Annons

Baghdadi är död, men inte IS

Foto: Ropi / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 28 oktober. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Islamiska Staten och dess ledare Abu Bakr al-Baghdadis död. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras att den Islamiska Statens grundare och ledare Abu Bakr al-Baghdadi är död, vilket USA:s president Donald Trump meddelade igår.

Baghdadis död har varit ett av USA:s högsta säkerhetspolitiska mål länge och priset på hans huvud har efter att IS föll i Raqqa och Mosul 2017 varit drygt 250 miljoner kronor.

Al-Baghdadi har kallats för ”spöket” och man har misstänkt att han gömmer sig någonstans längs den iraksyriska gränsen. För en månad sedan började man få rapporter om var han var, och för två veckor sedan hade USA lokaliserat honom. Trump fick själv reda på räden för fyra dagar sedan.

Nu är Baghdadi alltså död efter en operation som ska ha skett i lördags. 

Men vem var Baghdadi? Och vad innebär Baghdadis död för IS styrka? Det diskuterar ledarsidans Lydia Wålsten tillsammans med Filip Ahlin, expert på terrorism och analytiker vid Försvarshögskolan i Stockholm och terroristforskaren Magnus Ranstorp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons