Annons

SOS (feat. Aloe Blacc)Avicii verkar ropa på hjälp – en hit efter bara sekunder

Den 20 april 2018 nåddes världen av den ofattbart sorgliga nyheten att Tim Bergling tagit sitt liv i Muskat, Oman, bara 28 år gammal. Kvar fanns hans miljoner fans, och ett stort antal låtar. ”SOS” är den första som släpps efter hans bortgång.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Avicii under sitt sista set före ”pensioneringen” den 26 augusti 2016 i Belfast.

Foto: Mark Winter/IBL Bild 1 av 2

Avicii på Summerburst i Stockholm 2015.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 2 av 2

Avicii under sitt sista set före ”pensioneringen” den 26 augusti 2016 i Belfast.

Foto: Mark Winter/IBL Bild 1 av 1
Avicii  under sitt sista set före ”pensioneringen” den 26 augusti 2016 i Belfast.
Avicii under sitt sista set före ”pensioneringen” den 26 augusti 2016 i Belfast. Foto: Mark Winter/IBL

SOS (feat. Aloe Blacc)

Artist
Avicii
Genre
Dans/techno
Musikbolag
Universal music
År
2019

Betyg: 4 av 6

Avicii hade nästan gjort klart ett helt album, i princip färdigt för utgivning. Och i en av sina sista anteckningar i mobilen skrev han, enligt en intervju med hans pappa i Dagens Nyheter: ”Sprid glädje genom min musik, i budskapet. Och njut av framgången, men inte den materialistiska framgången.”

Ett år senare har familjen bildat en stiftelse, som ”är evig” och som ska se till att alla intäkter från Aviciis musik går till välgörande ändamål, så som suicidprevention, biståndsverksamhet, hotad natur och utrotningshotade djurarter.

Familjen beslutade sig också, tillsammans med skivbolag och förlag, att göra klart och ge ut de låtar som är samarbeten med artister och låtskrivare som Avicii har jobbat mycket tillsammans med. Chris Martin från Coldplay ska vara det mest kända artistnamnet som medverkar på skivan.

Annons
Annons

Avicii på Summerburst i Stockholm 2015.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

De inledande textraderna är identiska med Abba-låten från 1975 med samma namn, så när som på ett ”’t”.

Den första singeln släpptes i måndags som förhandslyssning för journalister, tillsammans med flera instruktioner och embargon om när vad får publiceras. Det här postuma släppet är en världsnyhet som många väntat på, men samtidigt en händelse som kräver vördnad och respekt. ”SOS” är det första släppet från albumet med den vackra titeln ”Tim”, som kommer den 6 juni.

Efter reklamen visas:
Hör en bit av Avicii:s "SOS"

Själva låten ”SOS”, lever upp till kraven redan i sina första sekunder. Ackorden är lika klassiskt Avicii som meningarna i en Astrid Lindgren-saga utan tvekan är hennes. Aviciis fingeravtryck är inhamrat i varje melodi, drop och beat. Det är den lite underliga, men effektiva, kombinationen av vemod, djup och den påträngande och upplyftande EDM-housen som Avicii lärt stora delar av världen, och snart varenda svensk, att gilla. ”SOS” går långsamt, och det är Aloe Blaccs bekanta stämma från ”Wake me up” som guidar genom texterna om droger, längtan och kärlek. I efterhand och med facit i hand ger låtens lyrik naturligtvis mörkare konnotationer.

I låten verkar Tim Bergling ropa på hjälp och uttrycka en längtan efter heltidsvila. I en kärleksrelation? I nykterhet och frihet från droger?

I ”SOS” ekar också pophistorien. De inledande textraderna är identiska med Abba-låten från 1975 med samma namn, så när som på ett ”’t”. Och rytmiken och ordflödet i sticket före refrängen påminner så starkt om TLC:s odödliga r’n’b-klassiker från ”No scrubs” från 1999, att jag inte kan låta bli att sjunga T-boz, Left Eye och Chillis låt över Aloe Blaccs stämma.

Det går inte att lyssna på ”SOS” utan att ta in den ändlöst svarta sorg Avicii lämnat efter sig, ändå ger den hopp i sin självklara hittighet.

Låten släpps ikväll klockan 21.00.

Avicii på Summerburst i Stockholm 2015.
Avicii på Summerburst i Stockholm 2015. Foto: Christine Olsson/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons