SvD Perfect Guide
Annons
Krönika

Hugo Rehnberg:Bakom ratten avskyr jag cyklister av hela mitt hjärta

Foto: Magnus Andersson/TT
Text: Hugo Rehnberg - 9 februari 2020

Manliga bilister hatar kvinnor som cyklar, skriver läsvärde Aftonbladet- krönikören Peter Kadhammar, och målar samtidigt upp bilden av Stockholms gator som en stridszon. Jag har inte riktigt uppfattat kvinnohatet, men att det pågår ett krig mellan bilister och cyklister går förstås inte att förneka.

Låt mig berätta vad jag anser om cyklister, jag ska bara dra igång diesel-sexan i min nytvättade direktörs-Volvo.

Cyklister är veganska vägterrorister som betraktar trafikljus och stoppskyltar som lustiga utsmyckningar i stadsbilden. Eftersom dessa självrättfärdiga dårar langade jazztobak istället för att ta körkort kan de ingenting om trafikregler mer än att de inte behöver förhålla sig till dem. Den fullständigt bisarra reformen där cyklister tillåts hoja mot enkelriktat på vissa gator har bara förstärkt tofuälskarnas laglöshet. Men bilar är hårda och miljöpartister är mjuka, så nästa gång någon oduschad valkramare cyklar mot rött ska den få smaka på min grill. Vad sa du, inte lika kul att gå på öländsk reggaefestival i mitella?

Annons
Annons

Undrar du vad jag tycker om bilister? Ett ögonblick, jag ska bara dra på mig lycrashortsen och hoppa upp på min tolvväxlade Bianchi.

Sådärja. Bilister är överviktiga kapitalistsvin. Medan jag tar mig fram dubbelt så snabbt i trafiken utan att besudla barnlungor, sitter de där smyg-sverigedemokraterna bakom ratten och pratar skattelättnader och lyckade lockouter med sina Lundsbergs-kamrater. Nästa gång jag kommer på en koldioxidterrorist med att smygmessa vid ett rödljus kommer hans lack få smaka på stålet i mina hemnycklar. Tuta på du, när Daniel Helldén – Sveriges främsta politiker! – är klar med dig och ditt pack kommer ni inte ha mycket att glädjas åt.

Exakt så personlighetskluven är jag. Bakom ratten avskyr jag cyklister av hela mitt hjärta. Bakom styret anser jag bilister är jordens avskum. Och när jag ställer mig på en Voi hatar jag båda grupperna ungefär lika mycket. Då har jag inte ens nämnt samhällets fiende nummer ett, motorcyklisterna. 

Två och en halv miljon människor transporterar sig fram och tillbaka i Stor-Stockholm varje dag. Med tanke på all primitiv aggressivitet som bubblar därute ska vi nog vara glada att tillståndet i trafiken inte är värre.

Hugo Rehnberg är aktuell med boken I huvudet på Hugo.

Foto: TT

Annons