Annons

Bakgrund: Omstridda ryska rör i Sverige

Planerna på ytterligare ryska gasledningar genom Östersjön har kritiserats – men Karlshamns kommun säger ja till Nord Stream 2. De ryska rören kommer allt närmare Sverige – trots många protester. Men vad handlar egentligen saken om?

Under strecket
TT
Publicerad

Först och främst: Det finns redan en rysk gasledning – Nord Stream, som egentligen består av två ledningar. Den går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012. Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Snart är det dags för Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, som är tänkta att läggas parallellt med tidigare ledningar. När dessa blir verklighet ökar kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

Gasledningen har direkt koppling till Ryssland: Nord Streams huvudägare är ryska Gazprom som i sin tur ägs av ryska staten. Kritiker anser att gasleveranser kan användas som ett politiskt instrument av den ryske presidenten Vladimir Putin.

EU-ledare från åtta länder har också protesterat till EU-kommissionen över planerna på ännu en rysk gasledning. Det innebär risker för energitillgången i Central- och Östeuropa, anser de.

Men planerna är i full gång, och svenska kommunen Karlshamn har tagit beslut om att upplåta plats för lagerhållning av rör till gasledningen – samt lastning och lossning i hamnen.

Det är dock ett beslut som har rört upp känslorna för en del. ÖB har uttalat sig kritiskt om att låta ett ryskt projekt hyra svenska hamnar. Regeringen hävdade å sin sida att Sveriges försvarsintressen skulle påverkas negativt om Karlshamn inleder samarbete med det ryska projektet.

Karlshamn var dock inte den första kommunen som tillfrågats. Även hamnen i Slite var intressant som lagringsplats för projektet. Efter många om och men backade Gotland när det gäller uthyrning.

Det finns ännu en Sverigekoppling till de ryska rören. Statliga LKAB har fått en stororder på järnmalm som ska användas till Nord Streams andra gasledning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons