Annons

Torbjörn Isacson:Lönsamma och utskällda – tuffa tider för storbankerna

En diger problemlista att beta av – det är utmaningen för flera bankledningar och ägare av storbankerna. I skymundan av Swedbanks kris är det snart dags för Handelsbankens nya vd Carina Åkerström att bekänna färg.

Under strecket
Publicerad

Förväntningarna på Handelsbankens nya vd Carina Åkerström är högt ställda.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Förväntningarna på Handelsbankens nya vd Carina Åkerström är högt ställda.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Förväntningarna på Handelsbankens nya vd Carina Åkerström är högt ställda.
Förväntningarna på Handelsbankens nya vd Carina Åkerström är högt ställda. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Det ser väldigt bra ut – åtminstone på pappret. Storbankerna gjorde tillsammans vinster på svindlande 116 miljarder kronor i fjol. Intäkterna håller sig på en bra nivå och kreditförlusterna är under god kontroll. De flesta storbankerna har ganska bra kontroll på kostnaderna också. Lönsamheten ligger på nivåer som företag i de flesta andra branscher bara kan drömma om.

Storbankerna anser sig ha så gott om kapital att aktieägarna ska få dela på drygt 70 miljarder i utdelningar, vilket ger direktavkastningar i toppklass på börsen.

Även internationellt sett sticker de svenska bankernas effektivitet och lönsamhet ut.

Dessvärre sticker svenska och nordiska banker numera ut internationellt också i betydligt mindre smickrande sammanhang. De negativa avslöjandena har närmast haglat på sistone.

Annons
Annons

Bankledningar och styrelser, som till stora delar är tämligen färska och dessutom står inför fortsatta personförändringar, har en diger lista med problemhärdar på agendan, både allmänna och egenproducerade.

Risken är uppenbar att vi går mot sämre konjunktur med rekordlåga räntor i bagaget. Oron är stor på det viktiga bolåneområdet. Internationella handelskrig och bekymmer kommer att slå mot viktiga bankkunder. Ovanpå detta måste bankerna hantera en helt ny konkurrenssituation med nya globala jättar från andra branscher och uppstickare bland fintechbolagen.

Swedbanks storägare kommer att tvingas visa mer handlingskraft.

Detta samtidigt som några av de svenska storbankerna sänkt förtroende och kundnöjdhet till bottennivåer.

Swedbank, som både letar efter ordinarie vd och står inför en eventuell extrastämma där också delar av styrelsen kan komma att bytas ut, har ett berg av bekymmer att beta av. Härvan kring den misstänkta penningtvätten, och det påföljande kommunikationshaveriet, kommer att vara slitsam att ta sig ur. Så sent som på tisdagen meddelades nya förändringar i ledningen, samtidigt som kreditvärderingsföretaget S&P satt Swedbank under observation på grund av senaste tidens händelser.

Swedbanks storägare kommer att tvingas visa mer handlingskraft framöver, och avpolletteringen av vd Birgitte Bonnesen är bara början på nödvändiga förändringar i den gamla Sparbanken. Slitningar mellan olika falanger gör knappast det arbetet enklare.

Slitningar har rått också på Handelsbanken. Nu på torsdagen gör Carina Åkerström publik debut i sin nya roll som vd. Förväntningarna är högt ställda på vad hon ska kunna åstadkomma i en bank som två gånger på drygt tre år misslyckats med sina vd-rekryteringar. Förutom den starka kritiken mot bankens kultur handlar det mycket om att hantera både den starka kontorsrörelsen och den nödvändiga digitaliseringen, en balansakt i den högre skolan.

Annons
Annons

Den kostnadskontroll som tidigare varit i branschtopp inom Handelsbanken lämnar numera en hel del övrigt att önska. Brexit lär bli en annan huvudvärk för en bank där rörelsen i Storbritannien gått från tillväxt och lönsamhet till oväntat stora kreditförluster.

Nu gäller det att få en omstart på flera områden efter flytten till Finland.

Stora förändringar sker också i Nordea. På stämman i Helsingfors i förra veckan tog försäkringsmannen Torbjörn Magnusson över som ordförande efter den färgstarke och kontroversielle Björn Wahlroos. I bakgrunden i den nordiska megabanken finns numera storägaren Christer Gardell som är tydlig med att tiden för ursäkter är förbi.

Och det finns en del som Nordea haft – och har – anledning att be om ursäkt för, från något som emellanåt närmast liknat kundförakt till misstänkt penningtvätt, tappade marknadsandelar och en lönsamhet som ligger i botten i branschen. Nu gäller det att få en omstart på flera områden efter flytten till Finland.

Även SEB har på sistone åter dragits in i härvorna kring penningtvätt i Baltikum och Panama, även om banken hittills klarat sig relativt lindrigt i det sammanhanget.

Sammantaget finns det alltså en hel del så kallade utmaningar för de ofta nykomponerade ledningarna och styrelserna i den i dagsläget höglönsamma bankbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons