Annons

”Både regeringen och SD vill utnyttja kulturen”

Olof Lavesson (M) och Aron Emilsson (SD).
Olof Lavesson (M) och Aron Emilsson (SD). Foto: Alexander Larsson Vierth, Jessica Gow/TT

Partier till både vänster och höger vill använda det svenska kulturlivet som plattform för att basunera ut egna värderingar.

Den åsikten framför kulturutskottets ordförande Olof Lavesson (M), vid Sveriges Radios kulturpolitiska utfrågning.

Under strecket
Publicerad

Flera har påpekat (bland annat i DN 28/8) att kulturpolitiken – trots försök från svenska kulturutövare att närma sig och skildra landets politiska läge – är något som under valåret har ägnats minimal uppmärksamhet. Och under de två senaste valen har inte en enda kulturpolitisk fråga ställts i partiledarnas slutdebatter i varken SVT, SR eller TV4, visar en undersökning som Kulturnytt gjort.

Men var finns egentligen de stora konflikterna mellan partierna, när det gäller kulturpolitiken? På tisdagskvällen höll Sveriges Radio en debatt i Kulturhuset, med de åtta riksdagspartiernas kulturpolitiska talespersoner. Där diskuterades fyra punkter: kulturarvet, medierna, kulturskolan och filmpolitiken.

Först ut var en duell mellan Moderaternas Olof Lavesson och Sverigedemokraternas Aron Emilsson, som båda två ansåg att det stora hotet i dag är politiseringen av svenska kulturinstitutioner.

– Något som oroar mig är politiker som utnyttjar kulturen för egna syften när klåfingrigheten ökar och styrningen blir för stark. Det kvittar om det kommer från en rödgrön regering eller från sverigedemokrater med dunkla syften, säger Olof Lavesson (M).

Annons
Annons

Aron Emilsson kontrade med att såga Moderaternas brist på initiativ i kulturpolitiken, och anklagade dem för att förringa landets kulturarv.

– Moderaterna vill skära 1,2 miljarder i kulturbudgeten – man har ingen energi och inga ambitioner, det finns inga förslag och det saknas en vilja att göra något. Jag är glad att höra att man vill minska politisering men då hade man också kunnat stödja Sverigedemokraternas idé om att avslå propositioner där Miljöpartiet starkt politiserar svenska museer, säger Aron Emilsson (SD).

– Det är lätt att fara med någon slags retorik om att Sverigedemokraterna vill in och reglera, när vi svart på vitt, om man läser våra förslag, vill minska politikens inflytande i våra kultur- och kunskapsinstitutioner. Moderaterna hade kunnat stödja de idéerna när de var uppe – i stället var man passiva och sa ingenting, trots att man kallar sig ett liberalkonservativt parti, säger Aron Emilsson (SD).

Olof Lavesson (M) passade i sitt svar på att ge en känga åt det utspel Sverigedemokraterna gjorde för två år sedan, om planerna på ett institut tillägnat utveckling av datorspel med ”nordisk historia och svenska naturvyer”:

– Ni vill ha en nationell kulturkanon där ni vill reglera vilken typ av kultur man ska ta del av i de svenska skolorna, ni vill ge statliga subventioner för att styra den svenska datorspelsbranschen till att göra spel om nordisk mytologi och asatro. Det är svårt att ta er på allvar när ni undrar varför vi inte står bakom era förslag.

Olof Lavesson fortsätter:

– Jag blir väldigt förvånad när jag hör Aron Emilsson säga att man inte vill styra kulturen. Jag har verkligen läst ert program, era motioner, och i varje mening handlar det om vilket verktyg kulturarvet ska vara, vilket syfte det har, och det utgår bara från att bygga upp det här påhittade nationalromantiska samhället som egentligen aldrig har funnits.

Man debatterade sedan kulturskolan med Kristdemokraternas kulturpolitiske talesperson Roland Utbult, och Vasiliki Tsouplaki som innehar motsvarande position i Vänsterpartiet sedan Rossana Dinamarca lämnade posten i februari i år. De två parterna var överens om att det är viktigt det är att unga ska ha möjlighet att komma i kontakt med kulturen, men hade olika idéer om hur initiativen bör finansieras.

Därefter samtalade Gunilla Carlsson (S) och Christer Nylander (L) om medier och finansiering av public service, och Liberalerna ansåg att det finns många bra idéer från regeringen, men att en sammanhållen strategi saknas.

Slutligen behandlades filmpolitiken av Niclas Malmberg (MP) och Per Lodenius (C), där den senare menade att den höjda kulturmomsen har tvingat biografer på landsbygden att lägga ned, medan Niclas Malmberg ansåg att man kraftigt har stärkt finansieringen av ny svensk film.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons