Annons

Avslöjar norsk vanskötsel av lax: ”Täckta av svamp”

”Man har indoktrinerat oss med att det är nyttigt att äta lax”, säger Mikael Frödin.
”Man har indoktrinerat oss med att det är nyttigt att äta lax”, säger Mikael Frödin. Foto: Ben Moon

Ekosystemet slås ut, miljoner fiskar får sjukdomar och trängs ihjäl – och barn och gravida varnas. Sanningen om den norskodlade laxen fick svenska Mikael Frödin att häpna. Nu larmar norska forskare om både miljögifter och forskningsfusk.

Under strecket
Publicerad

Nästan all odlad lax som säljs i Sverige odlas i Norge. ”Jag hoppas att det ändras när folk får veta sanningen”, säger Mikael Frödin.

Foto: Ben Moon Bild 1 av 8

Gifterna som används för att döda parasiterna sprider sig i ekosystemet, i och med de öppna odlingskassarna, säger Mikael Frödin.

Foto: Ben Moon Bild 2 av 8

Lax med laxlus.

Foto: Mikael Frödin Bild 3 av 8

Många av laxarna hade öppna sår, säger Mikael Frödin.

Foto: Mikael Frödin Bild 4 av 8

Sverige importerade lax från Norge för över 4 miljarder 2017.

Foto: Christensen, Marte/TT Bild 5 av 8
Foto: Ben Moon Bild 6 av 8
Foto: Ben Moon Bild 7 av 8

”Om man då tänker på hur stor negativ påverkan det har dels på fisket i havet, på sojaproduktionen som används för foder och på den dålig djurhushållningen så är det en katastrof”, säger Frödin.

Bild 8 av 8

Nästan all odlad lax som säljs i Sverige odlas i Norge. ”Jag hoppas att det ändras när folk får veta sanningen”, säger Mikael Frödin.

Foto: Ben Moon Bild 1 av 1

En tidig förmiddag i juli 2017 sätter sig Mikael Frödin och ett kamerateam i en motorbåt i Altafjorden i det allra nordligaste Norge. Siktet är inställt mot laxodlingsindustrins enorma nätkassar med målet att ta reda på vad som egentligen försiggår innanför avspärrningarna.

När det är 100 meter kvar hoppar Frödin ner i det iskalla fjordvattnet och simmar mot de stora, svarta ringarna. Han tar sig upp gummiplattformen och ser rakt ner i odlingskassen.

Laxarna var täckta av svampangrepp, löss och hade stora öppna sår. Det såg förjävligt ut.

– Jag blev helt chockad. Laxarna var täckta av svampangrepp, löss och hade stora öppna sår. Det såg förjävligt ut, säger han till SvD.

– Det är en djurhushållning som är bortom all kritik. Hade det varit en bonde som skött sina djur på det viset uppe på land hade han hamnat i fängelse.

Mikael Frödin är sportfiskare i grunden, journalist och aktivist. Han har också som expert bistått Havs- och vattenmyndigheten med information om den svenska laxförvaltningen.

Nästan all odlad lax som säljs i Sverige odlas i Norge. ”Jag hoppas att det ändras när folk får veta sanningen”, säger Mikael Frödin.
Nästan all odlad lax som säljs i Sverige odlas i Norge. ”Jag hoppas att det ändras när folk får veta sanningen”, säger Mikael Frödin. Foto: Ben Moon
Annons
Annons

Gifterna som används för att döda parasiterna sprider sig i ekosystemet, i och med de öppna odlingskassarna, säger Mikael Frödin.

Foto: Ben Moon Bild 1 av 1

Efter att ha sett fiskarnas levnadsförhållanden med egna ögon avstår han helt från att äta norsk odlad lax, och kommer heller inte börja igen så länge industrin ser ut som den gör.

– Näringen slår sönder de ekologiska systemet i de norska fjordarna och jag vill inte bidra till den industrin. Det är inget bra livsmedel helt enkelt, säger han.

Men i Sverige är laxen en av våra populäraste råvaror och nära 99 procent av den odlade laxen som säljs kommer från just Norge. 2017 importerades 39 000 ton odlad norsk lax – alltså en snittkonsumtion på cirka 4 kilo per svensk.

2017 dog det 53 miljoner odlade laxar i norska kassodlingar, till stor del av sjukdomar som florerar.

– Jag hoppas att det ändras när folk får veta sanningen, säger Mikael Frödin.

Efter besöket i Altafjorden, som tidningen Filter har berättat om, spreds bilderna på de sjuka laxarna över hela världen. Mikael Frödin åtalades vid en norsk tingsrätt för intrång och dömdes till böter.

Men varför mår laxarna som fastnade på film så dåligt?

Gifterna som används för att döda parasiterna sprider sig i ekosystemet, i och med de öppna odlingskassarna, säger Mikael Frödin.
Gifterna som används för att döda parasiterna sprider sig i ekosystemet, i och med de öppna odlingskassarna, säger Mikael Frödin. Foto: Ben Moon

Den kortfattade bakgrunden är enligt Frödin så här: I skiftet mellan 1980–90-talet ökade laxodlingen i Norge – och företagen utmålade den odlade laxen som det rätta valet för den medvetna konsumenten. Men den växande industrin och trånga ytorna ledde snabbt till att parasiten laxlus exploderade i odlingarna.

Annons
Annons

Lax med laxlus.

Foto: Mikael Frödin Bild 1 av 1

Laxen lever i stora inhägnader under vattenytan, så kallade kassar, på ungefär 60 meter i diameter och kan innehålla upp till 300 000 laxar, enligt Frödin.

– De officiella talen på dödligheten i kassarna är 24 procent. 2017 dog det 53 miljoner odlade laxar i norska kassodlingar, till stor del av sjukdomar som florerar, säger han.

De olika bekämpningsmetoderna – kemikalier, varmvattenbehandling och mekanisk avlusning – riskerar också att skada fiskarna.

Laxodlingen som Frödin granskade tillhör det världsledande fiskodlingsföretaget Grieg Seafood. Kommunikationschefen Kristina Furnes säger till SvD att man känner till problemet med laxlössen men att det arbetas hårt för att få bukt på dem, exempelvis genom att använda en presenning runt odlingslådorna för att undvika att laxlössen tar sig in.

När Grieg Seafood får se bilderna på de skadade laxarna säger de att Frödin filmat rakt in i nätkassens ”sjukstuga", och hänvisar till att sjuka eller skadade laxar brukar simmar upp till ytan.
– I en stor population med 150 000 fiskar kan dessvärre några bli sjuka eller skadade, säger Kristina Furnes.

Lax med laxlus.
Lax med laxlus. Foto: Mikael Frödin

Men det finns fler problem, enligt Frödin som ser laxodlingarna som boven i ett drama som rör hela ekosystemet.

Utöver att de odlade laxarna parar sig med sina vilda släktingar, vilket inverkar negativt på den genetiska mångfalden, så för de över laxlusen till vildlaxbeståndet.

Annons
Annons

Många av laxarna hade öppna sår, säger Mikael Frödin.

Foto: Mikael Frödin Bild 1 av 2

Sverige importerade lax från Norge för över 4 miljarder 2017.

Foto: Christensen, Marte/TT Bild 2 av 2

– På våren när de vilda laxungarna ska lämna älven på sin väg ut i Atlanten måste de ta sig igenom områdena där det finns odlingar och där laxlusarna frodas. Får de fler än tre till fyra parasiter på sig så dör de, säger Frödin.

Många av laxarna hade öppna sår, säger Mikael Frödin.
Många av laxarna hade öppna sår, säger Mikael Frödin. Foto: Mikael Frödin

Kristina Furnes håller med om att den odlade laxen kan påverka det vilda beståndet, men tillägger att de inte skadar havets ekosystem.

– Vi har några utmaningar men vi satsar stora resurser på att utveckla nya lösningar. Vår miljöpåverkan regleras dessutom strikt av norska myndigheter, säger hon.

Hur hälsosam fisken egentligen är har också debatterats friskt och tidningen Filter redovisar för flera studier som visar båda sidor – nyttigt eller hälsofarligt?

Sverige importerade lax från Norge för över 4 miljarder 2017.
Sverige importerade lax från Norge för över 4 miljarder 2017. Foto: Christensen, Marte/TT

Ett av de mest omtalade forskningsprojekten utfördes på uppdrag av Havsforskningsinstitutet Nifes som lät förskoleelever och skolbarn äta fisk och framför allt odlad lax tre gånger i veckan under fyra månaders tid.

Resultatet blev jublande för laxindistrin: Fisken visade sig ha positiva effekter på barnens kognitiva utveckling och prestationer.

Annons
Annons
Foto: Ben Moon Bild 1 av 1

Otroligt. Jag trodde aldrig att världen var så här förfärlig, vi har förlorat väldigt många illusioner om etiken i forskningsvärlden.

Men efter en granskning av den norska tidningen Morgenbladet framkom det att forskaren som utförde experimentet hade använt annan fisk än den man kan köpa i butiken – en slags skräddarsydd forskningslax som innehöll 39 procent mindre miljögifter, speciellt framtagen för just den här undersökningen.

– Det var helt otroligt. Jag trodde aldrig att världen var så här förfärlig, vi har förlorat väldigt många illusioner om etiken i forskningsvärlden, säger Anne Lise Bjørke Monsen vid universitetssjukhuset i Bergen.

Foto: Ben Moon

Tillsammans med kollegan Bjørn Bolann har hon slagit larm om hälsoeffekterna av miljögifter i fisk och skaldjur och är nu fast besluten om att informera allmänheten: Gravida, barn och ungdomar borde inte äta odlad lax från Norge. Punkt, säger Anne Lise Bjørke Monsen.

– Det är för osäkert hur mycket toxiner laxen innehåller och hur dessa ämnen påverkar, säger hon.

Deras studier visar att miljögifterna i lax kan skada gravida samt överföras till spädbarn genom amningen. Några av de miljögifter som upptäckts i odlad lax kan ha en negativ inverkan på hjärnans utveckling och kan associeras med autism, ADHD och minskad IQ, tillägger hon.

Annons
Annons
Foto: Ben Moon Bild 1 av 2

”Om man då tänker på hur stor negativ påverkan det har dels på fisket i havet, på sojaproduktionen som används för foder och på den dålig djurhushållningen så är det en katastrof”, säger Frödin.

Bild 2 av 2

Var beredd på att du kommer få många arga mejl om du skriver om det här.

– Men vi får mycket mothugg av kritiker som försöker tysta informationen, eftersom det är så mycket pengar inblandade. Så var beredd på att du kommer få många arga mejl om du skriver om det här, säger Bjørn Bolann via telefon från Bergen.

Enligt Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA), når en person som väger 70 kilo gränsvärdet för miljögifter redan vid 185 gram lax i veckan, och barn vid 90 gram.

Men svenska Livsmedelsverket rekommenderar att två eller tre av veckans huvudmål består av fisk och att hälften av dem bör vara fet fisk som lax, makrill eller sill. Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, avfärdar också att den odlade laxen skulle vara giftig.

– Nej det är den inte. Odlad lax är en av de feta fisksorter som har de allra lägsta halterna av miljögifter.

Hon pekar bland annat på att halten av ämnet etoxykin som kan hittas i odlad fisk inte är hög nog för att utgöra någon risk för laxätare.

– I vår provtagning under 2018 hittades ämnet bara i 2 av 10 prover och i låga halter som inte indikerar att det skulle vara någon konsumentrisk baserat på den kunskap som finns i dag, säger hon.

Foto: Ben Moon

Nästan två år efter att Mikael Frödin häpnade på kanten till odlingarna är han fortsatt förbannad över industrin och engagerad för att sprida bilderna. Men han är också positiv och säger att det finns flera åtgärder som skulle lösa problemet.

Först och främst, anser han, måste de öppna kassarna förbjudas och odlingarna flyttas upp på land eller i slutna system – i bassänger som inte blandas med det vilda.

– Sedan tror jag att konsumenten och restauranger också har mycket makt. Om vi vänder oss bort från den här matvaran så kommer industrin behöva ändra sig.

”Om man då tänker på hur stor negativ påverkan det har dels på fisket i havet, på sojaproduktionen som används för foder och på den dålig djurhushållningen så är det en katastrof”, säger Frödin.
”Om man då tänker på hur stor negativ påverkan det har dels på fisket i havet, på sojaproduktionen som används för foder och på den dålig djurhushållningen så är det en katastrof”, säger Frödin.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons