Annons

Bah Kuhnkes utspel – steg bort från vänsterpolitiken

”En medveten positionering bort från vänsterpolitiken”. Så beskriver pr-rådgivaren Paulo Silva, med bakgrund i Miljöpartiet, Alice Bah Kuhnkes uttalande om att hon vill bli språkrör i partiet.

Under strecket
Publicerad

Alice Bah Kuhnke har i en intervju sagt att hon absolut kan tänka sig att bli språkrör i Miljöpartiet.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 2

Miljöpartiets ena språkrör, Isabella Lövin.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 2

Alice Bah Kuhnke har i en intervju sagt att hon absolut kan tänka sig att bli språkrör i Miljöpartiet.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1
Alice Bah Kuhnke har i en intervju sagt att hon absolut kan tänka sig att bli språkrör i Miljöpartiet.
Alice Bah Kuhnke har i en intervju sagt att hon absolut kan tänka sig att bli språkrör i Miljöpartiet. Foto: Emma-Sofia Olsson

Hon svarade ärligt ja på frågan. Det är inte så vanligt för politiker.

Det var i en intervju med Aftonbladet som Alice Bah Kuhnke öppnade för att hon vill bli språkrör i partiet om hon får frågan. Hon nämnde ingenting om ambitionen var aktuell redan till MP:s årliga kongress som äger rum i Västerås den 25–27 maj senare i år.

På Instagram skriver ministern att hon ombads kommentera spekulationer om att hon är ett framtida språkrör. Där förtydligar hon att hon inte avser bli språkrör redan i år.

”Jag sa: Absolut! Den dagen kongressen vill att jag ska bli språkrör, då anser jag att det rentav är min skyldighet att tacka ja. Men det är flera år fram tills dess. Isabella är ett fantastiskt språkrör”, skriver Alice Bah Kuhnke på Instagram.

Annons
Annons

Miljöpartiets ena språkrör, Isabella Lövin.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

– Hon svarade ärligt ja på frågan. Det är inte så vanligt för politiker, säger Bah Kuhnkes pressekreterare Kristoffer Talltorp.

Isabella Lövin kommenterade på Twitter: ”Alice är en kraft-dynamo av ovanligt slag, så glad över att ha hennes stöd som språkrör! Hon är en av många starka företrädare som är beredda att ta ansvar i framtiden.”

Paulo Silva är grundare och delägare av pr-byrån New Republic.

Han har tidigare bland annat arbetat på Finansdepartementet, som stabschef för Miljöpartiets språkrör i riksdagen samt vid Europaparlamentet. Paulo Silva är även utbildad statsvetare vid Stockholms universitet.

Han tolkar det uppmärksammade uttalandet som planerat:

Miljöpartiets ena språkrör, Isabella Lövin.
Miljöpartiets ena språkrör, Isabella Lövin. Foto: Claudio Bresciani/TT

– Jag tror att hon hade stämt av med andra om sitt svar. Alice Bah Kuhnke betraktas varken som vänster eller höger. Hon är uppskattad även bland borgerliga väljare. Det passar bra att lyfta fram henne, säger Paulo Silva, som bland annat låg bakom strategiarbetet kring Maria Wetterstrands tidigare uppgång inom partiet.

Hon är en populär person. Hon är också en person som inte har ett partipolitiskt bagage på samma sätt som andra.

Miljöpartiet har länge kämpat med vikande opinionssiffror:

– Det är valår och man vill positionera om sig. Man ligger fel och vill distansera sig från Vänsterpartiet. MP vill lyfta fram andra frågor än tidigare och komma bort från vänster- och högerpolitik, säger Paulo Silva.

Annons
Annons

Niklas Bolin, universitetslektor och statsvetare på Mittuniversitetet, har länge följt Miljöpartiet:

– MP skiljer sig från andra. Det är en poäng i partiet att det ska finnas folk att välja på. Därför blir det närmast att tala om personvalskampanjer, säger han.

Niklas Bolin tror dock inte att uttalandet från Alice Bah Kuhnke var planerat:

– Det kom på en lite udda tidpunkt. Det kan skapa frågor om ifall det finns interna konflikter. Men det tror jag inte var avsikten, säger han.

Hur är Alice Bah Kuhnkes ställning inom partiet?

– Hon är en populär person. Hon är också en person som inte har ett partipolitiskt bagage på samma sätt som andra. Hon jobbar ju också mest med media- och demokratifrågor som rör en annan dimension, säger Niklas Bolin.

Kan hon ändå komma att lanseras som språkrör redan i vår?

– Nej, det ser jag som otroligt. Fast det sa vi om Anna Kinberg Batra också, att det var kort tid kvar till valet. Nu är det ännu kortare, säger Niklas Bolin.

Efter reklamen visas:
MELLAN RADERNA har MP sålt sin själ?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons