Annons

Janerik Larsson:Avsiktligt feltänk i SVT:s Rapport?

Från forna tider....
Från forna tider.... Foto: Jessica Gow/TT
Under strecket
Publicerad

SVT:s Rapport är ett av Sveriges mäktigaste nyhetsprogram.

Det är särskilt viktigt att man har förmågan att hålla koll på fakta.

Men som Håkan Tenelius påpekar i ett inlägg på Kristianstadsbladet så går det några år efter en händelse och så plötsligt har det som hänt glömts bort och en mediebild har satt sig. En felaktig sådan. Men en kunnig redaktion ska ju vara vaksam - om den inte nu avsiktligt släpper fram felaktigheter.

Tenelius:

Det är som med den där badtunnan. Alla minns hur de dåvarande alliansledarna för att fira sitt nya samarbete med stoj och skratt hoppade ner i Maud Olofssons rejäla badtunna i Högfors. Göran Hägglund var först i. Lars Leijonborg försökte göra bomben och skvätte ner ett knippe fnissiga pressfotografer. Fredrik Reinfeldt räckte chevalereskt en hand till värdinnan som andäktigt steg ned i det ångande vattnet.

Fast så var det ju inte. Ingen partiledare badade i centerledarens tunna. Men idag, när många ser tillbaka på Alliansens historia, framstår badtunnebadet som själva symbolen för samarbetet. Och något som därmed i princip inträffat. (—)

Annons
Annons

Det hände i SVT:s Rapport häromkvällen. Nyheten var att vårdkoncernen Ambea köpt konkurrenten Aleris omsorgsverksamhet. Reportern påminde om att Ambea tidigare bedrev verksamhet under namnet Carema, som ”2011 avslöjades med underbemanning och vanvård av de äldre”. Bilder klipptes in från ett sju år gammalt inslag ur ”Dokument inifrån”.

Caremaskandalen är som badtunnan. Nog har den väl inträffat? Vi såg ju programmen från SVT:s grävande redaktion och läste artiklarna om vanvården i Dagens Nyheter.

Men någon vanvårdsskandal orsakad av ägarnas girighet var det inte. Visst, en serie program och artiklar publicerades. Men snabbt konstaterade vårdfackets tidning ”Vårdfokus” att larmet från det utpekade äldreboendet inte hade med Carema att göra. Sköterskorna var istället grovt missnöjda med en läkare, anlitad av landstinget, vars misstag bland annat lett till att en man avlidit efter en benamputation.

Och påståendet att Carema vägde de äldres kissblöjor för att kunna återanvända dem dementerades av expertisen. Vägningen är en del av modern inkontinensvård.

Däremot uppstod ett ”Caremadrev” där redaktion efter redaktion letade brister i privat driven vård. Drevet blev upptakten till debatten om vinster i välfärden som kulminerade under den förra mandatperioden.

Den debatten är en politisk tragedi som tyvärr förvärrades av att socialdemokratin drevs i armarna på Vänsterpartiet av Decemberöverenskommelsen 2014.

Förhoppningsvis är detta dystra kapitel i modern svensk politisk historia nu avslutat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons