Annons

Karin Henriksson:Trump gjorde en fin imitation av sig själv

Donald Trump gjorde en finfin imitation av Alec Baldwins imitation av honom i satirprogrammet Saturday night live med ständiga ”Wrong”. Hillary Clinton tog på sig rollen som tålmodig föreläsare och beskrev vällustigt motståndarens ostadiga och snarstuckna personlighet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Mark Ralston/APBild 1 av 1
Foto: Mark Ralston/APBild 1 av 1
Foto: Mark Ralston/AP

WASHINGTON Det var sista chansen att nå en jättepublik. Under de dryga två veckorna kvar till valet den 8 november återstår valmöten, tv-reklam, tal av surrogat, dörrknackning, sociala medier – och intervjuer utan att slinta med tungan.

Allt för att få ut så många väljare som möjligt.

Förväntningarna inför onsdagskvällens debatt i Las Vegas var minst lika stora på Hillary Clinton som på Donald Trump. Det var bitvis grälsjukt och osammanhängande, men Clintons väl förberedda retoriska fällor och försvar av sina många år i politiken övertygade mer än Trumps påhopp med överdrifter och nonchalanta anklagelser, till exempel att Clintonstiftelsen är en ”kriminell organisation” och att Clinton aldrig borde ha tillåtits att ställa upp i presidentvalet.

Annons
Annons

För väljarna rör det sig om två olika visioner, inte bara om två impopulära kandidater. En del av skillnaderna framträdde i utbytet, främst rörande vapen, abort, invandring, internationella avtal, skatter. Och Trump-anhängare hörde det de ville: eposten, en typ av sena aborter, vårdreformen, Clintons och Barack Obamas utrikespolitik – och löften om snurr på en ”ekonomisk maskin”.

– Donald Trump kommer att vinna det här valet, fastslog hans vicepresidentkandidat Mike Pence med emfas före debatten och pekade på att segrande republikanen Ronald Reagan låg under demokraten Jimmy Carter med 8 procentenheter vid motsvarande tidpunkt 1980.

Men den optimistiska tolkningen är inte förhärskande bland kommentatorer som spekulerar i en jätteförlust. Många anmärkte att detta var Trumps bästa debatt men att vägran att godkänna valresultatet var oförlåtligt.

”Exempellöst” löd samstämmiga fördömanden och detta i en valrörelse som varit full av chockartade händelser. Förvånande var också Trumps ovilja att tro på de amerikanska underrättelsetjänsternas misstankar om att Ryssland ligger bakom cyberattacker.

För Hillary Clinton gäller det att få fyr på kampanjen för att locka unga, afroamerikaner, kvinnor, latinos – och vita män och väckelsekristna som dragit öronen åt sig efter de senaste avslöjandena om Trumps kvinnosyn.

Samtidigt läcker det några tusen hackade mejl så gott som varenda dag till och från Clintonkampanjens chef. Några större bombnedslag har inte dykt upp än så länge, utom en tråd om kontakter mellan federala polisen FBI och Clintons UD.

Innerst inne hoppas hennes stab på en så övertygande seger att allt tvivel på ett svagt mandat tystnar efter vänsterutmanaren Bernie Sanders förvånansvärt starka bedrift i primärvalen – och det faktum att Trump så skickligt nosade upp stämningar i samhället som andra politiker missat.

I synnerhet republikaner som nu befarar att Trump kommer att dra med sig dem i fallet och att det slutar i mardrömsscenariot med en andra president Clinton och majoritet i en kammare, kanske bägge, i kongressen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons