Annons

Avgörandet närmar sig i slaget om HQ-miljarderna

HQ Bank hade ett hål i balansräkningen och försökte inte värdera tradingportföljen på rätt sätt. Det sa de tidigare aktieägarnas advokat Marcus Axelryd i sin plädering, när slutspurten i det gigantiska skadeståndsmålet inleddes på måndagen.

Under strecket
Publicerad

Mats Qviberg, vid en tidigare rättegångsdag i HQ-följetången.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Mats Qviberg, vid en tidigare rättegångsdag i HQ-följetången.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Mats Qviberg, vid en tidigare rättegångsdag i HQ-följetången.
Mats Qviberg, vid en tidigare rättegångsdag i HQ-följetången. Foto: Pontus Lundahl/TT

Huvudpersonen Mats Qviberg, tidigare ordförande i HQ-koncernen, såg mer jäktad ut än vanligt när han klev igenom säkerhetskontrollen i Stockholms tingsrätt, för dag 69 i den gigantiska HQ-rättegången.

Under helgen förlorade han runt 70 miljoner kronor då han avslutade sitt kritiserade ägande i tidningen Metro, något SvD:s Malin Ekman kunde avslöja på söndagen. I princip skänkte Qviberg då bort alla sina aktier i ägarbolaget Custos.

På måndagen inleddes slutspurten i skadeståndsmålet efter HQ-kraschen, vilket kan bli en betydligt dyrare historia för honom. Tidigare aktieägare kräver genom bolaget HQ AB den tidigare bankledningen på över 3 miljarder kronor i skadestånd.

I fokus för rättegången står bland annat HQ Banks handel med optioner. Efter förluster valde ledningen att göra sig av med tradingverksamheten, vilket ledde till ytterligare enorma förluster. Senare samma år drog Finansinspektionen in tillståndet för banken.

Annons
Annons

Jag tvivlar på att det existerar en enda värderingsmetod som i backspegeln skulle klara att hantera förhållandena då.

Marcus Axelryd, en av HQ:s tre advokater, pekade i sitt slutanförande på brister i hur banken värderat sin tradingportfölj. Han riktade kritik på flera punkter: banken värderade inte portföljen efter rådande regelverk, banken justerade inte sin värderingsteknik och hade ingen uppfattning om vilka optioner som var aktivt handlade.

– Den allvarligaste bristen var att banken värderade optionerna till andra värden än de kunde omsättas till på balansdagen, säger han.

HQ-advokternas plädering var stundtals mycket komplicerad och detaljrik, och två personer på den glesa åhörarbänken somnade efter en timme.

Qviberg ville inte ge ytterligare kommentarer till motståndarsidans slutanförande, men har tidigare sagt att han inte blivit upplyst om eventuella fel i banken.

– Epoken präglades av en extrem volatilitet. Jag tvivlar på att det existerar en enda värderingsmetod som i backspegeln skulle klara att hantera förhållandena då, sa han i ett tidigare förhör.

De kommande veckorna håller advokaterna för de tidigare HQ Bank-topparna sina pläderingar. Rättegången pågår fram till midsommar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons