Annons

Badade på station trots risk: ”Varför spärrade ingen av?”

Flera Uppsalabor tog tillfället i akt att bada på Centralstationen, trots risken för strömförande vatten. Sarah Thorén var en av dem.

– Jag blev förvånad över att det inte var avspärrat när vi kom dit, säger hon.

SvD kan här visa hennes unika bilder från händelsen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Sarah ThorénBild 1 av 1

1 / 6

Foto: Sarah Thorén

Flera bilder med badande Uppsala-bor har redan blivit virala och delats på sociala medier i många länder. Strax efter klockan 16 var fotografen och Uppsalabon Sarah Thorén på plats vid Uppsala Centralstation med badkläderna i högsta hugg. Det hade då gått drygt en halvtimme från att nyheten om den översvämmade stationen kommit.

– Jag satt hemma hos mina föräldrar och såg en bild på översvämningen. Där borde man ju bada, tänkte jag då!

Efter reklamen visas:
stationen
Annons
Annons

Lars Thorén.

Foto: Birgitta Hoke ThorénBild 1 av 1

2 / 6

Lars Thorén.
Lars Thorén. Foto: Birgitta Hoke Thorén

Hennes föräldrar var inte sena med att haka på idén. Tillsammans tog de med sig simfötter, cyklop, en vattenpistol och en uppblåsbar stol och hoppade i den vattenfyllda centralpassagen.

Snabbt började en stor skara nyfikna åskådare samlas runt familjen. Många vadade även förbi med cyklar och vissa bar sina väskor på huvudet för att skona dem från vattnet. Sarah Thorén berättar att en kvinna inte visste hur hon skulle ta sig till tågperrongen men att hon fick hjälp av en man som lyfte upp henne och sonika bar henne dit.

Annons
Annons
Foto: Birgitta Hoke ThorénBild 1 av 1

3 / 6

Foto: Birgitta Hoke Thorén

Fick ni några negativa reaktioner från omgivningen?

– Nej, inte alls. De flesta stod och tog bilder eller filmade. Sedan fanns det självklart de som var stressade och frustrerade över att inte kunna ta sig fram, säger Sarah Thorén.

Efter en stund anslöt tre andra personer med badringar och paraplydrinkar, berättar hon.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

4 / 6

Aftonbladet rapporterar att polisen var på plats runt 16.40 och började spärra av området. Man oroade sig då för att vattnet skulle kunna vara strömförande.

Tänkte ni på att det kunde vara farligt när ni hoppade i vattnet?

– Vi hade hört talas om att det kunde finnas en risk för farlig elektricitet, men kontrollerade att rulltrapporna var avstängda och sådär. Sedan befann det ju sig andra människor i vattnet, säger Sarah Thorén.

Annons
Annons
Foto: Sarah ThorénBild 1 av 1

5 / 6

Foto: Sarah Thorén

Familjen reagerade på att det inte redan var avspärrat när de anlände till stationen vid 16-tiden.

– Då hade det ändå gått ett bra tag sedan vi såg nyheten. Centralstationen är ju ett ställe som man verkligen borde rycka ut till snabbt när det händer något, säger Sarah Thorén.

Hon berättar familjen stannade cirka tjugo minuter. Under tiden kom det förbi en ordningsvakt som hon räknade med skulle be dem lämna platsen.

– Han tittade bara på oss en stund men sa ingenting.

Klockan 20.30 uppgav Uppsala Kommuns pressavdelning för SvD att en sugbil var på plats för att komma till rätta med översvämningen.

Annons
Annons
Foto: Birgitta Hoke ThorénBild 1 av 2
Foto: Sarah thorenBild 2 av 2

6 / 6

Foto: Birgitta Hoke Thorén

När Sarah Thorén kom hem lade hon upp bilder och ett filmklipp från badet på sin Facebooksida. Efter sex timmar hade hon fått över tusen delningar och över 50 000 visningar.

– Det har börjat svämma in vänförfrågningar. Jag förstår inte riktigt varför, jag gjorde det ju bara som en rolig grej i stunden, säger hon och skrattar.

Foto: Sarah thoren
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons