Annons

Avgift för den som inte avbokar fördubblas

Patienter som inte avbokar sin tid ska enligt förslaget betala upp till 700 kronor.
Patienter som inte avbokar sin tid ska enligt förslaget betala upp till 700 kronor. Foto: Emma-Sofia Olsson

Straffavgifterna när patienter struntar i att avboka läkarbesök eller planerade operationer höjs i Region Stockholm.

– Vi kan inte ha operationsteam som står redo och väntar på patienter som aldrig kommer, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Under strecket
Publicerad

Med inspiration från Region Skåne håller man nu i Stockholm på med att utreda hur man ska få bort det ökande problemet med att patienter struntar i att dyka upp till bokade läkarbesök, undersökningar och till och med planerade operationer.

I fjol var det drygt en halv miljon inbokade besök som aldrig genomfördes. Nästan 2 200 operationer blev inte av eftersom patienten aldrig dök upp eller avbokade senare än 24 timmar före ingreppet.

En planerad operation med utrustning och personal kostar omkring 12 000 kronor i timmen och med det oönskade bortfallet i fjol kostade inställda operationer över 25 miljoner kronor.

Fram till nu har den som avbokat en operation eller besök senare än 24 timmar endast behövt betala vanlig patientavgiften på som mest 350 kronor.

Men nu vill den blågröna koalitionen åtminstone fördubbla straffavgiften.

– Vi behöver vässa till det här. Det handlar inte om att dra in mer pengar till regionen utan att minska de uteblivna besöken och att få stockholmarna att avboka när de inte kan komma på sina besök, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Hon hoppas att de nya avgifterna, troligtvis högst 700 kr, kan införas redan i början på nästa år. Avgifterna ska heller inte kunna räknas in i högkostnadsskyddet så att man snabbare uppnår ett frikort.

Tajmingen för avgiftshöjningen kunde ha varit bättre. Det stora samtalsämnet just nu handlar ju om att sjukhusen i många regioner måste ställa in operationer för att de saknar förbrukningsmaterial. Det är än så länge inget problem i Stockholm, men här kan operationer i stället bli inställda på kort varsel på grund av att det saknas personal.

Vad får patienten för kompensation i det läget?

– Får man besked om det mindre än 48 timmar före den planerade operationen så kan det betalas ut en ersättning på 1 500 kr. Den ska vi inte höja, säger Anna Starbrink.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons