Annons

Rättssak hinder för Sarkozys kampanj

Högsta domstolen i Frankrike har beslutat att avlyssnade samtal kan användas i ett korruptionsmål mot förre presidenten Nicolas Sarkozy. Det kan förstöra hans planer på att ställa upp i nästa års val.

Under strecket
TT
Publicerad

Utslaget kommer vid en tidpunkt då den 61-årige Sarkozy laddar för att lansera sin kampanj för att återvinna presidentposten. Hans ambition har sedan tidigare förföljts av flera rättsliga motgångar.

HD-utslaget öppnar möjligheten för åklagare att besluta om fallet ska gå till vidare rättegång, vilket väntas ske de närmaste månaderna.

Sarkozy, som var president mellan 2007 och 2012, blev 2014 det första tidigare franska statsöverhuvudet som ställts inför rätta för misstänkt korruption och brott mot tystnadsplikt.

Han anklagas för att tillsammans med sin advokat ha konspirerat om att erbjuda en domare ett välbetalt jobb i utbyte mot insiderinformation om ytterligare ett korruptionsmål mot honom.

Utredare hade tidigare buggat hans telefoner efter anklagelser om att han låtit den dåvarande libyska regimen bekosta hans valkampanj 2007.

Det var under inspelningen av de samtalen som Sarkozy hördes tala om det andra korruptionsmålet, där han misstänktes ha tagit emot olagliga kampanjbidrag från L'Oreal-arvtagerskan Liliane Bettencourt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons