Annons

Utrikesministern: Juholt lär sig nog inom kort

I en intervju i SvD varnar Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt, nu ambassadör på Island, för att Sverige går mot en diktatur.

– Han lär sig nog också inom kort, skulle jag tro, vad det innebär att vara en ambassadör, säger Margot Wallström i samband med dagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Håkan Juholt

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Håkan Juholt

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Håkan Juholt
Håkan Juholt Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) är förvånad över hur Håkan Juholt pratar om Sverige när han varnar för att landet går mot en diktatur.

– Det är ju anmärkningsvärt. Det är ambassadörers, precis som regeringens, uppgift att föra fram korrekta bilder av vårt land och främja vårt land i världen, säger Alice Bah Kuhnke till TT.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström reagerar också på Juholts uttalande.

"Som ambassadör och därmed Sveriges främsta företrädare på Island uppvisar Håkan Juholt en märklig inställning till det land han ska representera", skriver hon i en kommentar till TT.

Hon vill att utrikesminister Margot Wallström kommenterar Juholts lämplighet i att företräda Sverige.

– Jag tänker inte publikt argumentera med en av mina ambassadörer. Han får nog förklara själva vad han tänker, säger utrikesminister Margot Wallström (S) om Juholts uttalande.

I intervjun i Svenska Dagbladet i helgen säger Håkan Juholt till reportern:

"Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin".

Juholt utvecklar senare sitt resonemang:

"Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin. Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt."

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons