Annons

”En ordningsvakt alltid bättre än ingenting”

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr.
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr. Foto: Malin Hoelstad

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) tycker att de mobila ordningsvakterna behövs eftersom det finns för få poliser.

– Jag står till 100 procent bakom satsningen, säger hon.

Under strecket
Publicerad

Stockholms satsning på mobila ordningsvakter har nyligen kritiserats av generaldirektören för stiftelsen Tryggare Sverige, Magnus Lindgren.

– Det här är elefanten i rummet. Forskning visar att det fungerar dåligt, sade Lindgren till SvD.

Det som började som ett projekt i liten skala våren 2018 har nu vuxit till en nivå som motsvarar nära 100 miljoner kronor på årsbasis.

Säkerhetsföretaget Nokas fakturerade under oktober 6,8 miljoner kronor inklusive moms, motsvarande en årskostnad på drygt 80 miljoner kronor. Enligt Stockholms stad finns nu cirka 90 mobila ordningsvakter, men målet är 100.

– Vi ser att det ger en ökad trygghet, inte minst på platser där polisen inte har möjlighet att vara närvarade. Jag vill gärna se mer av det här framöver, säger Anna König Jerlmyr.

Stockholms stad har ännu inte gjort någon utvärdering av projektet med mobila ordningsvakter, som alltså ska vara mer rörliga än andra ordningsvakter. Men finansborgarrådet säger sig kunna dra slutsatsen att de gör nytta.

– När vi är ute i olika stadsdelar uttalar stockholmare ofta uppskattning kring närvaron av ordningsvakter. Jag var själv i Råcksta och besökte boende efter skjutningen där. Polisen har inte möjlighet att gå runt i området och prata med folk men det kunde ordningsvakterna göra. Vi säkerställde att de var där, säger hon.

Annons
Annons

Forskning visar att tryggheten upplevs större när man ser en polis eller ordningsvakt.

Man måste väl inte vara ordningsvakt för att prata med folk?

– Forskning visar att tryggheten upplevs större när man ser en polis eller ordningsvakt, som har polisiära befogenheter.

En fråga som lyfts av bland annat Magnus Lindgren är att traditionella ordningsvakter är mer effektiva än mobila.

– När vi tittar på den samlade polisforskningen under de senaste 50 åren så säger den att det viktigaste är att vara lokalt förankrad, att man är känd av och känner invånarna. Tanken med de mobila ordningsvakterna är ju det motsatta, sade Lindgren.

I de mobila ordningsvakternas aktivitetsrapporter framgår att den i särklass vanligaste åtgärden är ”Tillsyn – Trygghetsskapande åtgärd”. Trygghetsskapande åtgärd betyder att två ordningsvakter – de arbetar i par – har befunnit sig på en allmän plats.

Rapporten för oktober visar att en ”Trygghetsskapande åtgärd” totalt utfördes 5 907 gånger. Anna König Jerlmyr svarar att det finns ett behov av ordningsvakter som kan förflytta sig.

– Vi behöver ha en rörlighet över stan. Det kan vara en festival eller andra aktiviteter som gör att vi snabbt måste prioritera om. 15 minuter är ett minimum, ofta är det betydligt längre på varje plats.

Ordningsvakternas rapport visade också att de oftare besöker Odenplan än Vårberg Centrum, som är en plats där många boende, enligt rapporter från Stockholm stad, känner otrygghet.

SvD har pratat med källor i säkerhetsbranschen som ifrågasätter om de mobila ordningsvakterna verkligen gör nytta i relation till kostnaden. König Jerlmyr tillbakavisar det.

Annons
Annons

– Det håller jag inte alls med om.

Vad grundar du det på, det har ju inte gjorts någon utvärdering?

– Jag har träffat ordningsvakterna i deras möte med boende och ser hur uppskattade de är. De berättar själva att de känner sig uppskattade. Det kanske inte går att mäta men visst skapar det värde och en ordningsvakt är alltid bättre än ingenting.

Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholm stad, är den som framför allt drivit på projektet med mobila ordningsvakter.

– Man behöver inte låsa sig vid att alla 100 ordningsvakterna ska vara mobila. Vi är fria att använda det mest effektiva arbetssättet och det är en av de sakerna vi ska överväga, säger han.

Han säger också att det finns forskning som visar att det kan vara effektivt med ordningsvakter som med jämna mellanrum gör kortvariga insatser på olika platser.

– Jag har själv ställt mycket frågor om det här och det kan ha stor effekt med kort synlighet. Det kan också finnas fördelar med att det inte alltid är samma person som patrullerar eftersom trösklarna för vad man accepterar då riskerar att sänkas.

För att det formellt ska räknas som en ”trygghetsskapande åtgärd” ska de mobila ordningsvakterna ha varit på en plats i minst 15 minuter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons