Annons

Avgörande fredssamtal ska hållas på svenskt lyxslott

Efter reklamen visas:
Svenska slottet där fredssamtalen om Jemen ska hållas
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Huthirebellerna som ska delta i fredssamtalen om Jemen landade på tisdagen i Stockholm.

De åkte direkt till Johannesbergs slott, 25 kilometer nordöst om Arlanda, där samtalen med företrädare för Jemens regering ska hållas.

Huthierna leds av rörelsens talesperson Mohammed Abdel Salam. Med på planet fanns även FN:s sändebud för Jemen, Martin Griffiths, Kuwaits ambassadör i Jemen och den svenska diplomaten Peter Semneby.

Tidigare försök till FN-ledda fredssamtal i Genève mellan de Iranstödda huthirebellerna och den jemenitiska regeringen, som stöds av Saudiarabien och Förenade arabemiraten, har misslyckats eftersom huthierna antingen inte kunnat eller inte velat komma.

Men flera förtroendeskapande åtgärder har genomförts för att få till samtalen. Huthierna har fått evakuera 50 sårade rebeller från Sanaa till Oman, där de ska få vård. Den jemenitiska regeringen och huthierna har också kommit överens om att utbyta hundratals fångar med varandra.

Den jemenitiska regeringens delegationen kommer till Sverige i dag. Den leds av utrikesministern Khaled al-Yamani.

Samtidigt fortsatte striderna att rasa i och kring hamnstaden Hodeida på tisdagen – och samtalen i Sverige handlar inledningsvis framför allt om att skapa förtroende och förutsättningar för att överhuvud taget kunna diskutera fredslösningar.

Det var USA:s försvarsminister Jim Mattis som i november kom med det oväntade förslaget att samtal om Jemens blodiga konflikt borde hållas i Sverige. Det var vid samma tid som USA krävde ett eldupphör i Jemen.

Kriget som inleddes 2015 efter att huthirebellerna tagit makten i en kupp, har fått katastrofala konsekvenser för Jemens folk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons