Annons

Bakslag för Demokraternas främsta krav

Högsta domstolens chefsdomare John Roberts leder riksrätten mot Trump i senaten.
Högsta domstolens chefsdomare John Roberts leder riksrätten mot Trump i senaten. Foto: Senate Television/AP

Demokraterna åker på bakslag under inledningen av riksrätten mot Trump. Reglerna inför kommande dygns drama i senaten liknar de som präglade Clintons riksrätt 1999 – men Republikanerna säger än så länge nej till att höra vittnen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Christy Bowe/TT
Foto: TT
Foto: Christy Bowe/TT

President Trump befann sig på Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos samtidigt som riksrätten fortsatte i Washington på onsdagen, sedan de hundra senatorerna svurits in som vittnen av högsta domstolens chefsdomare John Roberts i fredags.

På tisdagen spikades reglerna för resten av riksrätten i en serie omröstningar dominerade av Republikanerna som har majoriteten i kammaren.

Demokraterna fick inte igenom sitt främsta krav, ett löfte om att få kalla vittnen. Till de individer som utredarna av Ukrainahärvan vill få att vittna hör Trumps tillförordnade stabschef Mick Mulvaney och numera sparkade säkerhetsrådgivare John Bolton. Bolton annonserade strax innan riksrätten började att han var redo att vittna om han skulle få en kallelse, en så kallad ”subpoena”.

– Om representanthuset inte kan kalla vittnen eller introducera nya bevis så blir det ingen ärlig rättegång, argumenterade Adam Schiff, ordförande i representanthusets underrättelseutskott som är en av de som driver riksrättsåtalet mot Trump.

Foto: Christy Bowe/TT
Annons
Annons

I stället beslutade senaten att skjuta upp frågan om vittnen tills dess att åklagarsidan, i form av de demokratiska politiker som driver åtalet, och Trumps advokater lagt fram sina respektive argument.

Republikanerna, underledning av majoritetsledaren Mitch McConnell, försöker pressa fram en snabb rättegång och ett sannolikt frikännande av Trump. Demokraterna irriterar sig på att motståndarsidan försöker undvika bevisen i sakfrågan, som partiets utredare hävdar visar att Trump försökte få en utländsk makt att sabotera för en politisk motståndare.

Under natten mot onsdagen blev debatten mellan de båda sidorna så hätsk att chefsdomare Roberts till slut fann sig tvungen att avbryta ordväxlingen.

– De som tilltalar senaten bör komma ihåg var de befinner sig, sa chefsdomaren enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det är historia som skrivs i senaten den här veckan, med få tidigare exempel att jämföra med. Trumps riksrätt är den tredje i USA:s historia mot en president, och enbart den andra mot en val president (president Andrew Johnson som ställdes inför riksrätt 1868 var vald till vicepresident och blev president först efter mordet på Abraham Lincoln 1865).

Både Johnson och Bill Clinton, som ställdes inför riksrätt 1998, frikändes.

Processen planeras fortsätta vid 19-tiden svensk tid på onsdagen med ”åklagarsidans” argument i målet mot Trump. Tid var avsatt till åtminstone klockan 03 svensk tid natten till torsdag.

Åklagarsidans och försvarets argument rullar vidare in i nästa vecka. Under förra helgen presenterade Trumps grupp av advokater – inklusive ex-åklagaren Kenneth Starr som drev riksrätten mot Bill Clinton i slutet av 1990-talet – sin försvarsstrategi. Den går till stor del ut på att avfärda riksrättsåtalet som olagligt och ett brott mot grundlagen.

Annons
Annons
Foto: TT

Demokraterna väntas hänvisa till de bevis och vittnesmål som kom fram i utredningen om Ukrainahärvan i höstas.

Foto: TT

De regler som spikades på tisdagen ger totalt 48 timmar för båda sidor att lägga fram sina argument, utspridda över sex dygn. Ett tidigare förslag från McConnell om att ge mindre tid möttes av motstånd även från vissa republikanska senatorer. Demokraternas dokument från Ukrainautredningen ska även accepteras som bevis, enligt reglerna.

Först sedan åklagar- och försvarssidan lagt fram sina argument väntas en omröstning om eventuella vittnen.

En hel del av processen mot Trump liknar riksrätten mot Bill Clinton som hölls i januari 1999, konstaterar politiska analytiker, dock med skillnaden att vittnen då accepterades redan från start. Clintons riksrätt varade fem veckor och tre vittnen hördes.

Om vittnen till slut accepteras även nu så kan riksrätten mot Trump pågå in i februari och överskugga de första primärvalen i Iowa och New Hampshire.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons