Annons

Paulina Neuding:Även ungdomsgårdar stängs av kriminalitet

Foto: Johan Nilsson/TT
Under strecket
Publicerad

En ungdomsgård i centrala Malmö fick stänga i januari, då en pojke – hans ålder uppges inte i media – hotade flera anställda till livet. Personalen gömde sig och ringde 112. (Polisen hade dock inte tid att åka på larmet).

Pojken ska ha kopplingar till ett tungt kriminellt gäng. Dessutom har han setts på en film där han skjuter med en kalasjnikov i en källare.

Att yngre killar används av gängkriminella som springpojkar, bland annat för transporter av vapen, har varit känt i flera års tid. Unga får mildare påföljder eller ingen påföljd alls, vilket gör att gängen har särskilda skäl att rekrytera bland barn. Fenomenet uppmärksammades också i början av året av journalisten Bojan Pancevski i brittiska Sunday Times (21/1), där han bland annat skrev om barn i nedre tonåren med automatvapen i Malmö.

I Sverige anklagades Pancevski naturligtvis omedelbart för osaklighet och svartmålning. Som så ofta när ”Sverigebilden” står på spel tycks alla andra hänsyn blekna – inklusive frågan om barns utsatthet för kriminalitet. Pancevski ställdes till och med till svars i SVT Opinion Live.

Annons
Annons

Två dagar före Sunday Times publicering hade alltså en pojke med misstänkt tillgång till automatvapen fått en ungdomsgård att stänga i Malmö. Och nu meddelar Malmö stad att gården stängs för gott på grund av kriminaliteten. En rapport från kommunen ger en bild av situationen: gängkriminella hänger utanför porten och hotar personalen. Vissa har skottsäkra västar. 12-13-åringar har ertappats med mobiler avsedda för drogförsäljning, och droger har förekommit på fritidsgården.

Detta är inte första gången en ungdomsgård i Sverige drabbas av hot eller våld. Problemet är i grunden detsamma som på badhus, bibliotek och sjukhus – öppna, gemensamma miljöer som ska hålla öppet för alla är särskilt sårbara för social oro. Dessutom tillkommer alltså gängens behov av att rekrytera just barn.

Förra vintern besökte jag Bäckby i Västerås, där inte bara biblioteket utan också grannverksamheten i ungdomsgården hade fått stänga under en period efter hot mot personalen. Det var först efter att personalen utrustats med larm som man kunde öppna igen. Utanför stryker vuxna narkotikaförsäljare, berättade riksdagsledamoten och västeråsaren Roger Haddad (L) för mig när jag var där.

I Södertälje fick en fritidsgård stängas tillfälligt för två år sedan efter att en besökare ertappats med vapen. I Kristianstad stängdes en fritidsgård förra året efter att ungdomar kastat sten och beskjutit byggnaden – personalen upptäckte fem skotthål i fönstren. 2010 sköts tre ungdomar inne på Ungdomens Hus i Fittja. Just verksamheten i Fittja har kritiserats återkommande för att den drar till sig vuxna kriminella.

”Vi har ingen lokal” är inte längre så mycket ett politiskt krav utan ett skämt och en Lorrysketch. Men när kommuner söker strategier för att hantera stök och social oro, tycks ungdomsgården fortfarande betraktas som en universallösning.

Däremot tycks ingen ha tagit ett samlat grepp på frågan hur kommunerna ska hantera en grövre kriminalitet, som grasserar på, och har skäl att särskilt rikta in sig på, just ungdomsgårdar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons