Annons

Maria Georgieva:Flera journalistmord på kort tid

På tisdagskvällen sköts ryska journalisten och Kremlkritikern Arkadij Babtjenko till döds i Ukrainas huvudstad. Det är det andra mordet på en rysk journalist i Kiev på mindre än två år.

Den här artikeln skrevs och publicerades innan det blev känt på onsdagen att Arkadij Babtjenko var vid liv. Läs mer här.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Arkadij Babtjenko.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arkadij Babtjenko.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Efter reklamen visas:
Regimkritisk rysk journalist mördad
Arkadij Babtjenko.
Arkadij Babtjenko. Foto: Fredrik Sandberg/TT

MOSKVA Inom loppet av ett dygn har två regimkritiska röster i två olika delar av världen tystnat.

Den mexikanske journalisten Héctor González Antonio hittades misshandlad till döds i den nordöstra delstaten Tamaulipas, nära gränsen mot USA, enligt åklagare.

Tamaulipas är ökänt för blodiga uppgörelser mellan rivaliserande knarkgäng. Héctor González Antonio var obekväm för makthavarna, han bevakade politik, men skrev också om de våldsvågor som plågat landet i åratal. Han uppges vara åtminstone den femte journalisten som dödas i Mexiko i år.

I slutet av april dödades tio journalister efter två självmordsdåd i Afghanistans huvudstad Kabul. Nyhetsbyråns AFP:s toppfotograf Shah Marai var en av dem.

Några månader tidigare mördades den slovakiska journalisten Ján Kuciak som arbetade med en granskning av korruption.

Annons
Annons

Sorgen är gränslös.

På tisdagskvällen bekräftade polisen i Kiev att den kände ryska journalisten och författaren Arkadij Babtjenko skjutits ihjäl i trapphuset till sitt hem, meddelade myndigheterna i Ukraina.

Hans fru befann sig i ett rum intill, och hörde skotten. Han sköts i ryggen, och avled i ambulansen på väg till sjukhuset.

41-årige Babtjenko tjänstgjorde i den ryska armén under båda Tjetjenienkrigen.

År 2000 lämnade han armén och började arbeta som korrespondent för tidningen Moskovskij Komsomolets och senare för oberoende tidningen Novaja Gazeta. Sedan 2001 är Babtjenko den sjunde journalisten, med koppling till tidningen, som mördas.

Han har även skrivit flera böcker om sina erfarenheter. Han beskrev krigets vardag – rädslan, hungern och uppgivenheten – som ingen annan, och började hata vad våldet gör med människan.

Mordet på Babtjenko vittnar om en mörk tid för journalister som inte springer makthavares ärenden

Något motiv bakom mordet finns inte än.

Babtjenko var öppet kritisk mot ryska makthavare och Kreml, bland annat mot Rysslands illegala annektering av Krimhalvön 2014, ingripandet i östra Ukraina, och har anklagat Moskva för att trappa upp konflikten i Ukraina, som har skördat över 10 000 liv. Något som omvärlden helst tycks vilja glömma.

Arkadij Babtjenko drevs enligt egen utsago bort från sitt land, ett land som han kämpade för att försvara. Ett land som han inte längre kände sig säker i.

Efter otaliga hot – Babtjenkos privata adress publicerades på nätet med en inbjudan att komma på besök – lämnade han Ryssland i februari förra året och flyttade till Kiev via Prag.

Annons
Annons

För mindre än två år sedan dödades journalisten Pavel Sjeremet av en bilbomb på öppen gata i Kiev. Han var rysk medborgare från Belarus. Ett mord som med högsta sannolikhet kommer att förbli olöst.

Babtjenko skrev då att han tröttnat på att begrava sina vänner.

Det senaste mordet vittnar om en mörk tid för journalister som inte springer makthavares ärenden. Det går inte heller att undvika att tänka på den upptrappade konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Ett propagandakrig kan blossa upp framöver, och smutskastningskampanjer som syftar till att försöka skrämma både ukrianska och ryska journalister. Propagandister på flera olika sidor om konflikten i östra Ukraina kommer att anklaga varandra för Babtjenkos död.

Människor som har flytt från Ryssland till Ukraina behöver skydd. Hur kan deras säkerhet säkerställas? Detta bör de ukrainska myndigheterna få betydligt fler frågor om, i synnerhet från andra länder i Europa.

Sedan tidigare har 27 journalister mördats under 2018, enligt Committee to protect journalists.

Likgiltigheten får inte överskugga röster som Arkadij Babtjenko – och deras gärningar som journalister.

Han fick betala med sitt liv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons