av alkohol, samlag och en tung man ovanpå en liten flickas kropp.

Mannen säger i förhör att ”var och en har ansvar för sig själv”. Hon drack självmant. Hon skulle ha sagt ifrån under strypsexet. Med två händer runt sin hals skulle hon ha sagt ifrån.

Enligt svensk lagstiftning går det inte att samtycka till hur mycket våld som helst. Vid misshandel går till exempel gränsen vid allt över ringa misshandel. Annat är det vid ”lek, idrott och sexuella sammanhang”. Annat är det uppenbarligen också när en vuxen man checkar in på hotell med en sextonårig flicka och en väska full med alkohol.

Mannen dömdes i tingsrätten för grovt vållande till annans död, till ett år och fyra månaders fängelse, men anses inte ha haft uppsåt att döda flickan. Domen har överklagats.

Läs andra kolumner av Katarina Wennstam härsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons