Annons

Saeed Alnahhal:Även vi som inte får rösta har en röst

Det här med val smärtar mig för andra gången i livet. Första gången var det meningslöst då resultatet var bestämt i förväg. Nu får jag äntligen uppleva ett riktigt demokratiskt val – men får inte rösta.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Så går det till när du röstar
Foto: Jessica Gow/TT

Många röstade ändå, för att undvika att straffas.

När jag var ung fattade jag snabbt att det var meningslöst att rösta. I presidentval eller till riksdagen, och motsvarande landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige, i Syrien.

Man kunde inte prata högt om det – men man hörde av sina äldre kompisar och skolkamrater att valresultatet var riggat på förhand.

Många röstade ändå, för att undvika att straffas. ”Man kanske inte kan komma in på universitet eller anställas i staten – eller få resa utomlands om man inte röstade”, sades det.

Jag känner visserligen inte till någon som faktiskt straffades för att att hen inte röstade – men Baath-partiet fortsatte sprida detta, för att skrämma folket och förmå så många som möjlig att delta.

När den arabiska våren kom till Syrien tyckte jag att det var viktigt att delta, när landets nya framtid skulle bestämmas. Men det var svårare än jag trodde. Särskilt när organiserade grupper, som Muslimska brödraskapet och salafisterna, stal revolutionen.

Annons
Annons

Människor jag träffade menade att jag, som journalist, borde involvera mig i politiken. ”Vi inte är i arabvärlden längre”, menade de.

Efter att jag flyttat till Sverige var jag osäker på om det skulle vara meningsfullt att rösta här. Alla politiker är likadana, tänkte jag.

Men människor jag träffade menade att jag, som journalist, borde involvera mig i politiken. ”Vi inte är i arabvärlden längre”, menade de.

Nu när jag får uppleva min första valrörelse sedan jag kom hit måste jag erkänna att jag är förvånad över hur mycket det svenska folket, även ungdomar, intresserar sig för valet.

De följer politiska debatter, besöker partiernas stugor och tält på torgen, och ställer frågor om det som de är oroliga över. Och de har önskemål som politikerna faktiskt förväntas infria – en ”deal” som för mig tydligt sammanfattar relationen mellan folket och politikerna i demokratiska länder.

Han hade påverkats av vår politiska diskussion – och övervägde nu starkt att inte rösta som han först hade tänkt.

Invandrare, i synnerhet muslimer och nyanlända, är också intresserade av valet. Jag vet inte hur det såg ut i förra valet, men jag kan gissa att det inte var lika jobbigt för invandrare som det är nu. Många är oroliga över hur det kommer att se ut efter valet. Blir det ännu svarare att få jobb, permanent uppehållstillstånd, familjeåterförening, medborgarskap och att utöva sina religiösa ritualer?

Jag får tyvärr inte rösta till riksdagen i år, eftersom jag kom till Sverige för drygt tre år sedan och ännu inte har medborgarskap. Jag får inte heller rösta till landstinget eller kommunen eftersom jag inte har varit folkbokförd i Sverige i tre år.

Men även den som inte får rösta kan delta. I veckan berättade en man, som suttit bakom mig och min kompis på bussen, att han hade påverkats av vår politiska diskussion – och att han nu starkt övervägde att inte rösta som han först hade tänkt.

Det lindrar smärtan över att inte själv få rösta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons