Annons

FI-chef avslutade bankgranskning vid sidbyte

Martin Noréus bytte sida mitt i granskningsarbetet. Arkivbild.
Martin Noréus bytte sida mitt i granskningsarbetet. Arkivbild. Foto: Jessica Gow / TT

Finansinspektionen och den avdelning för vilken Martin Noréus var chef avslutade under sommaren fyra granskningar av Handelsbanken. Parallellt pågick rekryteringen av Noréus som ny toppchef på banken, skriver Dagens industri.

Under strecket
TT
Publicerad

I samband med att det i mitten av september blev känt att Handelsbanken rekryterat Martin Noréus till en toppost på banken dök genast frågan om jäv upp på bordet och det lämpliga i sidbytet. Noréus var förutom ställföreträdande generaldirektör även chef för avdelningen för banktillsyn på myndigheten.

I maj slutade hans företrädare på Handelsbanken varvid en rekryteringsprocess inleddes. Exakt när Martin Noréus blev kontaktad av banken eller vice versa har varken han själv, banken eller FI velat uppge. Men någon gång under maj–augusti har det skett, för enligt FI blev Noréus kallad till anställningsintervju i augusti.

Nya uppgifter visar enligt Dagens industri att Finansinspektionen (FI) under den här perioden beslutade att lägga ner fyra granskningar av Handelsbanken, bland annat kring penningtvätt och likviditetsrisker. Ingen av skrivelserna är dock undertecknade av Martin Noréus själv, utan av personer underordnade honom.

Enligt FI spelar det ingen roll om Noréus var inne i bankens rekryteringsprocess vid den tidpunkten. En anställd ska själv anmäla jäv om det finns skäl att vederbörandes opartiskhet kan ifrågasättas. Den tidpunkten sker, enligt FI, först när Handelsbanken 11 september presenterar ett konkret erbjudande om anställning, skriver tidningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons