Annons

Avskalade budgeten ger drömläge för ny regering

Pengarna samlas på hög när Magdalena Andersson presenterar en övergångsbudget utan reformer. Det innebär att den regering som tillträder får ett guldläge, med ett reformutrymme på minst 15–20 miljarder redan under nästa år.

Publicerad
Finansminister Magdalena Andersson (S) med den nådiga – och i år ovanligt tunna – luntan.
Finansminister Magdalena Andersson (S) med den nådiga – och i år ovanligt tunna – luntan. Foto: Pontus Lundahl/TT

En ”avskalad budgetproposition utan partipolitisk inriktning”, det var vad finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade på torsdagen.

– Det här är inte en vanligt budgetdag. För första gången i svensk historia är det en övergångsregering som lämnar budgeten till riksdagen. Det gör att vi har banat ny mark, sa hon på pressträffen.

Till och med den sedvanliga budgetpromenad var i år inställd, eftersom en övergångsregering förväntas avstå från att driva politiska frågor och lägga fram förslag som kan anses kontroversiella.

Annons

Nästa års statsbudget – om den röstas igenom i riksdagen – blir således i praktiken en repris på årets, med mindre uppräkningar av anslagen.

Den enda egentliga reformen som Magdalena Andersson kom med på torsdagen var en skattesänkning för pensionärer, något som det råder enighet om över blockgränsen.

Förslaget innebär att den så kallade pensionärskatten, det vill säga skillnaden i skatt mellan pension och lön, halveras från årsskiftet. Vilket skulle ge sänkt skatt för omkring en miljon pensionärer som är över 65 år.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Jag utgår från att den här budgeten kommer att genomgå större förändringar under 2019 än vad som är vanligt.

Avsaknaden av nya reformer gör att det kommer att finnas gott om pengar att spendera för den regering som tillträder när regeringsbildningen väl är över. Nästa regering kan när som helst lägga fram en ändringsbudet, som kan innehålla allt utom förändringar av den statliga inkomstskatten.

– En ny regering kommer att vilja göra sitt avtryck. Jag utgår från att den här budgeten kommer att genomgå större förändringar under 2019 än vad som är vanligt. Det här kommer allstå inte vara det som gäller året ut, sa Andersson.

Enligt uppgifter till SvD handlar det om ett utrymme på 15–20 miljarder kronor för ofinansierade reformer redan nästa år. Dessutom tillkommer resurser från besparingar som inte finns med i övergångbudgeten (Socialdemokraterna hade velat spara ytterligare 10 miljarder kronor).

Totalt rör det sig alltså om ett reformutrymme på uppemot 30 miljarder kronor, vilket räcker till att finansiera nästa hälften av Socialdemokraternas valmanifest på totalt cirka 70 miljarder kronor.

Exakt hur stora reformambitioner man kan vänta under nästa år vill Magdalena Andersson inte säga.

– Det handlar dels om hur stor marginal man vill ha till överskottsmålet, dels om vilka besparingar man vill tänkas göra. Men det finns goda marginaler för en ny regering att sätta sin prägel på den ekonomiska politiken, säger hon till SvD.

Vilka reformer är det ni har tvingats avstå från att lägga fram i den här budgeten?

– Det är alla de aviseringar som var med i förra årets budget som inte är med nu, som mer pengar till kommuner och landsting, ytterligare resurser till klimat polis och försvar, klimatinvesteringar.

Och det är något som kommer under nästa år om det blir en S-ledd regering?

– Det något som Socialdemokraterna så klart fortsatt står bakom.

Kan den extra semesterveckan för barnfamiljer som ni lovade i valrörelsen finns med i en ändringsbudget?

– Det kan inte jag spekulera om, säger Andersson.

Vi tar ansvar i den här situationen och ger en ny regering möjlighet att sätta sin prägel.

Att reformutrymmet växer kraftigt under den kommande mandatperioden syns tydligt i övergångsbudgeten, som visar att den offentliga sektors finansiella sparande väntas öka från 1 procent av BNP i år till 2,6 procent av BNP 2021. Det är nästan en procentenhet – eller runt 40 miljarder kronor – mer än i Magdalena Anderssons budgetprognos från Harpsund i augusti.

Pengar som allstå en ny regering kan använda till att finansiera reformer.

Är det en bra budget som du har lagt fram i dag?

– Det är ingens önskebudget. Men däremot tar vi ansvar i den här situationen och ger en ny regering möjlighet att sätta sin prägel, säger Andersson.

Huruvida övergångsbudgeten kommer att gälla nästa år avgörs i riksdagen i december. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna har meddelat att man kommer att lägga fram egna budgetförslag.

Annons
Annons
Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) med den nådiga – och i år ovanligt tunna – luntan.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 2
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons