Annons

Även SEB kan tvingas frysa kunders konton

SEBs vd Johan Torgeby.
SEBs vd Johan Torgeby. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Frysta konton kan bli verklighet även för småkunder i SEB som inte svarar på alla bankens frågor. Men vd Johan Torgeby vill hellre rikta fokus mot hur många finansiella brottslingar banken stoppar.

Under strecket
Publicerad

Den svenska Finansinspektionen utreder hur SEB har styrt och kontrollerat sina baltiska dotterbolag. Utredningen ska vara klar i april.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nyligen hemkommen från toppmötet i Davos stod Johan Torgeby stadigt framför analytiker och journalister när han för tredje året i rad presenterade bankens bokslut för 2019.

Det är i skarp kontrast till Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen som fick sparken efter penningtvättsskandalen.

Ändå är situationen liknande för båda banker: hösten 2018 förnekade de alla problem med penningtvätt, vilket SVT:s Uppdrag Granskning senare visade inte stämde.

SEB:s fjolårssiffror lyfte till stor del på en urstark finansiell marknad, framför allt en börs och en kreditmarknad som slagit rekord.

Men Johan Torgeby fick en hel del frågor om penningtvätt. Swedbank – som är Baltikums största bank före SEB – utreds av amerikanska, svenska och estniska myndigheter.

Utreds ni av amerikanska myndigheter?

– Vi har en konstant dialog med amerikanska myndigheter, men om du frågar om vi har ett pågående sanktionsärende har vi, så vitt vi vet i dag, inga pågående sanktionsärenden, säger Johan Torgeby till SvD efter presskonferensen.

Den svenska Finansinspektionen utreder dock hur SEB har styrt och kontrollerat sina baltiska dotterbolag. Utredningen ska vara klar i april.

Annons
Annons

Den svenska Finansinspektionen utreder hur SEB har styrt och kontrollerat sina baltiska dotterbolag. Utredningen ska vara klar i april.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Har ni kommit med er slutkommentar än?

– Vi säger inte exakt var vi står i processen.

SEB:s kostnader för penningtvätt ökade 200 miljoner kronor mer än planerat 2019. Exakt hur mycket pengar SEB lägger på området är svårt att specificera, enligt Johan Torgeby, men det handlar om miljardbelopp.

Penningtvättshärvan har lett till att Swedbank har fått högre upplåningskostnader, eftersom investerarna är nervösa, men även här har SEB klarat sig bra.

– Det rör sig bara om någon hundradels procent (räntepunkt reds anm) här och där.

Kommer ni, liksom Swedbank, att frysa konton för småkunder som inte fyller i alla kunduppgifter och i slutändan slänga ut dem?

– Vi har inte diskuterat att frysa konton och slänga ut kunder, men om man inte kan tillgodose våra högt ställda krav på ”känn-din-kund” och rapportera in den information som lagen kräver, då kan man inte vara kund här.

I första hand stängs dock kunden ute från vissa tjänster, som internetbanken.

– Jag har en femåring och en sjuåring som fick de här bladen från min egen bank. Jag måste göra en uppdaterad känn-din-kund för dem.

Den svenska Finansinspektionen utreder hur SEB har styrt och kontrollerat sina baltiska dotterbolag. Utredningen ska vara klar i april.
Den svenska Finansinspektionen utreder hur SEB har styrt och kontrollerat sina baltiska dotterbolag. Utredningen ska vara klar i april. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Är inte det här att sila mygg och svälja kameler?

– Det är vad vi har predikat i tio år. Man kan inte gå efter de här kundundersökningsregelverken och konstatera att de är effektiva.

Han tillägger:

Annons
Annons

– Det här är en stor källa till de kundklagomål vi har just nu.

Johan Torgeby efterlyser ”en mer resultatbaserad och riskbaserad metod”. Han anser att reglerna borde kompletteras med att bankerna mäter hur många finansiella brottslingar de stoppar. I det arbetet anser han att banken borde få samarbeta med finanspolisen, något även bland andra Nordea har efterlyst. I dag råder vattentäta skott.

Danske Bank polisanmälde anställda, som senare ställdes inför rätta, har ni upptäckt att anställda inte har följt reglerna?

– Vi polisanmäler alltid när vi hittar någon som gör något brottsligt och vi har gjort det många gånger.

Om SEB har gjort det nu vill Johan Torgeby inte svara på utan hänvisar till Finansinspektionens utredning.

I bokslutet nämns dock inte mycket om penningtvätt. Där går i stället att läsa att SEB:s marginal på svenska bolån föll med 800 miljoner jämfört med 2018, på grund av ökad konkurrens.

Tidigare har banken haft en lägre andel av nyutlåningen än av den befintliga bolånestocken, men 2019 låg banken på 14 procents marknadsandel på båda.

Swedbanks vd Jens Henriksson nämnde på tisdagen att andra storbanker driver aggressiva kampanjer på bolån, lockar in kunder med låg ränta och sedan höjer den. En av dem som drivit kampanjer är SEB.

– Nej, vi har aldrig haft som strategi att locka in kunder med låg ränta och sedan höja, säger Johan Torgeby.

Den kampanj med låg boränta som SEB drev i november ledde till att banken tillfälligt ökade till 22 procent av ny utlåning i Sverige.

När det gäller framtiden noterar Johan Torgeby att det var tudelade åsikter i Davos. Medan finansmarknadens aktörer var rena solskenet och inte verkade bry sig om en enda risk, var andra mer mulna och pratade om klimatrisker, geopolitiska risker samt, framför allt, om risker för cyberattacker.

– Jag ställer mig lite mer försiktig än finansmarknaden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons