Annons

Bah Kuhnke anställde Sahlins ”livvakt”

Mona Sahlin hade själv ansvaret för anställningar inom den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, har kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) sagt om den så kallade livvaktsaffären. Men det var kulturministern själv som direkt anställde mannen, visar dokument som SvD granskat.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

"Sahlin hade ansvar och möjlighet att anställa", har Bah Kuhnke (MP) sagt. Men Sahlin har inte anställt någon alls till sin grupp, visar dokumentation som SvD granskat.

Foto: Anders AhlgrenBild 1 av 1

"Sahlin hade ansvar och möjlighet att anställa", har Bah Kuhnke (MP) sagt. Men Sahlin har inte anställt någon alls till sin grupp, visar dokumentation som SvD granskat.

Foto: Anders AhlgrenBild 1 av 1
"Sahlin hade ansvar och möjlighet att anställa", har Bah Kuhnke (MP) sagt. Men Sahlin har inte anställt någon alls till sin grupp, visar dokumentation som SvD granskat.
"Sahlin hade ansvar och möjlighet att anställa", har Bah Kuhnke (MP) sagt. Men Sahlin har inte anställt någon alls till sin grupp, visar dokumentation som SvD granskat. Foto: Anders Ahlgren

Av de totalt nio personer som via regeringskansliet anställts i Mona Sahlins grupp som arbetar mot våldsbejakande extremism, så är det bara tre som anställts av en person på ministernivå: Mona Sahlin, huvudsekreteraren och Sahlins tidigare livvakt.

Det framgår i dokumentation som SvD tagit del av.

Övriga sex anställda har godkänts av olika administrativa chefer på regeringskansliet.

Mona Sahlin anställdes i juli 2014 av förra alliansministern Birgitta Ohlsson (L).

Men av samtliga nio anställda har Bah Kuhnke personligen fattat beslut om att anställa två personer till samordnarens grupp, Sahlins före detta livvakt och den nuvarande huvudsekreteraren, visar dokumenten som SvD tagit del av.

Två dagar efter att Sahlins före detta livvakt anställdes så ändrades rutinerna.

Annons
Annons

Till tidningen Expressen har kulturministern bland annat sagt:

– Så länge det inte föreligger en tydlig misstanke om att en person inte behövs, så ser inte jag var det skulle kunna stoppas. Mona Sahlin hade ansvaret och möjligheten att anställa människor till kommittén. Och hon ansåg att han behövdes, sa Alice Bah Kuhnke till Expressen i måndags.

I det protokoll där livvakten får jobbet hos Mona Sahlin som SvD granskar framgår anställningsformen:

"Chefen för Kulturdepartementet, statsrådet Bah Kuhnke, anställer [mannens namn], som biträdande sekreterare i utredningen En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism."

Därefter följer villkoren: en lön på 42 000 kronor och att mannen ska ha en anställning från den 2 februari fram till "dess att hans arbetsuppgifter i utredningen är slutförda".

Kulturministerns pressekreterare säger till SvD att Bah Kuhnkes beslut att anställa "livvakten" beror på administrativa omständigheter. Två dagar efter att Sahlins före detta livvakt anställdes, så ändrades rutinerna.

– Antalet kommittéer ökade kraftigt när departementet utökades vid årskiftet 2014–2015. Då blev anställningarna mer administrativ betungande. Från februari 2015 övergick man till att använda den här delegationsmöjligheten och låta administrativa chefen fatta beslutet, säger pressekreteraren Kristoffer Talltorp.

Kulturministern har ju sagt att Mona Sahlin haft möjlighet att anställa personer, men det har ju hon aldrig haft?

– Det hon syftat på är möjligheten att lämna förslag, att Mona Sahlin har ett ansvar inom ramen för budgeten att bedöma behovet av anställningar, säger Kristoffer Talltorp.

Annons
Annons

Men då har ju Mona Sahlin inte haft möjlighet att anställa någon?

– Nej, hon har möjlighet att lägga fram förslag om anställningar och vilka behov de har, säger Kristoffer Talltorp.

Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism ingick under förra regeringen i justititedepartementet, men fördes över till Kulturdepartementet efter regeringsskiftet 2014, direkt under Alice Bah Kuhnke.

Bah Kuhnke står även bakom anställningen av huvudsekretaren till den nationella samordnaren, en anställning hon godkände redan i oktober 2014. Huvudsekretaren var vid det tillfället anställd på Justitiedepartementet, när motsvarande samordning fanns där.

Sahlin ville enligt Expressen redan i juni anställa sin före detta livvakt till samordnaren mot våldsbejakande extremism. Justititedepartementet, då under ledning av Alliansen, sa dock nej då man inte ansåg det vara lämpligt.

Både Mona Sahlin och hennes före detta livvakt har lämnat sina tjänster i samordningen efter Expressens avslöjande att Sahlin bland annat skrivit falska intyg till mannen. Hon ska ha uppgett att mannen hade en lön på 60 000 kronor, nästan 20 000 kronor mer än vad som framgår i Alice Bah Kuhnkes beslut som SvD alltså tagit del av.

Mona Sahlin har efteråt sagt att hon "skrivit fel" i intyget.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons