Annons
Ledare

Maria Ludvigsson:Avskaffa bidrag – villkora dem inte

Magnus Ranstorp är kritisk till Ibn Rushds verksamhet.
Magnus Ranstorp är kritisk till Ibn Rushds verksamhet. Foto: Berit Roald / TT

Statliga pengar kan ha gått till antidemokratiska föreningar.

Under strecket
Publicerad

23 statliga miljoner kronor betalar Folkbildningsrådet – fortfarande – årligen ut till studieförbundet Ibn Rushd. Vid upprepade tillfällen har nyhetsstick och reportage beskrivit hur delar av Ibn Rushd haft kopplingar till Muslimska brödraskapet. Det senare är en organisation, grundad 1928 och av flera länder förbjuden och klassad som terrororganisation (dock ej av Sverige), som har jihad och den muslimska statens införande på sin agenda.

Under elva år har Ibn Rushd tagit emot statsbidrag och förra året beställde Folkbildningsrådet en studie för att utröna om bidragen ska betalas ut även fortsättningsvis. Statsvetaren Erik Amnå presenterade nyligen en studie som inte påvisade några direkta kopplingar mellan Folkbildningsrådets miljoner och Muslimska brödraskapet. Rådets slutsats är därför att man fortsätter som vanligt.

Men alla är inte lika övertygade. Statsvetaren Magnus Ranstorp påpekar att den verksamhet Ibn Rushd bedriver stärker utanförskapet och försvårar integrering och deltagande i demokratiska processer (Expressen 28/10).

Att dela ut statliga pengar för att påvisa att samma stat upprätthåller demokratiska värden är snurrigt. Det mest demokratiska vore att inte alls ge av gemensamma medel till studieförbund, alldeles oavsett om de är muslimska eller av annat slag.

Det vore också den enda garantin för att inga statliga pengar går till Muslimska brödraskapet eller dess like.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons