Annons

Bakterierna i tarmen påverkar fetma

Bakterierna i tarmen kan påverka vår vikt. Amerikanska forskare har visat att feta möss och människor har en annan tarmflora än normalviktiga.

Under strecket
TT
Publicerad

– Det är en oerhört spännande studie, säger Lars Engstrand, professor i klinisk bakteriologi vid Smittskyddsinstitutet i Stockholm.

Vid horisonten finns hoppet om att kunna behandla fetma bättre.

De nya forskningsrönen publiceras i vetenskapstidskriften Nature.

De bakterier i våra tarmar som bryter ned maten kan delas upp i två olika grupper. Forskarna vid Washington School of Medicine i S:t Louis upptäckte att balansen mellan grupperna skilde feta och normalviktiga patienter åt.

När tolv överviktiga patienter behandlades med specialdiet under ett år sjönk andelen ”feta” bakterier i takt med att personerna gick ned i vikt. Men det var inte uppenbart vad som var orsak och verkan.

Därför överförde forskarna tarmflora från feta och magra möss till testmöss som inte hade hunnit utveckla en egen tarmflora. Sedan fick båda grupperna samma mat och samma motion. Resultat: Mössen som fått tarmbakterier från feta kamrater ökade betydligt mer i vikt.

Forskarnas tolkning är att den ”feta” bakterieuppsättningen är bättre på att tillverka enzymer som bryter ned maten och låter den som äter ta upp mer av energin i maten.

Den amerikanska studien indikerar att det i framtiden kan finnas en ny väg att bekämpa överviktsproblem. Genom att manipulera tarmfloran kan det bli möjligt att hitta en sammansättning av tarmbakterier som är mindre bra på att ta åt sig energin i maten. Detta skulle kunna ske genom att rätt sorts bakterier tillförs maten.

– Det är en balans hela tiden, ingång av energi och förbränning av energi. Nu har de visat att tillgången av energi kan regleras av tarmfloran, säger Lars Engstrand.

En mycket snabb teknikutveckling inom området har gjort det möjligt att bättre kunna studera tarmfloran. Ännu så länge finns det stora frågetecken bland annat i fråga om hur vi påverkas av den mängd antibiotika som används inom djurbranschen för att djuren ska växa bättre.

– I dag har vi inte en aning om vad den ställer till med när vi får i oss den, säger Lars Engstrand.

Umeå TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons