Annons

Avgörandet om Frostensons framtid kan hamna i rätten

Förlikning, tvist eller prövning. Katarina Frostensons framtid i Svenska Akademien kan komma att avgöras i rätten. Det säger ständige sekreteraren Anders Olsson i en DN-intervju. Han tror också att det är möjligt att Peter Englund och Kjell Espmark kan komma tillbaka.

Under strecket
Publicerad

Akademieledamoten Katarina Frostenson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 2

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2

Akademieledamoten Katarina Frostenson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Akademieledamoten Katarina Frostenson.
Akademieledamoten Katarina Frostenson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Poeten Katarina Frostenson är gift med Jean-Claude Arnault, som nyligen dömdes i hovrätten för två fall av våldtäkt.

Tillsammans med sin man äger hon också handelsbolaget Forum. Forum har under många år tagit emot ekonomiskt stöd från Akademien, där Katarina Frostenson innehar stol nummer 18.

Katarina Frostensons ställning inom Akademien orsakade i våras svår splittring inom institutionen. Efter olika omröstningar, bland annat den omröstning om att utesluta Katarina Frostenson som nejsidan vann, kom Akademiens kris i öppen dager. Tre ledamöter lämnade Akademiens arbete under dramatiska former.

Katarina Frostenson har nu pausat sitt arbete i Akademien. Men hon har inte utträtt.

Under hösten har Akademien enats om en resolution som uppmanar Frostenson att frivilligt lämna sin plats, något hon motsatt sig. I stället har hon anlitat advokaten Per E Samuelsson.

Annons
Annons

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Akademien har inlett en utredning om misstänkta stadgebrott. Enligt en tidigare utredning ska Frostenson ha läckt namn på Nobelpristagare till sin man, som sedan spred dem vidare.

– Katarina Frostenson har ett eget ombud och vi arbetar på vår sida med bevisning och annat. Det går framåt och det kan gå ganska fort, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till DN.

Enligt Anders Olsson är det ännu oklart hur frågan om hennes ledamotskap kommer att avgöras.

– Det kan bli en förlikning och det kan bli en tvist, eller en prövning. Men det får vi återkomma till. Det beror på hur processen fortskrider, hur förhandlingarna ser ut och vilket gensvar vi får för våra förslag.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.
Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag har en känsla av att det är möjligt att både Kjell Espmark och Peter Englund kan komma tillbaka.

Anders Olsson säger också till DN att Akademiens målsättning är att välja in två nya ledamöter under våren. Det är fortfarande oklart om de så kallade avhopparna, Peter Englund, Kjell Espmark och Sara Danius, kommer tillbaka.

– Det är en väldigt öppen fråga. Jag har en känsla av att det är möjligt att både Kjell Espmark och Peter Englund kan komma tillbaka.

Sara Danius har tidigare sagt till Expressen att hon avvaktar hovrättens dom mot Arnault, som föll i måndags, och den ekobrottsutredning som pågår gällande Forum.

Ekobrottsmyndigheten utreder sedan i våras misstänkta ekobrott i Jean-Claude Arnaults och Katarina Frostensons bolag Forum.

Efter reklamen visas:
Detta har hänt inom Svenska Akademien
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons