Annons

Avtal ska stoppa protester i Ecuador

Demonstranter firar att ett avtal kommit till stånd.
Demonstranter firar att ett avtal kommit till stånd. Foto: Dolores Ochoa / TT NYHETSBYRÅN

Undantagstillstånd och ett paralyserat land. Tolv dagars protester har inneburit minst sju döda, ett tusentals skadade och lika många har fängslats. Nu kan de våldsamma protesterna vara över.

Under strecket
Publicerad

Aktivister lämnar platsen för våldsamma protester mot regeringen.

Foto: Dolores Ochoa / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 2

Equadors president Lenin Moreno och FN-representanten Arnaud Peral.

Foto: Fernando Vergara / TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 2

Aktivister lämnar platsen för våldsamma protester mot regeringen.

Foto: Dolores Ochoa / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

QUITO Ecuadors huvudstad Quito har bokstavligt talat stått i lågor de senaste tolv dagarna, då en våldsam politisk konflikt pågått. Symboliskt nog drog det ihop sig till regn sent på söndag eftermiddag, samtidigt som helikoptrar började svärma kring Cumbaya, en förort till Quito.

Här samlades regeringen och ledare av landets ursprungsbefolkning för fredsförhandlingar med FN:s representant i Ecuador som medlare. Målet med förhandlingarna var att hitta en lösning på konflikten som lamslagit landet. Efter flera timmar vid förhandlingsbordet meddelade parterna att de har blivit eniga om avbryta det starkt impopulära dekret 883 och i stället etablera ett nytt.

Det omdiskuterade dekretet hade bland annat tagit bort subventioner på bensin – innan dess hade Ecuador Sydamerikas näst billigaste bensin, efter Venezuela. Frågan om att ta bort bränslesubventionerna var starten på protesterna och det som fick ursprungsbefolkning och transportarbetare att gå ut och demonstrera.

Aktivister lämnar platsen för våldsamma protester mot regeringen.
Aktivister lämnar platsen för våldsamma protester mot regeringen. Foto: Dolores Ochoa / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons

Dekret 883 presenterades den 1 oktober. Ecuador meddelade samtidigt att landet drar sig ur organisationen av oljeproducerande länder, OPEC.

Dekretet trädde i kraft redan från midnatt den tredje oktober. Samma dag vaknade Ecuador upp till en blockad av landets vägar, organiserat av transportsektorn, och även studentorganisationer tog del i demonstrationerna. Samma eftermiddag deklarerade president Lenin Moreno undantagstillstånd i landet under 60 dagar. Och sedan eskalerade oron. Mer och mer våldsamt, sammanstötningar mellan polis och demonstranter – kaos i Quito och i flera andra delar av landet.

Därefter började ursprungsbefolkningens organisationer att ansluta sig till protesterna och ta sig från olika delar av landet till huvudstaden, där det pågått dagliga demonstrationer. 

Sju döda, över 1 000 personer har skadats och lika många har anhållits.

1 340 skadade och 1 152 personer har anhållits mellan den 3 oktober och 13 oktober, enligt officiella uttalanden från Ecudaor.

President Lenin Moreno har flera gånger uttalat sig om att det står många grupper bakom de våldsamma protesterna – till exempel Colombias tidigare gerillagrupp FARC, narkotikaförbrytare, tidigare president Rafael Correa och Venezuelas president Nicolás Maduro. 

Correa, FARC och Maduro har offentligt har stöttat protesterna. I lördags var det en våldsam brand, där det bland annat finns bevis till en kommande rättssak mot tidigare president Rafael Correa, och en rad andra korruptionsärenden.

Parlamentsmedlemmen Gabriela Rivadeneira, en av Correa-följets mest kända personligheter och opposition till president Lenin Moreno, begärde i helgen politisk asyl i Mexiko.

Annons
Annons

Equadors president Lenin Moreno och FN-representanten Arnaud Peral.

Foto: Fernando Vergara / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

Equadors president Lenin Moreno och FN-representanten Arnaud Peral.
Equadors president Lenin Moreno och FN-representanten Arnaud Peral. Foto: Fernando Vergara / TT NYHETSBYRÅN

– Ut med Moreno! Eländiga Lenin – folket är förbannade!

Så skanderade en grupp som tidigare på söndagen blockerade huvudvägen Ruta Viva, som förbinder huvudstaden Quito med flygplatsen. I takt med att statens agerande mot demonstranterna blev allt våldsammare skiftade ilskan över de slopade bensinsubventionerna till att i stället handla om att president Lenin Moreno ska avgå.

Jaime Vargas, president för ursprungsbefolkningens paraplyorganisation CONAIE, krävde i samband med förhandlingarna också att försvarsminister Oswaldo Jarrin och inrikesminister Maria Paula Romo avgår som ministrar och hålls ansvariga för myndigheternas hårda ingripanden mot demonstranterna. Det har bland annat kommit anmälningar om att stadens kulturhus där ursprungsbefolkningen, inklusive barn, höll till ska ha blivit angripna med tårgas av polisen.

Även Den Interamerikanska människorättskommissionen har uttryckt oro över statens reaktioner mot demonstranter, liksom organisationer som Human Rights Watch och Amnesty International.

Men för demonstranterna är ändå avtalet en seger, och det har firats på gatorna i Quito efter beskedet med tutande bilar och fyrverkerier. Däremot är skolorna fortsatt stängda under måndagen och undantagstillståndet i landet är ännu inte upphävt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons