Annons

Avtal om "tröstkvinnor" ses inte över

Tomma stolar vid ett monument i Seoul symboliserar de kvinnor som tvingades att arbeta som "tröstkvinnor" för japanska soldater under andra världskriget. Arkivbild.
Tomma stolar vid ett monument i Seoul symboliserar de kvinnor som tvingades att arbeta som "tröstkvinnor" för japanska soldater under andra världskriget. Arkivbild. Foto: Lee Jin-Man/AP/TT
Under strecket
TT-Reuters
Publicerad

Sydkorea kommer inte att kräva att avtalet med Japan om de så kallade "tröstkvinnorna" omförhandlas.

Det säger Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Wha, även om hon tillägger att Tokyo behöver anstränga sig för att offren kan återfå sin heder och värdighet och få såren i sina hjärtan läkta.

2015 kom länderna överens i den känsliga frågan om kompensation för de sydkoreanska kvinnor som tvingades att jobba på bordeller under andra världskriget och utnyttjades av japanska soldater.

I avtalet betalade Japan motsvarande cirka 70 miljoner kronor till en fond för kvinnorna och det förmedlades även en ursäkt från premiärminister Shinzo Abe. Men en sydkoreansk rapport i december pekade på att uppgörelsen skyndades på och att man inte tog tillräcklig hänsyn till de drabbade kvinnornas synpunkter.

Japan har varnat för att varje försök att riva upp avtalet kan skada relationerna mellan länderna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons